DOLAR 33,0574 0.17%
EURO 36,0503 0.12%
ALTIN 2.620,751,99
BITCOIN 21341922.0299%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Şüpheli Orman Yangınları
2962 okunma

Şüpheli Orman Yangınları

ABONE OL
14/09/2020 11:10
Şüpheli Orman Yangınları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Yazıyı Dinle”]

Şüpheli orman yangınları,
Şüphesiz ciğerlerimizi yakıyor

 

Haber Türk yazarı Sayın Sevilay Yılman’ın 9 Temmuz’da yazdığı “Ne yapalım? “Yandı, bitti, kül oldu!” deyip kulağımızın üzerine mi yatalım?” başlıklı yazısını bilmiyorum okudunuz mu? Okumadıysanız, okumanızı öneriyorum ve linkini veriyorum:
https://www.haberturk.com/yazarlar/sevilay-yilman-2383/2738156-ne-yapalim-yandi-bitti-kul-oldu-deyip-kulagimizin-uzerine-mi-yatalim

Sevilay hanımı bu yazısından dolayı kutluyorum. Önemli bir konuya parmak basmış.

……..

Geçmiş dönemde İzmir’de bir orman yangını söndürme tatbikatını izlemiştim. Bu tatbikat beni çok etkilemişti. Çıkan bir yangın çok kısa bir sürede söndürüldü. Orada bulunan hepimiz bundan mutlu olup bu durumu alkışlamıştık. Fakat maalesef ardından yine böyle yangınlar çıktı. İkamet ettiğim Menderes’te evimizin yakınlarında o koca alevleri görünce dehşete düşmüştüm. Çok uzun sürede yetişen ağaçların, içinde yaşayan hayvan ve böceklerin yandığını görmek çok acı.

Bu olaydan bir süre sonra Ankara’ya gittik. Bu ziyaretimizde Orman Bakanlığında üst düzey bir yetkiliyle görüşmemiz oldu. Kendisine bu Orman yangınlarını sormuştum. Ciğerlerimiz yanıyor, bunlara bir çare, bir önlem yok mu? Diye sordum. Gerekeni yaptıklarını teknik olarak ve detaylı bir şekilde anlattı bize sağ olsun. Ama ben mutmain olmamıştım, madem gereken yapılıyor neden yangınlar hala çıkıyor ve bazılarının söndürülmesi uzun zaman alıyor diye sormuştum. Yetkili bize çok ilginç bir cevap verdi. Dedi ki; ne yaparsanız yapın, Orman yangını çıkabilir, hatta Orman belli bir dönem sonra kendi kendini yakabilir, orman yenilenmek isteyebilir. Bu bir doğa dengesidir. Bunun belli bir oranı var. Bu cevaba şaşırmıştım.

Son günlerde maalesef yine Türkiye’de yangınlar birkaç yerde birden çıkmaya başladı. İnanıyorum ki bu yangınlar o dengenin bir yansıması değil. Yanan yerlerden biri de maalesef yine bizim de oturduğumuz İzmir’in Menderes ilçesindeki ormanlar. Bayram’da Korona virüs yetmezmiş gibi Ormanlarımıza da üzüldük, kahrolduk.

Orman yangınları gerçekten çok acı ve felaket. Ağaçları bitirdiği, içindeki canlıları cayır cayır yaktığı gibi, toprağı da verimsiz hale getiriyor, iklimleri olumsuz etkiliyor, doğanın dengesini bozuyor, erozyona sebebiyet veriyor, çevreyi mahvediyor. Açıkçası bir doğa ve çevre katliamı.

Yangınlar doğal yönden çıkabilir. Burada Orman Bakanlığımıza, Belediyelere ve yöre halkına sorumluluklar düşüyor. Ancak yangınların çıkış şekli ve amacı bilinçli de olabiliyor. Rant, çıkar, çeşitli kötü niyet olabileceği gibi son günlerde terörizm nedeniyle de olabiliyor. Bunlar için TBMM’de acil düzenlemeler çıkartılmalı ve cezalar ağırlaştırılmalıdır. Ormana bina yapışması imkânsız hale getirilmelidir. Orman yangınları bilinçli çıkartıldıysa cinayet ve terörizm suçlarından cezalandırılma getirilebilir.

Orman yangınlarını tekrar gündeme taşımak istedim. Zira anlayamadığımız ilginç şeyler oluyor. Yukarıda belirttiğim yazar Sevilay Yılman’ın yazdığı makalede Bodrum’da çıkan yangın sonrasında yapılan beş yıldızlı otelden bahsedilmiş. Benzer şeyler İzmir’de de mi olabilir korkusuyla kaleme sarıldık. Bu endişemiz de boşuna değil. Zira ne kadar ilginçtir ki; 2008 yılında, bugün Menderes’te yanan orman alanlarının yanında benzer bir yangın çıkıyor. Yangını çıkartan kişi, kaza ile yanlışlıkla yangın çıkarttığını söyleyip tahliye oluyor. Şimdi yanan bu alanda denize sıfır sayılacak bir yerde bina yapılmış. Yahu bu bina yapılırken Menderes Belediyesi yetkilileri bunu görmüyor mu? Yanan orman arazisine nasıl bina yapılabilir?

Bu arada yeri gelmişken Menderes’te son çıkan yangınlarda bölgedeki hobi bahçeleri ve bu bahçelerin içindeki binalar da tehlike atlattılar. Bildiğim kadarıyla bu hobi bahçeleri de yasaklanmıştı. Menderes Belediyesi bu konuda ne yaptı ya da ne yapmadı açıklama yapması gerekir.

Sözün özü, son günlerde havalar çok sıcak. Orman yangınları için ciddi tehlike var. Bu konuda çok çabuk hareket etmek gerekiyor. Bizim insanımız çok zekidir. Orman Bakanlığımız bir yarışma açsa. Orman yangınları için çok hızlı bir şekilde haber alınacak ve çok hızlı bir şekilde müdahale edebilecek, pratik ve etkin ödüllü projeler geliştirilse, olabilir mi?

Başka bir önerimiz de şöyle: Eski Yugoslavya’da devlet ormanları yakınındaki köylere ve burada oturan köylülere zimmetliyordu. Ormanlar, bu köylerindi. Köylüler, bu ormanlara bakar, ihtiyaç olduğu odunu gerektiği kadar gerekli yerden alır ama kendi malı olduğu için canı gibi korurdu. Türkiye’de böyle bir sistem yapılabilir mi? Tartışmak gerek.

Tam bu yazıyı yazarken Anadolu Ajansından bir başka Orman yangını haberi alıyoruz. Bu sefer komşu ülke Bulgaristan’da orman yangını olduğunu üzülerek öğreniyoruz. İşin daha da üzücü tarafı bu yangın Bulgaristan’dan Türkiye’ye doğru ilerliyor. Bulgaristan’da başlayan ve kontrol altına alınamayan yangın, Tunca Nehri’ni aşarak Topolovgrad ve Svilengrad şehirlerine doğru ilerliyor. Türkiye sınırına yakın seyreden yangın, zaman zaman rüzgarın etkisiyle ani yön değiştiriyor. Komşu ülkede afet durumu ilan edilen yangının Türkiye’ye sirayet etmemesi için Türk tarafında yoğun önlemler alınmaya devam ediliyor. Diğer taraftan Eski Zara’dan ile Haskova bölgelerinde orman yangınları devam ediyor şimdiye kadar 50 bin dekar ormanlık kül oldu. İki üç gün içinde farklı bölgelerde yeni yangınlar çıkıyor. Yangın genelde Stanca Sakar ormanlık alanında yayılmakta Türkiye sınırına neredeyse ulaşmak üzere. Bulgaristan itfaiyesi havadan karadan yangına gece gündüz müdahale etmeye çalışıyor cabalar yetersiz kalıp yangın yayılmaya devam ediyor. İnşallah bir an önce müdahale edilir.

    En az 10 karakter gerekli