DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20102480.84568%
İzmir
28°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

202 okunma

Serezli Kutb-u Ekber Hekim Abbas’ın izleri

ABONE OL
08/05/2013 15:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllar önce böylesine ulu bir insanın Manisa’da yaşamış olması Manisa ve Ege Bölgesi için bir talihtir! Tabii ki de “Uluslararası Dinsel Turizm ” açısından da önemlidir.

İZZET KARASU/MANİSA

 

Serezli1Mana âleminin yücelerinden olan Kutb-u Ekber Hekim Abbas’ın Manisa kentinde iz bıraktığı bir yer… İnanın, dünyanın başka bir yerinde, böylesine yüce makama ulaşmış insanın mezarı, muhteşem bir anıt olurdu. Yıllar önce böylesine ulu bir insanın Manisa’da yaşamış olması Manisa ve Ege Bölgesi için bir talihtir! Tabii ki de “Uluslararası Dinsel Turizm ” açısından da önemlidir.
Gönüller sultanı Kutb-u Hekim Abbas’ın mezarı’nın, Horasan erlerinden 1371 yılında inşa edilen Revak Sultan Türbesi’nin gün doğusundaki penceresinin önünde, iki servi ağacı arasında toprağın derinliklerinde kaybolduğu söylenmektedir. Manisa’nın duayenlerinden araştırmacı Yazarı Ali Haydar Aksakal’ın Hekim Abbas hakkındaki araştırmalarına ve söylediklerine bir göz atalım. “Biz insanlar, Tanrı’nın verdiği görevleri yüklendik. Dünyanın herkesçe bilinen bir kutbu vardır. O yer kürenin büyüğü, mana âleminin en seçkin kişisidir. Her konuda bilgi ve hüküm sahibidir. Ondan sonra, mana âleminde üçler, yediler ve kırklar meclisi gelir. Keramet sahibi insanlar, Rabbimiz’in özel olarak seçtiği ve görevlendirdiği, insanüstü yeteneklere sahip kişilerdir.
Osmanlı padişahları, insanların içinde yaşadıkları bu insanüstü yeteneklere sahip bilge adamları (kutupları) bulmak için özel ilgi göstermiş ve onları aramışlardır. Bu kutuplar, merkez noktada yetişmiş bilge insandır. Osmanlı hükümdarlarına, Kutb-i Devran denirdi. S.A.V.efendimiz Kutb-i risalet, Hz. Muhammed’in makamıydı. Kutbü’l arif’in (Arifler’in Kutb-u) manevi mertebelerin en yükseğinde bulunan kimselerdir. Görünen ve görünmeyen âlemlerin idarecisi, âlemlerin kalbidir. Bilginlerin en büyüğü ise kutb-i ulemaydı. Ermiş kişilerin en büyüğü, Kutbü’l-aktab (Kutupların kutbu) olarak bilinir. Hakkın halifesidir.

 

İNSAN-I KAMİL

 

Her devirde yaşadığı kabul edilir. İnsan-ı kâmildir. İşte böylesine kutsal bir insan Manisa’da yaşadı. Kimsenin haberi bile olmadı. Ne yazık ki mezarı tahrib edildi. Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü bu Revak Sultan Türbe’sinde restorasyon ve çevre düzenlemesi yapmıştı. Ancak Kutb-i Ekber Hekim Abbas’ın mezar taşı’nın 1970 yılında Manisa müzesinden emekli olan Yusuf Aturgil tarafından Manisa müzesine taşındığı ifade edilmektedir. Rabbi’nin emri ile 18 yıl kutb-i ekberlik yapan Hekim Abbas hazretleri, Rumeli’den Manisaya geldi. Babasının adı Yusuf, annesi’nin adı Sadiye’dir. Yunanistan’ın Serez kentin de doğan Kutb-u Ekber, İstanbul’da Şeyh Muhittin’den icazet aldı. Sonra uzun süre yer değiştirdi. Vazife verilince Manisa’da ikamet’e memur edildi. 77 yaşında iken Sultan Mahmut kendisini elde etmek isteyince, kalıbını değiştirerek hakk’ın rahmetine kavuştu. O dönemde, Sultan Revak Türbesi’nin gün doğusundaki pencerenin önüne, iki servi ağacı’nın arasına mezarı yapıldı.

 

SULTAN MAHMUT’UN GÖNDERDİĞİ KABİR TAŞI

Daha sonra, gönderilen mezar taşı, Kutup Hekim Abbas’ın mezarına konmuştu.
Sultan Mahmut’un, Hekim Abbas’ın mezarına konmak için gönderdiği mezar taşı Manisa Müzesi’ndedir. Bu bilgiler ışığında yetkililerin Manisa Müzesi’nde bulunan mezar taşının aranması ve ortaya çıkarıldıktan sonra da Kutb-i Ekber Hekim Abbas’a şanına layik bir anıt mezarı yapması bu yüce insana yapılacak çok önemli kutsal bir görev olacaktır. Bu kutsal yerlere gelmek isteyenler, Manisa Karaköy semtindeki Tarihi Kırmızı Köprü üzerinden Çaybaşı deresini takip ederek, Mitolojik özelliği ile bilinen Niobe Ağlayan Kaya’nın tam karşısında bulunan bu kutsal yerleri görebilirler. Ayrıca türbe çevresinde bulunan Kabak Tekkesi, Tarihi Gülgün Hatun Hamamı ile Yedi Kızlar Türbesi’ni de ziyaret edebilir, Tarzan filmi için çekilen Kırkahvesi’nde bir yorgunluk çayı içebilirler. Kutb-u Ekber Hekim Abbas ile ilgili araştırmaları ve bilgileri oyucularımız ile paylaşan Manisalı araştırmacı yazar Sayın Ali Haydar Aksakal’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

    En az 10 karakter gerekli
    Tüm Yorumlar (1)