PARÇALI AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
AA
BELGRAD (AA) – Vucevic, başşehir Belgrad’da düzenlediği basın toplantısında istifa kararını açıklarken, ülkede devam eden reaksiyon hareketlerine ait sakin kalınması ve diyalog davetinde bulundu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile sabah saatlerinde uzun bir görüşme yaptığını aktaran Vucevic, “Vucic, kararımı ve gerekçelerimi kabul etti. Siyasalların sorumluluklarını kabul etmesi ve toplumdaki gerginliğin düşürülmesi için hazır olmaları gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Vucevic, Novi Sad’daki tren istasyonunda yaşanan kazanın hükümetin çalışmalarına “gölge” düşürdüğüne işaret ederek, “Kaza gününden beri (1 Kasım 2024) Sırbistan sıkışmış bir durumda kaldı. Hükümet olarak sorumluluk aldık, 2 bakan istifasını sundu. Öğrencilerin taleplerinin yerine getirilmesi için çalıştık.” diye konuştu.
Durumun giderek kötüleştiğini, öğrencilerin dersleri de boykot ettiğini anımsatan Vucevic, “Adeta görünmez bir el gerginliği tırmandırmak için çalıştı. Bu sabah Novi Sad’daki şovlar esnasında bir küme öğrencinin atağa uğradığı ve 1 kişinin ağır yaralandığı haberiyle uyandım. Kabul edilemez bir durum. Saldırganlar katiyetle ceza alacak.” tabirlerini kullandı.
Vucevic, istifa kararını Novi Sad’daki hücum haberinin akabinde aldığını belirterek, Novi Sad Belediye Başkanı Milan Djuric’in de vazifesinden ayrılacağını duyurdu.
Kaza sonrası hükümete reaksiyon şovları başlamıştı
Novi Sad’daki tren istasyonunda 1 Kasım 2024’te beton sundurmanın çökmesi sonucu 15 kişinin öldüğü kaza sonrası hükümete reaksiyon gösteren öğrenciler ülke genelinde “Dur Sırbistan” sloganıyla şovlara başlamıştı.
Binlerce üniversite, yüksekokul ve lise öğrencisi en son dün başkentteki trafik akışının “kilit” noktalarından biri olan “Autokomanda”da 24 saat süren yol kapatma hareketi düzenlemişti.
Öğrenciler, tren istasyonundaki ölümlü kazaya ait sorumluların cezalandırılmasını, ihmal kuşkusu bulunan istasyonun imal tamirat çalışmalarına ait tüm evrakların yayımlanmasını ve evvelki şovlarda gözaltına alınan öğrenci ve akademisyenlerin özgür kalmasını talep etmişti.
Vucic, dün akşam yol kapatma hareketinin devam ettiği saatlerde yaptığı açıklamada, öğrencilerin taleplerinin yerine getirileceğini kaydetmiş, hükümette yine yapılanma gereksinimi olduğunu ve kabinenin yüzde 50’sinden fazlasının değişmesini beklediğini belirtmişti.
Öte yandan, Meclis Başkanı Ana Brnabic ise meclis oturumunda hükümete güvenoyu yapılması istikametinde teklifte bulunacağını tabir etmişti.
Muhabir: Lejla Biogradlija,İsmail Özdemir
KÖŞE YAZARLARI
6 saat önceHABERLER
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
7 gün önceHABERLER
11 gün önceARAŞTIRMA-İNCELEME
17 gün önce