AA
KAYSERİ (AA) – Kayseri Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya nazaran, Büyükşehir Belediyesi, Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin canlı faylarının paleosismoloji (Depremler oluştuktan çok sonra eski sarsıntı izlerinin araştırılması) çalışmasına takviye verdi. Bölgede yer radarı ve dronla kapsamlı jeofizik çalışması yapıldı.
Bölgede inceleme yapan ve açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Koçbulut, “Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye’nin canlı faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. Bu çalışmayı AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK destekliyor, 14 projeden oluşan büyük bir proje.” tabirlerini kullandı.
Sivas’tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri’ye kadar uzanan Meczuplar Fayı’nı çalıştıklarını bildiren Koçbulut, “Bu fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymak gayesiyle bu işi yapıyoruz. Öncelikle bu fay boyunca 1/25000 harita yapıyoruz, tektonik haritayı ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra bu harita üzerinde dron ile uçuşlar gerçekleştirip, daha ayrıntılı haritalar üretiyoruz. Bunlar üzerinde açacağımız hendek yerini belirledikten sonra radar ve jeofizik formülüyle fayın burada olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunları belirleyip, olumlu sonuçlar aldıktan sonra hafriyata karar veriyoruz.” tabirlerini kullandı.
Projenin 2 yıl süreceğini, ön çalışmalar, seminerler ve bilgilendirmelerden sonra saha ve arazi çalışmalarının başlayacağını belirten Koçbulut, şöyle devam etti:
“MTA’nın yaptığı etkin fayı yerde takip ediyoruz, MTA hoş canlı fay haritaları üretiyor, gittiğimiz her yerde de kazılarla doğruluğunu kanıtlıyoruz. Bunun revizyonunu da yapıyoruz. Sağ tarafta bozuşmuş malzemeyi görüyoruz, sol tarafta ise karasal üniteleri görüyoruz. Jeolojik manada bunların bu türlü karşı karşıya gelmesi yalnızca fay ile olur. Meczuplar Fayı’nın Sarıoğlan segmentinin şu andaki datalara nazaran, zıt bileşenli fay olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra buranın bir kesiti çizilecek, örnekleme yapılacak, bu sonuç çıktığında bu fayın kayma suratı, zelzele üretme aralığı ortaya çıkacak, bundan sonra yorum yapabileceğiz.”
Koçbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fayın hangi dönemlerde sarsıntı üretebileceği ve zelzelenin büyüklüğünün ne kadar olacağı üzere hususlarda inceleme yaptıklarını söyledi.
Deliler Fayı’nın bilinen bir fay olduğunu ve tekrar keşfedilmediğini vurgulayan Koçbulut, projede fayın yapısal, kinematik (hareket) ve paleosismolojik özelliklerini araştırdıklarını vurguladı.
Muhabir: Murat Asil
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce