Kosova ismini ilk olarak ortaokul yıllarımızda tarih kitaplarında okumuştum. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Osmanlı topraklarının sınırlarının içerisinde kalan Kosova, Balkan savaşlarından sonra Osmanlı Devleti sınırları dışında kaldı. İnsanlarının yüzde 90’ının Arnavut olduğu Kosova, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda eski Yugoslavya’yı meydana getiren bölgelerden birisiydi.
Yugoslavya eski Devlet Başkanı Mareşal Tito’nun vefatından sonra Yugoslavya’da çeşitli etnik gruplar ile Yugoslavya’nın merkezini oluşturan Sırbistan yönetimi arasında huzursuzluklar yaşandı ve Yugoslavya parçalanma dönemine girerek bu gün yedi parçaya bölündü.
Bunlardan birisi de 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kosova.
Kosova’nın başkenti Priştine’nin yaklaşık nüfusu 400 bin olup merkezin coğrafi büyüklüğü İzmir’in yarısı kadar. Şehir 2000’li yılların başında yaşanan Sırbistan’la olan olaylardan dolayı olumsuz fiziki görünüme sahip. Trafik bize göre çok karışık. Ama Kosovalı şoförler yayalara karşı saygılı davranıyorlar. Şehir içi ulaşım hizmetleri belediye otobüsleriyle karşılanıyor.
DEMİR PARMAKLIKLARDA KAYIP RESİMLERİ
Priştine’de Sırplarla meydana gelen savaşta, halk çok zarar görmüş olup, orada bize anlatılarla göre birçok insanın bugün hala akıbeti belli değil. Priştine’de Kosova Parlamentosu’nun dış çevresinde bulunan demir parmaklıklarda savaş sırasında kaybolan Kosovalıların resimleri asılı duruyor. İşte bu olayların anısına Kosova Atletizm Federasyonu Başkanlığı Başkent Priştine’de her yıl Barış ve Hoşgörü Koşusu adı ile bir spor faaliyeti düzenliyor. Bu koşu her yıl olduğu bu yıl 13 Mayıs 2012 Pazar günü yine Priştine’de Yarı Maraton ve 5 kilometre yol koşusu gerçekleşti. Başta savaşta zorluk çeken Kosova halkı olmak bu koşuya 40 ülkeden toplan binin üzerinde sporcu koşuya iştirak etti. Koşu güzel bir günde yapıldı. Priştine merkezden verilen start ile başlayan koşu şehir içerisinde insanların büyük ilgisiyle karşıladığını gördüm. Şehir dışındaki yerleşim yerlerinde koşarken de insanların aynı ilgisiyle karşılaştık. Güzel bir ortamda bu koşu gerçekleşti. Kosova halkının savaşta çekmiş olduğu zulüm ve eziyetlerin bir daha yaşanmaması için barışında simgesi olarak kabul edilen spor ortamlarıyla bütünleşmesi, başta Kosova halkı olmak üzere koşuya katılan ülkelerin sporcuları tarafından spor ortamlarında anılması dünyaya da iyi bir örnek olmaktadır. Kosova yönetiminin en büyük spor organizasyonu olarak bildiğimiz Barış ve Hoşgörü Koşusu’na katılmak aynı zamanda Kosova halkı adına bir anı olarak da sporcuların yaşamlarında yer edinmektedir. Bu Kosova’da yaşanan acılar açısından da önemli bir anıdır.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce