İstanbul’daki ‚Dimitrie Cantemir’ Romen Kültür Merkezi, geleneksel halk el sanatlarının zenginliğini ve güzelliğini vurgulayarak Romen etnografik mirasını tanıtmaya adanmış kültürel etkinlikler dizisine devam etmektedir.
12 Kasım – 15 Aralık 2020 tarihleri arasında, Romanya’nın en güzel ve sembolik etnografya müzeleri hakkında daha önce yayınlanmamış belgeselleri tanıtan çevrimiçi bir proje gerçekleştirilecek.
Türk halkı ve Türkiye’deki Romanya diasporası, çevrimiçi kaynak aracılığıyla projede yer alan müzelerin mirasına dair ve el yapımı olan objeler / sanat eserlerini ve, müze tarihçesini sanal ortamda görme imkânına sahip olacaklar. Ayrıca, proje süresince, böyle bir tanıtım aracına sahip müzelerin sanal turları da yayınlanacaktır. Videoların Türkçe altyazılı olacağını ve müzelerin Romanya’nın çeşitli etnografik bölgelerini yansıttığını belirtmekteyiz.
Proje, ortağımız olan müzelerdeki bin yıllık bir kültürel mirasın tanınması ve geri kazanılması gibi kompleks bir aktiviteye kendilerini adamış ve bu alanda uzun deneyime sahip Romen müzeografların katkılarıyla gerçekleştirilecektir. Ortağımız olan müzeler: Maramureş İlçesi Etnografya ve Halk Sanatları Müzesi, Geleneksel Halk Medeniyet Müzesi – Sibiu’dan ASTRA Müzesi, ‘D.Gusti’ Ulusal Köy Müzesi, Brașov Etnografya Müzesi, Cluj’daki Transilvanya Etnografya Müzesi, Târgu Jiu’deki Gorj ‘Al. Ștefulescu’ İlçe Müzesi, Râmnicu Vâlcea’daki ‘Aurelian Sacerdoțean’ İlçe Müzesi, Temeşvar’daki Bănățean Köy Müzesi, Iași’deki Moldavya Etnografya Müzesi, Suceava’daki Bucovina Ulusal Müzesi, Câmpulung Moldovenesc Ahşap Sanat Müzesi ve Köstencede’ki Halk Sanat Müzesi.
Proje, Romanya etnografyasını Türk kültür dünyasına tanıtmaya yönelik yıllık düzenlenen kültürel etkinlikler dizisinin bir parçasıdır.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce