DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

212 okunma

Rodop İli Pasok Milletvekili Ahmet Hacıosnanı’ın Basın Bülteni

ABONE OL
03/05/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

RodopRodop, PA.SO.K Milletvekili Ahmet Hacıosman, 29 Nisan 2010 Perşembe günü, Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan, “İklim Değişikliğinin Önlenmesi için Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Gelişiminin Hızlandırılması” konulu yasa tasarısının görüşüldüğü, Üretim ve Ticaret Komisyonunda, aşağıdaki konuşmayı yaptı.

 

Arta PA. SO.K Milletvekili  ve Üretim ve Ticaret Komisyonu Başkan Yardımcısı Dimitri Çironi de, komisyonda söz alarak, bu konuda Milletvekiline tam destek verdi.

Rodop PA. SO.K Milletvekili Ahmet Hacıosman’ın konuşmasının ve Arta PA.SO.K Milletvekili Dimitri Çironi’nin komisyondaki sözlü müdahalesinin tam metinleri:

 

 

 

 

 

 

 

YUNAN PARLAMENTOSU

13.DÖNEM 1. OTURUM

ÜRETİM VE TİCARET KOMİSYONU

 

IOANNI DRİVELAKİ  (Komisyon Başkanı): Söz sırası sayın Hacıosman’da

 

AHMET HACIOSMAN:

 

Sayın Başkan,

Sayın Bakan,

 

İklim değişikliği sorunu hepimizi yakından ilgilendiren önemli bir sorun. Her geçen gün büyümekte olan bu sorunun olumsuz sonuçları, bizleri ve çocuklarımızı her gün etkilemektedir. Çevreyi korumak açısından, bu konuda harekete geçmek ve duyarlılık kazanmak her zamankinden daha çok gerekmektedir.

 

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının politik yönetimi ve değerlendirilmesi konusunda ülkemizde büyük bir boşluk bulunmaktadır. Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sözü edilen enerji kaynaklarının geliştirilmesi için sunduğu bu yasa tasarısıyla bu büyük boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Bugün burada, uzun vadeli bir enerji planlaması geliştirme çabası içerisindeyiz. Bu planlamanın hayata geçirilmesi için, bütün yerel toplumların onayı, işbirliği ve katılımı gerekmektedir.

 

Bu noktada, izninizle yerel toplumlar konusuna deyinmek istiyorum. Seçim bölgem olan Rodop ilinin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Tütün, pamuk gibi ürünler benim bölgemi destekleyen temel ürünlerdir. Anlaşıldığı üzere, bölge ekonomisi çiftçiler ödendikçe hareket kazanmaktadır.

 

Sayın Bakan, bunlardan bahsetmemin sebebi, 9. maddenin 6. paragrafına deyinmek istememdir. Bu madde doğrultusunda, asıl mesleği çiftçilik olan kişilere, Yenilenebilir Enerji Kaynakları kurma imkânı verilmemektedir. Bu çok hassas bir nokta olduğu için, yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çiftçilerin desteklenmesi ve ek bir gelir elde etmeleri için, 100 KW’a kadar olan tesisatlara izin verilmesi gerekiyor çünkü bundan devlet de kazanç sağlayacağı için bu çifte bir kazanç olacaktır.

 

Toprağı çabasıyla ve döktüğü alın teriyle destekleyen kişilerin toprak ile olan bağları çok kuvvetlidir. Çiftçiliğin büyük yaralar aldığı bu son dönemlerde, onları Yenilenebilir Enerji Kaynakları alanında faaliyet göstermenin dışında bırakmanın haksızlık olduğunu düşünüyorum.

 

Trakya bölgesinde tütün ve pamuk üretimi gözle görülür bir krizin içerisinde bulunmaktadır. Sayın Bakan, tütün ve pamuğu örnek alarak, bu konuyu tekrar değerlendirmenizi rica ediyorum. Teşekkürler.

 

DİMİTRİO ÇİRONİ (Komisyon Başkan Yardımcısı): Sayın Bakan, izninizle ben de meslektaşım Sayın Ahmet Hacıosman’ın Rodop ili çiftçileriyle ilgili bu talebini desteklemek istiyorum. Ulusal Tütüncüler Teşkilatı Başkanlığı yaptığım için, tütüncüler için yeni bir düzenleme programı olduğunu biliyorum. Tütünün, insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerinden dolayı, bu ürüne verilen bütün primlerin bu seneden itibaren 50% kesilmesi, bu bölgelerin büyük yaralar almasına sebep oldu. Bu bölgelerin, yasa taslağının öngördüğü bu kısıtlamanın dışında bırakılmasını rica ediyorum. Özellikle de, az payla çok verim bekleyen, tek ürününün tütün olduğu bölgeler. Lütfen, bu konuya ılımlı bakın. Bu konuya destek veriyorum çünkü bu alanda geniş bilgiye sahibim.

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP