DOLAR 34,2884 -0.18%
EURO 37,5758 0.36%
ALTIN 3.022,980,02
BITCOIN 24089403.56041%
İzmir
16°

AÇIK

06:06

SABAHA KALAN SÜRE

Sahipsiz köpeklerin saldırdığı Tunahan’ın başına 12 saatlik “mikrocerrahi” operasyonla deri nakli
139 okunma

Sahipsiz köpeklerin saldırdığı Tunahan’ın başına 12 saatlik “mikrocerrahi” operasyonla deri nakli

ABONE OL
26/07/2024 08:40
Sahipsiz köpeklerin saldırdığı Tunahan’ın başına 12 saatlik “mikrocerrahi” operasyonla deri nakli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ankara’nın Keçiören ilçesindeki konutundan çıkıp okuluna giderken Aralık 2023’te boş toprakta bulunan çok sayıda sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan ve ağır yaralanan minik Tunahan, birinci günden itibaren tedavi ve takiplerinin yürütüldüğü HÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde geçen haftalarda 15’nci ameliyatını oldu.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Uzun öncülüğündeki takım, yaklaşık 12 saat süren operasyonla Tunahan’ın başına deri nakletti.

Prof. Dr. Uzun, Tunahan’ın sağlık durumu ve bugüne kadar geçirdiği en büyük ve kritik ameliyatlardan biri olan deri naklinin ayrıntılarını AA muhabirine anlattı.

Tunahan’ın başlangıçta durumunun çok ağır olduğunu, HÜ İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde süratle tedavi altına alındığını ve ağır bakım süreçlerini atlattığını anımsatan Uzun, bu süreçte önemli bir travma yaşayan Tunahan’ın fizikî yaralarının yanında ruhsal yaralarına da odaklanıldığını söyledi.

Önce vücudundaki bütün yaralar kapatıldı

Çocuk hastanesinde bir yandan çocuk sıhhati ve hastalıkları bir yandan da çocuk cerrahisi uzmanlarınca fizikî tedavisi sürdürülen Tunahan’ın çocuk ruh sıhhati uzmanlarından da ruhsal takviye aldığını aktaran Uzun, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Plastik cerrahi ailesi olarak bizler de bu acil periyotta kapatabildiğimiz yaralarını tedavi etmeye başladık. Lakin yaralanma ölçüsü çok fazla ve geniş olduğu için bu yaraların hepsi tek seferde, bir ameliyatla bitmedi. Çocuğumuz, çok fazla sayıda ameliyata girdi, her ameliyatta yaralarının muhakkak bir kısmı kapatıldı. Bazen de yaralarını kapatmayıp, pansumanlarla takip ettik. Nihayetinde başı hariç bedenindeki kalan bütün yaraları kapatabildik. Bu müddet içerisinde ruhsal olarak da girdiği bu travmanın şokundan onu çıkartmaya çalıştık. Ve çocuğumuzu temel ameliyatına hazırladık.”

“Saçlı derisinde 4’te 3 oranında doku kaybı mevcuttu”

Tunahan’ın temel büyük ameliyatının “deri nakli” olduğuna işaret eden Uzun, çocukların baş gelişimlerinin her vakit bedenin başka kısımlarına nazaran daha önde gittiğini aktardı.

Prof. Dr. Hakan Uzun, “Tunahan, bize başvurduğunda saçlı derisinde maalesef çok önemli oranda, 4’te 3 oranında doku kaybı mevcuttu. Bu doku kaybı, bedeninin bir yerinden alınan dokunun mikrocerrahi sistemle nakledilmesiyle kapatılabilecekti. Lakin bedeninin hiçbir yerinde maalesef bu kadar geniş bir doku bulunmuyordu.” tabirini kullandı.

Bunun üzerine ameliyat öncesi Tunahan’ın sırt bölgesine balonla doku genişletme uygulaması yapma kararını aldıklarını belirten Uzun, şöyle devam etti:

“Dokuyu gereğince büyütebildikten sonra büyük ameliyata geçtik. Bu ameliyatta evvel balonu çıkarttık ve onunla bir arada kazandığımız deriyi ve kası aldık. Akabinde boyun bölgesinde bulduğumuz damarlarda gerekli tamiratları yaparak, baş bölgesindeki bütün doku eksikliğini kapattık.”

Prof. Dr. Uzun, bu yöntemin plastik cerrahinin temel yara bakım metotlarından birisi olduğunu, çoklukla kanser nedeniyle göğsünü kaybetmiş bayanlarda kullanıldığını, bazen de Tunahan’ın durumuna benzeri güç ve komplike durumlarda tercih edildiğini belirtti.

“Tunahan’ın içindeki yaralar da bir ölçü iyileşiyor”

Tunahan’ın ameliyatının iki başka grup tarafından gerçekleştirildiğinin, yalnızca plastik cerrahi değil farklı disiplinlerden uzmanlar ve sıhhat işçisinin büyük emeğiyle tedavisinde muvaffakiyete ulaşıldığının altını çizen Uzun, “Çocuğumuzun ameliyatı yaklaşık 11-12 saat sürdü. Bu tip ameliyatlar sonrası birinci 24-48 saat çok kritiktir. Saç teli kadar ince damarların nakli yapılıyor ve bu damarlarda bilhassa çocuk hastalarda pıhtılaşma olabiliyor. Ne keyifli ki bu türlü bir durum yaşamadık, ameliyatımız muvaffakiyetle sonuçlandı, Tunahan, sonrasındaki birinci 24 saatlik ağır bakım sürecini de atlattı.” diye konuştu.

Tunahan’ın doku kaybı yahut revizyon ameliyatına gerek kalmadan sıhhatle taburcu edildiğini ve sıhhat durumunun düzgün olduğunu anlatan Uzun, “Tunahan, halihazırda pansumanlara gelip gidiyor. Kestirmek çok sıkıntı lakin bundan sonra da düzeltici ve estetik manada ameliyatları olabilir.” bilgisini paylaştı.

Bu sürecin Tunahan’ın güzelleşme karşılığına nazaran belirlenebileceğini söyleyen Uzun, şunları söyledi:

“Tunahan şu an çok güzel. Onu dışarıdan kıymetlendiren tabipler olarak, yaralarının güzelleştiğini görüyoruz. Yüzündeki gülümsemeden içindeki yaraların da bir ölçü güzelleştiğini gözlemleyebiliyoruz. Zira en başta çok şoktaydı lakin giderek toparladı, kendisine geldi. Bizlerle daha irtibat kurabilir bir noktada. O panik halinden, o şok halinden biraz uzaklaşmış durumda. Bu bizler için çok memnunluk verici bir durum.”

Prof. Dr. Hakan Uzun, Türkiye’nin birinci mikrocerrahi ameliyatlarının değerli bir kısmının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirildiğine ve bunda kendilerini de yetiştiren hocaların büyük emeğinin bulunduğuna dikkati çekerek, “Bunlar, Türkiye’de az sayıda yapılan, kuvvetli ameliyatlar. Bu ameliyatların gerçekleştirilebilmesi ülkemiz ismine da gurur verici.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Burcu Çalık Göçümlü

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP