Osmangazi Belediyesi, Atatürk’ü doğum yeri olan Selanik”te düzenlenen törenle andı.
Törene, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Ak Parti Osmangazi İlçe Başkanı Tahsin Kara’nın yanı sıra, belediye meclis üyeleri, bürokratlar, partililer ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyelerinden oluşan yaklaşık 55 kişilik bir heyet katıldı. Osmangazi’nin kalabalık bir heyetle Selanik’teki anma törenlerine katılması, Yunanistan’daki Türkler ve Selanik Başkonsolosluğu tarafından ilgiyle karşılandı.Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar başkanlığındaki heyet ilk olarak, Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Hüseyin Özdemir’i ziyaret etti. Başkonsolos ile anma programının ayrıntıları konusunda fikir alışverişinde bulunan Dündar, başkonsolosa Bursa’dan getirilen çeşitli hediyeleri sundu. Daha sonra Ata’nın doğduğu ev gezildi. Büyük önderin doğduğu ancak bugün müzeye dönüştürülen ev ve eşyalar incelendi.Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Cumhuriyetimizin kurucusuna hepimiz vefa borçluyuz, bugünümüzü borçluyuz. Ulu önderin aramızdan ayrılışını, her yıl Bursa’da düzenlediğimiz çeşitli faaliyetlerle anıyorduk. Ancak bu yıl Osmangazi ailesi olarak Selanik’te yapmak istedik bu programı. Bize bıraktığı cumhuriyet değerlerine bağlılığımızı bir kez daha göstermek ve ulu öndere bağlılığımızı bir kez daha dosta düşmana göstermek için” dedi.
Törende konuşan Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Hüseyin Demir ise, ulu önderin Selanik’teki hayatını anlattı. Atatürk’ün hayatında Selanik’in büyük etkileri olduğunu anlatan Büyükelçi Demir, anma törenine Türkiye’den gelen misafirlere özellikle teşekkür etti.
Tören, cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili konuşmalar, öğrencilerin okuduğu şiirler ve marşlarla sona erdi. Mustafa Kemal’in doğduğu ev ile yanı başındaki Türkiye Selanik Başkonsolosluğu binası bahçesinde yapılan anma törenine Türkiye’den İstanbul Teknik 800’e yakın vatandaş da izledi.Bir kısmı öğrenci olmak üzere, Bursa, İzmir, Konya, İstanbul gibi illerden gruplar halinde gelen 800’e yakın vatandaş Atatürk’ün evinin bahçesine sığmayınca, bazı vatandaşlar töreni dışarıdan izlemek zorunda kaldı. Çoğunluğu Ak Parti, CHP ve MHP meclis üyelerinden oluşan Osmangazi heyeti, Atatürk evi müzesindeki anma töreninin ardından Selanik’i gezdi.
Selanik’teki Osmanlı-Türk eserleri birer birer gezildi. Eserlerden bir çoğunluğunun bakımsızlıktan harabe durumuna düşürüldüğü, bir kısmının ise işlevi değiştirilerek kilise veya müze yapılarak kullanılmaya devam edildiği görüldü. Osmanlı dönemi yapısı olmasına rağmen bugün harabe durumda olan Selanik surları, geziye katılan herkesçe üzüntüyle karşılandı.
Osmangazi Belediyesi’nin Selanik’te Ata’yı anma programı, aynı zamanda bir Yunanistan gezisine de dönüştürüldü. Gümülcine, Kavala, Drama ve Seres’in gezildiği programın son günü İskeçe’ye geçildi. Osmangazi heyeti, İskeçe gezisi ve sivil toplum ziyaretinin ardından Bursa’ya döndü.
BALKAN YEMEKLERİ
21 saat önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024