DOLAR 34,6212 0.16%
EURO 36,2672 -0.16%
ALTIN 2.915,78-0,06
BITCOIN 3221739-4.74111%
İzmir

KAPALI

06:27

SABAHA KALAN SÜRE

Peynirde besin güvenliği için yeni düzenleme
206 okunma

Peynirde besin güvenliği için yeni düzenleme

ABONE OL
31/07/2024 00:20
Peynirde besin güvenliği için yeni düzenleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, gıda güvenliğinin sağlanması ve haksız rekabetin önüne geçmek için hazırlanan “Türk Besin Kodeksi Peynir Bildirisi Taslağı” görüşe sunuldu.

Eritme peynirlerin satışında yeni düzenlemeye gidilen bildiriye nazaran, bu peynirlerin, tulum, örgü, çeçil, lisan, tel, kaşar ve Abaza peyniri üzere klâsik ve yöresel peynirlerle, coğrafik işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak formda üretilerek piyasaya arz edilmesine müsaade verilmeyecek.

Eritme peynirinin etiketinde, en az 3 milimetre punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak besin ismi belirtilecek. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak uygulanacak.

Konuya ait, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türkiye Süt, Et, Besin Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Lideri İsa Coşkun, mevcut Türk Besin Kodeksi Peynir Bildirisi’nin 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bakanlığın, besin güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının ve haksız rekabetin önlenmesi maksadıyla kelam konusu bildirimi ihtisas alt kurulu çalışmalarıyla güncellemeyi amaçladığına işaret etti.

Coşkun, ülkede bilhassa peynirde taklit ve tağşişin çok fazla yapıldığına dikkati çekerek, taklit ve tağşiş yapan firmaların, mevzuata uyumlu üretim yapan firmalar için haksız rekabet oluşturduğunu ve halk sıhhatini olumsuz tarafta etkilediğini kaydetti.

Taklit ve tağşişi engellemenin yolunun, aktif kontrol olduğunu vurgulayan Coşkun, “Yapılan tahlillerde en son teknolojik aygıtların ve en yeni tahlil formüllerinin kullanılması gerekmektedir.” dedi.

“Tebliğle besin güvenliği sağlanacak”

Coşkun, SETBİR olarak 2022’de bakanlığa, peynirde taklit ve tağşişin önlenmesi, tuz oranının ehemmiyeti ve eritme peynirinin öteki peynirlerle tıpkı kategoride olmaması gerektiğini bildirdiklerini tabir ederek, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda, hazırlanan yeni bildirimle eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, lisan, tel, kaşar ve Abaza peyniri üzere klâsik ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak halde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak. Eser etiketinde eritme peyniri sözü daha büyük yazılacaktır.”

Taklit ve tağşişin çok yapıldığı çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranına bildirimle bir sınırlama getirileceğinin altını çizen Coşkun, çeşni maksatlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl üzere bileşenlerin ezme yahut püre biçiminde kullanılmasının da yasaklanacağını anlattı.

Coşkun, yeniden eritme peynirlerinde, peynirin kullanım emeline ait sözlerin besinin isminin yerine kullanılmasının engelleneceğini aktararak, “Bu emeller doğrultusunda, Türk Besin Kodeksi Peynir Bildirisi taslağı hazırlanmıştır. Mevzuata uygun üretim yapan SETBİR üyeleri olarak, bu yeni bildiriyle besin güvenliğinin sağlanmış olacağı ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünmekteyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Mehmet Can Toptaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP