DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 1998339-1.24072%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

113 okunma

Savaşın 100. yılında barış konuşuldu

ABONE OL
16/05/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Savan-100Uluslararası Balkan Savaşları Sempozyumu’nda Balkan Savaşları tüm yönleriyle ele alındı. Grand Cevahir Otel’de, Balkan Savaşlarının Balkanlara yansıması, Balkan Savaşlarının Bulgaristan, Sırp, Romanya, Arnavutluk kaynaklarında nasıl yer aldığı, tarih ve askeri kaynaklarda özellikle asker günlüklerine nasıl yansıdığı anlatıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazetecilerin tuttuğu notlar ve 1912-1913 yılları arasında savaş esnasında cephede ve savaş sonrası çekilen ve tarihe ışık tutan fotoğraflar dinleyicilerle paylaşıldı. Doç Dr. Snezhana Petrova Dımıtrova, Balkan Savaşları’nın Diğer Tanıkları ve Arşivine Dair; Asker Mektupları ve Günlükleri başlıklı sunumunda, günlüklerden pasajlar aktararak savaşın psikolojik ve sosyal yönüne ve yaşanan travmalara değindi. Dimitrova, mevcut kaynaklara ek olarak 2012 yılında Bulgaristan’da yayınlanan ve bir rahibin savaş hatıralarının yer aldığı kitabın Balkan Savaşları açısından önemli bir eser olduğunu ifade etti. Dimitrova konuşmasının sonunda gerek Bulgar ve gerek Türk kaynaklarında Balkan savaşı ile ilgili bilgilerin paralel olduğunu ifade ederek, “Balkan Savaşlarının iyi değerlendirilmesi için arşiv belgelerinin duygusallıktan arındırılıp rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi gerekir” dedi.

BALKAN SAVAŞLARI GÜNLÜĞÜ

Doç. Dr. Hüseyin Mevsim de, Bulgarlar için Osmanlı topraklarına gönderilen Prof. Dr. Boğdan Filov’un Balkan Savaşları Günlüğü başlıklı konuşmasında Lalapaşa, Pınarhisar ve Kırklareli ve köylerinde topladığı bilgilerden bahsederek çektiği fotoğrafları gösterdi. Kendisi Bulgaristan’dan gelen Türk ailelerden olan Doç Dr. Mevsim, incelemelerinde Filov’un tarihe olan saygısını gözlemlediğini ve Edirne alınmak üzereyken Bulgar Genel Kurmayına Selimiye Camii ile ilgili bir rapor sunduğunu ve bu raporda, “Selimiye Camii ve içerisinde bulunan kütüphane ve değerli eserler yakılıp yıkılmamalı, mutlaka korunmalı ve özenle saklanmalı” şeklinde uyarıda bulunduğunu aktardı. Ege Üniversitesi’nden Yrd. Doç Dr. Turgay Cin de “Türk Yunan İmparatorluğu Gerçeği” başlıklı sunumunda “Türk- Yunan Konfederasyonu” fikrinin teorisyeni Dimitri Kiçikis ve tezini anlattı.

 

    En az 10 karakter gerekli