DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Somut olmayan kültürel miras “İstanbul Kültür Yolu Festivali”nde ele alındı
166 okunma

Somut olmayan kültürel miras “İstanbul Kültür Yolu Festivali”nde ele alındı

ABONE OL
02/10/2024 14:20
Somut olmayan kültürel miras “İstanbul Kültür Yolu Festivali”nde ele alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Kültür ve Turizm Bakanlığı, Geleneksel Sanatlar Derneği ve UNESCO Türk Ulusal Komitesi iş birliğinde hazırlanan forum, İstanbul Kültür Yolu Şenliği kapsamında gerçekleştiriliyor.

Açılış programına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, kadim medeniyetlerin beşiği Türkiye’nin çok katmanlı bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Özellikle kültürel mirasımızı korumak, bu mirası yeni kuşaklara canlı tutmak ve aktarmak bizim en büyük sorumluluğumuz. Somut olmayan kültürel miras kavramı, isimleri yüzyıllar uzunluğu süregelen gelenekleri, kadim bilgileri, el sanatları, ritüelleri ve hayat üsluplarını barındırır. Bunları, toplumların kimliğini ve aidiyet hissini oluşturan en temel ögeler olarak görüyoruz.” dedi.

Mumcu, UNESCO’nun 2003’te kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) Mukavelesi’nin bu bedellerin korunmasını sağlamak için atılmış en değerli adımlardan biri olduğunu aktararak, “Türkiye olarak bu kontrata imza atan birinci ülkelerden biriyiz. Bundan gurur duyuyoruz. Yıllardır bu kontrat etrafında yürüttüğümüz çalışmalar, kültürel mirasımızın korunmasının yanında bu mirasın memleketler arası seviyede de tanınması ve korunmasını hedeflemektedir.” diye konuştu.

“Sivil toplum kuruluşları mahallî kültürler için kilit role sahip”

Sivil toplum kuruluşlarının (STK), lokal kültürlerin yaşatılmasında, farkındalığın artırılmasında ve milletlerarası iş birliklerinin geliştirilmesinde kilit role sahip olduğunu aktaran Mumcu, şunları kaydetti:

“Bu forum vesilesiyle yeni iş birliklerinin temellerinin atılacağına ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik yeni yaklaşımların geliştirileceğine olan inancımız tamdır. Türkiye olarak bu alanda ülkemizin bedellerini müdafaanın yanı sıra öteki ülkelerle çalışarak da kültürel çeşitliliği destekliyor, global kültürel mirasa katkı sağladığımızı düşünüyoruz.”

Batuhan Mumcu, somut olmayan kültürel mirası müdafaa sorumluluklarının geçmişten gelen pahalara sahip çıkmayla hudutlu olmadığını vurgulayarak, “Bu mirası günümüze adapte etmek, yeni jenerasyonlarla buluşturmak ve bu süreçte dijital teknolojiden eğitimden, toplumsal farkındalık yaratma kampanyalarından yararlanmak gerekmektedir. Bugün burada ele alacağımız yeni yaklaşımlar, bu mirası daha tesirli bir halde müdafaamız ve geleceğe taşımamız açısından büyük kıymet arz etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin kültürel mirasın korunması sürdürülebilirliğinde önder rol üstlendiğini vurgulayan Mumcu, “Umuyorum ki bu çalışmalar kültürel mirasın korunmasına, yeni perspektifler ve stratejiler geliştirilmesine vesile olacaktır.” dedi.

“UNESCO’ya daha fazla STK akredite etmenin yolunu arayacağız”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi de misyona geldikten sonra somut olmayan kültürel mirasın, halk kültürünün ve yaşayan insan hazinelerinin değerini daha uygun manaya fırsatı bulduğunu lisana getirerek, “Yapılan iş, nitekim yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın geleceğine daha da hoş, umutlu bakacağımız işler yapmamız gerektiğini hissettiriyor. Bu manada STK ile yapacağımız çalışmaları çok önemsiyoruz.” tabirlerini kullandı.

UNESCO’ya kayıtlı 9 STK olduğunun altını çizen Terzi şöyle devam etti:

“Daha fazla STK’nın akredite olması için arkadaşlarımızla birlikte neler yapmamız gerektiğini daima konuşuyoruz. Daha fazla STK’mızı UNESCO’ya akredite etmenin yollarını daima birlikte arayacağız ve çalışacağız. Yaşayan miras çok değerli ve kıymetli. Ülkemiz bu manada sahiden çok fazla topluluğa sahip. Şu anda ulusal envanterimize kayıtlı 341, lokal envanterde 1500’e yakın unsurumuz var.” diye konuştu.

Terzi, Türkiye Kültür Yolu Şenliği’nin İstanbul ayağı sebebiyle toplantının koordine edildiğini lisana getirerek, şu bilgileri verdi:

“Türkiye Kültür Yolu Şenliği her sene beş kent daha eklenerek hayat bulmaya devam edecek. Bu manada genel müdürlüğümüzün iki arayışı var. Bunlardan biri bu şenliği koordine etmek, hayata geçirmek. Bir başkası de yaşayan mirasımızı evvel çocuklara ve gençlere, sonra da bütün Türkiye’ye daha yeterli anlatmak, sesini daha da yükseğe çıkarmak ve her yerde daha görünür kılmaktır. Onun için bu şenliği çok önemsiyoruz.”

Genel müdürlüğün isminin ‘Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü’ olarak güncellendiğini kelamlarına ekleyen Terzi, “Dolayısıyla içeriğini ve yapısını da tekrar gözden geçirdik. Misyon yaptığımız müddet içerisinde umudumuz, gayemiz bilhassa somut olmayan kültürel mirasla alakalı çok güzel bir öykü yazmak, yazılacak o güzel öykünün kahramanları ortasında yer almak. Biz bu manada yapılacak çalışmaların sayısını artıracağız. Maksadımız bu işi Türkiye’de çok daha görünür ve bilinir kılmak. Bu kıssayı STK ile el ele, yürek yüreğe ve gönül gönüle yazmak.” tabirlerini kullandı.

“100’ün üzerinde projeyi ve faaliyeti hayata geçirdik”

Geleneksel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Lideri Ahmet Akcan ise, bugüne kadar ulusal ve milletlerarası alanda 100’ün üzerinde projeyi ve faaliyeti hayata geçirdiklerini belirterek, “50’den fazla dijital ve basılı yayın ile somut olmayan miras alanında bilgi ve hizmet üretmeye devam etmekteyiz. Japonya’dan Azerbaycan’a İtalya’dan İran’a, Fransa’dan Kazakistan’a, Kore’den, Kolombiya’ya kadar pek çok ülkede faaliyette bulunan derneğimiz, kültür ve sanatın her alanında iş birliklerine açık ve sahip olduğu bilgi birikimini cömertçe paylaşmaya hazırdır. 2010’da UNESCO akreditasyon süreciyle diktiğimiz fidan ulusal ve memleketler arası faaliyetlerle yeşerdi, gelişti ve bir ağaç oldu. Bugün bu ağacın en hoş meyvesini buradan hepimiz birlikte tadıyoruz.” dedi.

Programda, “ICH STK Forumu Genel Tanıtımı ve STK Faaliyetlerine Genel Bakış”, “2003 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Kontratı ve Türkiye”, “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 2003 Kontratı Uygulama Yönergelerine Nazaran UNESCO’da STK Akreditasyon Sistemi Prosedürü”, “Kültür 2030 Maksat Programı da Dahil Olmak Üzere SOKÜM ve Sürdürülebilir Kalkınma, Afrika Bağlamında SOKÜM’ün Düzgün Korunmasına Ait Mevcut Deneyimler”, “İklim Hareketi için Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına Ait Forum Deklarasyonu da Dahil Olmak Üzere SOKÜM ve İklim Değişikliği”, “Toplumsal Cinsiyet ve Fikri Mülkiyet Çalışma Kümesi Faaliyetleri” ve “İklim Değişikliği ve Etraf Çalışma Kümesi Faaliyetleri, Yaşayan Miras ve Sivil Toplumun Geleceği” başlıklı oturumlar yapıldı.

Forum, yarın gerçekleştirilecek oturumların akabinde sona erecek.

Muhabir: Ömer Mirza Şeker

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP