SAMSUN (AA) – Çarşamba kıvratması, Çarşamba Ticaret ve Sanayi
Odasının girişimiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca 2021 yılında coğrafi
işaretli ürün olarak tescillendi.
Yoğurt, sıvı
yağ, su, yumurta, karbonat ve buğday unuyla yoğrulan hamurun arasına
yörede yetiştirilen fındık ve ceviz ile şekerin konulmasının ardından
kendine özgü şekli verilerek pişirilen Çarşamba kıvratması, özel
günlerde ilgi görüyor.
Çarşamba kıvratması, yörede kadınlar tarafından imece usulüyle de yapılarak iftar ve bayramlarda tüketiliyor.
Çınarlık Yalı Mahallesi’nde de kadınlar, Ramazan Bayramı’nda tercih edilen Çarşamba kıvratması hazırladı.
Bir
evde bir araya gelen kadınların bazıları hamuru yoğururken, bazıları
hamurdan yufka açtu, diğerleri de kıvratmaya özgü şekli verdi.
Bayram
öncesinde misafirleri için kıvratma hazırlığı yapanlardan Züleyha
İleri, AA muhabirine, her bayram 3-4 kadının bir araya gelerek bayram
hazırlığı yaptıklarını belirterek, “Bu geleneksel lezzet, Çarşamba’nın
kültürel mirası olarak bayram sofralarında yerini almaya devam ediyor.”
dedi.
Muhabir: Tuğçe Turgu
AA
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce