Kıbrıs Rum tarafında 28 Mayıs günü yapılan seçimler sonucunda yer değiştiren bir tek koltuk, ileriki aylarda ve Kıbrıs Müzakerelerinde fırtınaların kopacağını gösteriyor. 2006 yılında yapılan Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi seçimlerinde AKEL 20, DISI 19, DIKO 9, EDEK 5, AVRO.KO 2 ve EKOLOGLAR 1 milletvekili çıkartmışlardı. 2011 yılında yapılan seçimlerde ise AKEL 19, DISI 20, DIKO 9, EDEK 5, AVRO.KO 2 ve EKOLOGLAR 1 milletvekili çıkardı.
Son seçimde AKEL’den DISI’ye geçen bir tek koltuk tüm dengeleri bozmaya yetti. Dengeleri bozmaktan da öteye, müzakerelerin gidişatını da çok etkileyecek o bir tek koltuk. Tabii bu bir koltuk tek başına bunu başarmadı. Yanında DIKO Milletvekili Zaharias Kulias’ın desteği de bulunuyor. Meclis Başkanlığı seçimlerinde kendi partisi olan DIKO’nun adayı DIKO Genel Başkanı Marios Karoyan’a oy vermeyen Kulias, muhalefetin adayını destekleyince EDEK Başkanı Omiru Meclis Başkanı seçildi.
KULİAS’IN İDDİASI
Kulias’ın iddiası, DİKO Başkanı Marios Karoyan ve çalışma arkadaşları, DİKO’yu Annan planını yeniden gündeme getirmeye çalışan Hristofyas’ın ayakçısı, AKEL’in uydusu ve Downer’ın papağanı haline getirdiği idi. Bu nedenle de DIKO’dan ihraç edilmeyi göze alarak, kendi genel başkanı aleyhine oy kullandı ve düşündüğü gibi de partiden ihraç edildi. Edilmeye edildi ama bu sefer de Kulias’ı destekleyen partililer DIKO Yönetimine büyük baskı yapmaya başladı. Beklenilmeyen bir müdahale de Strazburg’ta olduğu için Kulias’ın partiden ihraç kararı alınan parti Yürütme Kurulu toplantısına katılamayan DİKO’lu Avrupa Milletvekili Antigonis Papadopulos’dan geldi. AB Milletvekili Papadopulos, Kulias’ın ihraç kararına karşı çıktı ve Genel Başkan Marios Karoyan’ı, Genel Başkanlıktan çekilmezse, partiden ayrılmakla tehdit etti. DIKO ister istemez ya AKEL ile son beş yıldır sürdürdüğü koalisyona ve dayanışmaya bir son vermek zorunda kalacak ya da Hristofyas’a isteklerini dikte ettirerek müzakerelerin çıkmaza girmesine yol açacak. Başka bir alternatifi yok. Genel Başkan Karoyan’ın, koltuğunu koruyabilmesi ve parti için başkaldırıyı önleyebilmesi için DİKO-AKEL koalisyon koşullarını yeniden gözden geçirmesi ve Hirstofyas’a isteklerini kabul ettirmesi şart. Kulias’ın ihraç edilmesinden hoşnutsuz olan partilileri sakinleştirmek maksadıyla DIKO, AKEL ile uzlaşı için “Koalisyona Devam” görüşmelerinde daha fazla sert olmak zorunda kalacak. Özellikle de Kıbrıs sorunu ve Müzakerelerde Türklere verilen veya verilecek tavizler, Ekonomi ve Savunma konularında belirgin ve Türk tarafınca kabul edilemeyecek talep ve davranışlar isteyecekler Hristofyas’tan. Hristofyas bu koşulları kabul etmezse, arkası ayrılık olacak ve karşısında da, kendisinin Meclisteki 19 koltuğuna karşın, Rum Ortodoks Kilisesi destekli 39 sandalyeli bir muhalefet bulacak. Cumhurbaşkanı Eroğlu ile sürdüreceği her görüşme sonrasında acımasızca eleştirilecek ve Şubat 2013 tarihinde yapılacak seçimleri kaybetmesi daha bu günden garantilenecek. Eğer Hristofyas, koalisyon ortağı DIKO’nun “Koalisyona Devam” için masaya koyacağı ilave koşulları kabul ederse, bu sefer de ortağını gücendirmemek ve arkasındaki desteği kaybetmemek için müzakerelerde son derece katı, hırçın ve uzlaşmaz olmak zorunda kalacak. Bu tavır uluslararası ortamda Rumlara, saygınlık ve inanç kaybettirecek. AKEL-DIKO Koalisyonunda bu yeni koşullardan ve parti içi gerginlikten sonra ayrılık olsa da, beraberce yola devam edilse de, müzakerelerin bariz bir şekilde çıkmaza gireceği kesin.
BALKAN YEMEKLERİ
20 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024