11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Çetnikler yaşları 15 ile 65 arasındaki binlerce erkeği şehirdeki depo ve fabrikalarda kurşuna dizdiler. Bosna Kayıp Kişiler Komisyonu’nun katledildiğini belirlediği 8 bin 373 kişinin 500’ü 18 yaşından küçüktü. 8 bin 372 Müslüman’ın katledildiği soykırımın 19. yıldönümünde bu yıl 175 şehidin kimlikleri belirlendi ve ailelerinin onayı ile defnedildi..
SREBRENİTSA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
19 yıl önce Bosna’da, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük katliama tanık olundu. 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetnikler yaşları 15 ile 65 arasındaki binlerce erkeği şehirdeki depo ve fabrikalarda kurşuna dizdiler. Bosna Kayıp Kişiler Komisyonu’nun katledildiğini belirlediği 8 bin 373 kişinin 500’ü 18 yaşından küçüktü. Bosna-Hersek’te Srebrenitsa soykırımında katledilen şehitlerden bir kısmının cenazesi defnedilmek üzere Potoçari kabristanına getirildi. 8 bin 372 Müslüman’ın katledildiği soykırımın 19. yıldönümünde bu yıl 175 şehidin kimlikleri belirlendi ve ailelerinin onayı ile defnedilmek üzere şehitliğe getirildi. Cenazeler önce binden fazla insanın katledildiği hangara konuldu. Şehitlerin akrabaları burada tabutlara sarılarak gözyaşı döktü. Şehit cenazeleri daha sonra askerlerin ve gençlerin omuzlarında kabristana getirildi. Bosna-Hersek’te Srebrenitsa soykırımından kaçanların yaptığı ‘ölüm yürüyüşü’nün güzergahını ters yönden takip eden barış yürüyüşü katılımcıları Potoçari şehitliğine ulaştı. Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 bin kişi 3 gün boyunca 90 kilometre yol kat ederek Srebrenitsa’ya geldi.
DAVUTOĞLU’DAN MESAJ
Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük soykırımın yapıldığı Srebrenitsa’nın 19. yıl dönümü vesilesiyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir mesaj yayımladı. Davutoğlu, “Srebrenitsa’yı herkes unutsa ve unuttursa biz unutmayacağız” değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu, Twitter’deki resmi hesabından yaptığı değerlendirmede, katliamın yıl dönümünde şehitleri rahmetle andığını kaydetti. Davutoğlu, “Srebrenitsa’da 20. yüzyılın bu insanlık dışı katliamının yıl dönümünde tüm şehitleri rahmetle anıyorum. Srebrenitsa’yı herkes unutsa ve unuttursa biz unutmayacağız. Geçmişte uluslararası toplumun hatalarından ders çıkarıp Balkanlar’da barış ve istikrar için çalışmaya devam edeceğiz.” diye ifade etti.
BOZDAĞ POTOÇARİ’DEYDİ
Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze törenine Türkiye’yi temsilen katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ”Srebrenitsa bir ibret üniversitesidir” dedi. Savaş döneminde BM bünyesindeki Hollandalı askerlerin karargah olarak kullandıkları, bugünse Anı Odası olarak kullanılan eski akümülatör fabrikasını ziyaret eden Bozdağ, Srebrenitsa soykırımını anmak, buradakilere başsağlığı dilemek, acılarını paylaşmak maksadıyla Srebrenitsa’ya geldiğini söyledi. ”Dileğimiz odur ki bir daha böyle bir acı yaşanmasın. Cenab-ı Allah böyle bir acıyı bir daha ne Bosna Hersek’te ne de dünyanın başka bir yerinde hiçbir şekilde yaşatmasın” diyen Bozdağ, bu acılı günde hala çocuklarının cenazesine ulaşamayan ailelerin olduğunu söyledi.
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce