Bu yıl 9 milyon, 2023’te 20 milyon turisti ağırlamaya hazırlanan İstanbul’da yeni otellerin inşaatı yatırımcının gözdesi oldu. Sanayi kimliğinden tamamen sıyrılan İstanbul, 20 milyon turist hedefine 38 yeni otel yatırımı ile koşuyor. Geçtiğimiz yıl 8 milyon turisti ağırlayan İstanbul’un önümüzdeki yıl 10 milyon 2023’te ise 20 milyon turiste ev sahipliği yapması bekleniyor. Kongre ve kültür turizmi etrafında yoğunlaşan talep ise yatırımcılar için şehir merkezleri dışında E5 güzergahları ile havalimanı bağlantı yollarını da yeni cazibe merkezi haline getirdi. Pek çok büyük inşaat grup 5 yıldızlı otel yatırımları ile bu pastadan pay alma peşinde. 19 adet 5 yıldızlı otel başvurusu var… Tarihi dokusuyla kültür turizminde önemli bir marka olan İstanbul, son 5 yıldır biraz Türk dizilerinin etkisi biraz da kongre turizmindeki gelişim ile birlikte turizmde önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelen 25 milyon turistin 8 milyonu İstanbul’u ziyaret etti. 2013’ün hedefi ise 10 milyon. 2023’te 20 milyon turisti ağırlamayı planlayan İstanbul, turist başına ortalama gelirde bin 500 ile 3 bin dolar arasında bir rakama ulaşmayı hedefliyor. Bu tablo irili ufaklı pek çok yatırımcıyı cezbetmiş durumda. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne 2011’de ve 2012’nin ilk 6 ayında yapılan 5 yıldızlı otel yatırım belgesi talebi 19’a ulaştı. Bu rakam son 5 yıl baz alındığında 44 oldu. Turizm dışında ana yatırım kolları inşaat, mobilya, madencilik olan pek çok firma otel yatırımlarını hızlandırdı. Bu durum, Taksim, Laleli, Beşiktaş gibi ana otel bölgeleri dışında Eyüp, Bayrampaşa, Bostancı, Bağcılar gibi farklı yerleri de ön plana çıkardı.
YILIN SÜRPRİZLERİ
Yeni yatırımlarda kongre otelleri E5 üzerinde, kültür otelleri şehir merkezlerinde yoğunlaşıyor. Demsa Group yatırım için Maçka’yı tercih ederken, Tuna Group Taksim’de, Bayraktar Group Tarabya’dan sonra Eyüp’te, Elite Group, Basın Ekspres Yolu’nda, Fokus İnşaat ise Tekstil kent’te yatırım yapmayı tercih etti. Ağaoğlu’nun Alarko’nun yer aldığı Ortaköy’deki arazide, Astaş’ın Mandarin Otel işletmeciliğinde Kuruçeşme’de planladığı oteller ise bu yılın ses getiren yatırım açıklamaları oldu. Anadolu Yakası’nda da Sabiha Gökçen, Tuzla-Kadıköy hattında da önemli yatırımlar söz konusu. Oryataş’ın Mart 2013’te Ümraniye’de açacağı Crown Plaza, Nuh Çimento’nun Bostancı’da planladığı Bostancı Nuh Otel, Kolin İnşaat’ın Tuzla’da devam eden Kolin Hotel İstanbul, Anadolu yakasının önemli projelerinden. İstanbul’da ilk yatırımını Taksim Bölgesi’nde yapan Elite World Otelleri, Maltepe, Küçükçekmece ve Atatürk Havalimanı’nda yeni otel yatırımları planladı. Mayıs ayında Atatürk Havalimanı Bölgesi’ndeki oteli faaliyete geçiren şirket, önümüzdeki yıl en büyük yatırımına Basın Ekspress yolu üzerinde imza atacağını açıkladı. Elite World Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik, otelin 450 odalı olacağını söyledi. Elik, Atatürk Havalimanı yakınındaki otelin de Mayıs 2013’te hizmete gireceğini açıkladı.
MAKSİM GAZİNOSU
İnşası devam eden önemli otellerden biri de Tuna Çelik tarafından yapılan Taksim’deki Maksim Otel. Ana faaliyet alanı ofis mobilyaları olan Tuna, bu yatırım ile turizme de adım atıyor. Yeni yatırımın Majik sineması ile Maksim Gazinosu’na yeniden hayat vereceğini kaydeden Tuna Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Tuna, 100 milyon dolarlık yatırımın 2013 sonbahar aylarında faaliyete geçeceğini söyledi. Tuna, bu otelin İstanbul’daki turizm planlarının ilk adımını oluşturduğunu ileterek, “İşletme için burada yabancı zincirlerle çalışacağız. Bu oteli turizmde sadece o noktada kalmak için yapmadık. Bundan sonraki süreçte yeni yatırımlarımız devam edecek. İstanbul’da şehir otelciliği alanında büyümeyi hedefliyoruz. Görüşmelerimiz bazı lokasyonlar için devam ediyor. İstanbul’un turizm şehri olduğu hepimizin bilindiği bir gerçek” ifadeleri ile İstanbul’da yeni otel yatırımlarına devam edeceklerinin sinyallerini verdi.
BALKAN YEMEKLERİ
20 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024