DOLAR 32,9370 0.16%
EURO 35,2335 -0.23%
ALTIN 2.460,450,12
BITCOIN 20258391.38008%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sinop Valisi Özarslan, ‘Sivil Toplum Medya Buluşmaları’nda; “Medya ve sivil toplumun aynı amaç uğruna buluşmasını çok önemli”
109 okunma

Sinop Valisi Özarslan, ‘Sivil Toplum Medya Buluşmaları’nda; “Medya ve sivil toplumun aynı amaç uğruna buluşmasını çok önemli”

ABONE OL
08/06/2024 10:06
Sinop Valisi Özarslan, ‘Sivil Toplum Medya Buluşmaları’nda; “Medya ve sivil toplumun aynı amaç uğruna buluşmasını çok önemli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sinop Valiliği ve Sinop Üniversitesi iş birliğinde Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen program: saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Türk İnternet Medya Birliği’nin tanıtım filmi izlenmesi akabinde protokol konuşmaları, panel ve soru cevap bölümü devam etti.

‘Sivil Toplum Medya Buluşmaları’ programına: Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Belediye Başkanı Metin Gürbüz,  Sinop Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Şakir Taşdemir, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar, Türk İnternet Medya Birliği Sinop Temsilcisi Serhat Özşahin, Sinop Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Gürsu, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Nurdan Taşkan, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

DİJİTAL MEDYA ETKİN VE VERİMLİ KULLANILMALI

Programın açılışında konuşan Türk İnternet Medya Birliği Sinop Temsilcisi Serhat Özşahin, dijital medyanın etkin ve verimli kullanılması gerektiğini belirtti. Özşahin; “Sivil toplum örgütleri gelişmiş demokrasilerin en temel unsurlarının başında gelmektedir. Tabi malumunuz değişen, sürekli hızlı bir şekilde gelişen bir dünyada yaşamaktayız. Sivil Toplum Kuruluşlarımızın da bu dönüşüm ve gelişime daha güzel entegre olması açısından özellikle dijital medyayı çok etkin ve verimli kullanabilmeleri gerekmekte” dedi.

STK’LAR MEDYA İLE PROJELERİNİ DAHA ETKİN ANLATABİLİR

Daha sonra konuşan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ise özellikle STK’ların medya kanalları ile projelerini daha etkin anlatabileceklerini söyledi. Basa; “Türk İnternet Medya Birliği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleriyle yürüttüğümüz ‘Sivil Toplum Medya Buluşmaları’nı yapıyoruz. 30 yıldır sivil toplum kuruluşlarında görev alıyoruz ve gazetelerle, televizyonlarla milyonlara ulaşan bir sistem içindeyiz. Biraz proje ihtiyaçtan doğdu, sivil toplum kuruluşlarının içinde yer alan biri olarak işin medya tarafına geçince o zaman bir araya getirelim dedik. Yasama, yürütme ve yargıdan sonra Türkiye’nin dördüncü gücü medya, bunun dışında başka bir güç varsa bu da Sivil Toplum Örgütü. Sivil Toplum Örgütü dördüncü güç ile bir araya gelirse ve uyumlu çalışırsa hem yapmış olduğu projeleri daha iyi anlatabilirler hem de çok büyük bir güç doğar diye düşündük. Geçen yıl 7 bölgede 7 ilde bulunduk. Bu yılda yine 7 bölgede 7 ilde bu projeyi düzenliyoruz. Türkiye’nin en doğusuna gittik 10 gün önce Bitlis’teydik, 1 hafta önce en batıya gittik Tekirdağ’a, en güneyine gittik Hatay’daydık. Hatay’da büyük bir deprem oldu ama oranında normalleşmeye ihtiyacı vardı. Bugünde Türkiye’nin en kuzeyinde Türkiye’nin en güzel yerinde Sinop’tayız. Ben Sinop’a gelmek için her zaman bir bahane bulmak istiyoruz. Bu güzel şehrin güzel insanlarıyla beraber olmak istiyoruz. İki yıl öncede burada güzel bir proje yapmıştık. Her fırsatta projelerimizin bir kısmını Sinop’ta yapmak istiyoruz, çünkü burayı görmek istiyoruz. Sinop’u görmeyenleri burayı görmeye davet ediyoruz.

İNTERNETİ DOĞRU KULLANMAMIZ LAZIM

Türk İnternet Medya Birliği, Türkiye’de 81 ilde ve 25 ülkede bine yakın internet haber sitesinin yer aldığı bir kuruluş. Yazı ve matbaadan sonra belki de dünyanın en önemli buluşu internet bizi birbirimize hem yakınlaştırdı hem de birbirimizden uzaklaştırdı. Şuanda internetten daha yakın bir arkadaşımız yok. Sabah kalkınca onla uyanıyoruz akşam yatarken onla uyuyoruz, yemek istersen o bize söylüyor, okuma istersek o bize okuyor. Ama zararları olduğu gibi yararları da var. Japonlardan üç kat daha fazla internet kullanıyoruz. İnternet çok yararlı bir şey ama doğru kullanmamız lazım”.

İNTERNET GELECEĞİN MEDYASI

İnternet medyasının geleceğin medyası olduğuna vurgu yapan Süleyman Basa; “ Artık gazeteler, televizyonlar ayakta kalabilmek için internet haber sitesi kurmak zorundalar. Gazeteler haberlerini yayınlamak zorundalar, hatta daha ileri gidelim sosyal medyada yer almak zorundalar. Bir gazetenin satışının belki 100 katı internet sitesi okunuyor. Akşam internette gördüğünüz haberi gazetede görmek günümüzün şartlarında artık pek mümkün olmuyor. Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerimizin çok kıymetli işler yaptığını biliyorum. Ama bunu hem Sinop’a hem de dünyaya tanıtmamız gerekiyor, bunun da yolu medyadan geçiyor. Medya ile iyi ilişkiler kurup medya ile çalışmaktan geçiyor. Bugün bir buçuk saat çok değerli hocalarımızla birlikte bir panel yapacağız. Çağımızın en büyük hastalıklarından biri dezenformasyon denen yanlış ve yalan bilgi, bizim eski tabirle bir yanlışı bir doğru düzeltemez. Biri ortaya bir yalan haber atıyor 40 kişi o yalan haberi çözemiyor. O yüzden doğru haber yapmak gerekiyor. Yerel medyaya bu yüzden büyük görev düşüyor, bizde bunun için çalışıyoruz aslında. Ben Sinop’un gazetecilik geçmişini de biliyorum Serhat Özşahin özelinde gerçekten çok kaliteli bir medya gücü var. Onlarda çok düzenli bir şekilde çalışıyorlar., onları yakından takip ediyoruz. Sivil Toplum Örgütü temsilcilerimize katılımları için çok teşekkür ediyorum. Sinop’ta olmaktan çok mutluyuz”.

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, basının Türkiye’de dördüncü güç olduğunu söyledi.

Basının yaptıkları tüm iş ve eylemlerde kendilerini denetlediğini vurgulayan Özarslan, kamu ve toplum yararına kendilerine ayna tutulduğunu dile getirdi.

Özarslan, eleştiri olmadan gelişmenin de olamayacağına dikkati çekerek, “Herkes aynı pencereden bakıyor ve alkışlıyor ise bir sorun vardır. Onun için bizim eleştirilmeye ihtiyacımız var. Bu kapsamında sivil toplum kuruluşlarına bir pencere açtıkları için dernek başkanlarımıza ve panelistlerimize teşekkür ediyorum. Çünkü medya ve sivil toplumun aynı amaç uğruna bir noktada buluşmasını çok önemli buluyorum” ifadelerini kullandı.

Panelde kısa bir konuşma yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Taşdemir, sivil toplum kuruluşları ile medyanın önemine vurgu yaparak, “Öncelikle, medya toplumun bilgiye ulaşmasında ve bilinçlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Günümüzde dijitalleşmenin de etkisiyle medyanın gücü ve etkisi daha da artmış durumdadır. Diğer yandan, sivil toplum kuruluşları, toplumsal sorunların çözümünde ve demokrasinin güçlenmesinde önemli aktörlerdir. Medya ve STK’lar arasında güçlü bir iş birliği, toplumsal değişim ve dönüşüm için gereklidir. Medya, STK’ların sesini daha geniş kitlelere ulaştırırken, STK’lar da medya aracılığıyla toplumsal farkındalık yaratabilir.” dedi.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin Moderatörlüğü Sinop Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gökhan Ceylan tarafından gerçekleştirildi.

Sinop Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gökhan Ceylan ‘Dijital dönüşüm ve medya okuryazarlığı’ konusunda, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer ‘Dijital kültür, toplum ve medya’ konusunda, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar ‘Sivil toplum kuruluşları basın, medya ilişkileri’ konusunda, Sinop Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Abdullah Demir ise ‘Sosyal medya-dijital bağımlılık’ konularında sunum gerçekleştirdi.

Program ile Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptıkları projeler ve faaliyetleri medya ve sosyal medya aracılığı ile daha geniş kitlelere ulaştırmaları ve STK medya ilişkilerinin geliştirilmesini hedefleniyor.

    En az 10 karakter gerekli