DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20180761.08398%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sıhhat Bakanlığından besin güvenliğinin sağlanması için 5 kural
36 okunma

Sıhhat Bakanlığından besin güvenliğinin sağlanması için 5 kural

ABONE OL
28/06/2024 12:00
Sıhhat Bakanlığından besin güvenliğinin sağlanması için 5 kural
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yaz aylarında artan besin zehirlenmelerinden korunmak için paklık, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme, besinlerin uygun sıcaklıkta saklanması ve muteber ham unsur ile su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

AA muhabirinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye nazaran, yaz aylarında artan hava sıcaklığının tesiriyle besin zehirlenmeleriyle daha sık karşılaşılıyor.

Kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik üzere belirtilerle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, sıcak hava şartlarının bakteri ve başka mikroorganizmaların süratle çoğalmasından kaynaklanıyor.

Genellikle hafif seyirli ve kısa müddetli hastalıklar olmalarına rağmen, zehirlenmeye yol açan besinle ve şahısla alakalı birtakım faktörler, hastalığın vakit zaman daha ağır seyretmesine yol açabiliyor.

“Pişmiş besinlerle çiğ besinler ayrılmalı”

Besin zehirlenmesini önlemek için en tesirli yol, besinleri hakikat halde hazırlamak ve saklamak olarak belirtiliyor.

Bakteriler besinlere hasta ya da taşıyıcı insan yoluyla bulaşabildiği üzere, pak bir yiyeceğe besin olmayan ve bakteri içeren etmenlerden bakteri bulaşmasıyla geçen “çapraz bulaşma” ismi verilen yolla da geçebiliyor.

Çapraz bulaşmaya, eller, araç gereçler, besin doğrama tahtaları, mutfak tezgahları, mutfakta kullanılan bez ve süngerler, giysiler, öksürme, hapşırmadan kaynaklanan damlacıklar, bakteri bulaşmış ya da potansiyel riskli besinlerden sızan sıvılarla temas etmiş her türlü yüzey neden olabiliyor.

Besin güvenljiğini sağlamak için paklık, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme, besinlerin uygun sıcaklıkta saklanması ve muteber ham husus ve su kullanımı başlıklarından oluşan 5 kurala uyulması gerekiyor.

Bu kapsamda, şahsî hijyenin yanı sıra kullanılan araç gereçlerin paklığı ve dezenfeksiyonu ile yiyecek üretilen tüm alanların paklığına ihtimam gösterilmesi isteniyor.

Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz eserlerinin, pişmiş eserler ve salata üzere çiğ tüketilen öteki besinlerden ayrılması, çiğ besinlerin hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının farklı olması, tüketime hazır besinlerle çiğ besinlerin birbirinden ayrılacak biçimde saklanması kıymet taşıyor.

Bozulma açısından potansiyel tehlikeli besinler olarak belirtilen et, süt, yumurta üzere besinlerden biyolojik tehlikelerin yok edilmesi için uygun sıcaklık ve müddette pişirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Patojenlerin çoğalmasını önlemek için besinlerin uygun ortam, müddet ve sıcaklıklarda depolanması ve besinlerin hazırlanmasında pak su kullanılması, sağlam kaynaklardan taze ve sağlıklı besin seçilmesi, pastörize ve sterilize süt üzere inançlı hale getirilmiş eserlerin tercih edilmesi gerektiği ihtarında bulunuyor.

Besinleri hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

Besinleri hazırlarken ve tüketirken sıhhatin korunması için tüm taze meyve ve zerzevatları bol suda güzelce yıkanması, çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden başka hazırlama yüzeylerinde ve farklı araç gereçlerle hazırlanması, hazırlama sırasında çiğ besinlerin pişmiş yahut yarı hazır hale getirilmiş besinlerden uzak tutulması tavsiye ediliyor.

Çiğ besinlere dokunduktan sonra ellerin uygun formda güzelce yıkanması, başta çiğ tavuk olmak üzere et, balıkla temas eden tüm yüzeylerin ve araç gereçlerin her kullanım sonrasında bol sıcak deterjanlı suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi, et, süt, yumurta üzere potansiyel riskli besinlerin, hazırlık kademesinde buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilmesi gerektiği belirtiliyor. 2 saatten fazla buzdolabı dışında kalan potansiyel riskli besinlerin tüketim için inançlı olmadığının altı çiziliyor.

Dondurulmuş besinlerin, buzdolabı sıcaklığında, orjinal ambalajı içinde akan soğuk su altında yahut mikrodalga fırınlarda çözdürülmesi, bir defa çözdürülmüş besinlerin tekrar dondurulmaması ve terbiye edilmiş et eserlerinin ağzı kapalı bir formda buzdolabında koruma edilmesi teklifinde bulunuyor.

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

En az 10 karakter gerekli