TANAP'ı Tanıyalım

9 2024 - 01:03

TANAP’ı Tanıyalım

(Last Updated On: )

Kısa adı TANAP olan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi,  son zamanlarda yurt içinde ve dışında gerçekleştirilen uluslararası toplantıların gündemini oluşturuyor. Bu projenin büyüklüğünü ve ülke menfaatlerini hesap eden dünya liderleri, asrın projesinden rol çalma yarışında bulunuyorlar. Ülkesinin kalkınması adına önemli adımlarla tarihe iz bırakan hükümetimiz, her alanda gösterdiği başarılara bir yenisini daha ekledi. TANAP Projesi’nde hızlı davranarak, en önde durmasını bildi. Hatırlanacağı gibi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhuriyeti’nin o dönemdeki Başbakanı Erdoğan arasında hükümetler arası bir anlaşma yapılmış, bu anlaşmanın sonucu olarak, Türkiye hükümeti ile Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı şirketi arasında ev sahibi ülke anlaşması, Taner Yıldız ve SOCAR’ın Başkanı Rövneg Abdullayev tarafından imzalanmıştı. Büyük ve anlamlı proje, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile Türkiye’den BOTAŞ ve TPAO’nun ortaklığı, 7 Milyar ABD Dolarını bulacak bir yatırımla taçlanacak.

Projenin ilk etabı 2018 yılında tamamlanacak. TANAP için oluşturulan konsorsiyumda SOCAR, BOTAŞ ve TPAO, projenin ilk ortakları olarak tarih sayfasında yerlerini alacaklar. Türkiye’nin iki şirketi ile birlikte hisselerinin hacmi yüzde 20’yi bulurken, Azerbaycan’ın yüzde 80’e varan hissesi ise SOCAR’a ait olacak. Projenin hedefleri arasında gazın, Azerbaycan’dan çıkarak Gürcistan’a oradan da Türkiye üzerinden dünyaya satılması öngörülüyor.

 

DOĞU-BATI ENERJİ KORİDORU

 

Ayrıca, TANAP projesinin hayata geçmesiyle, Doğu-Batı enerji koridorunu meydana getiren tüm projeler için bölgede güvenlik ve barışın gelişmesine, aynı zamanda ekonomik atılımın sağlanması yolunda atılan stratejik atımların anlam kazanması bekleniyor. Boru hattının ilk aşamada yıllık yayın yeteneği 16 milyar metreküp, 6 milyar metreküp gaz Türkiye’ye, kalan bölüm ise Avrupa’ya nakil edilecek. Proje, sadece Türkiye ve Azerbaycan’ın ülke menfaatleri gözetlenerek hayata geçirildi. İki ülkenin gücü, parası ve teknik imkânları bu proje için seferber edildi. Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda Türkiye’ye daha fazla gaz sevk edilecek ve Türkiye üzerinden Avrupa’nın enerji arzı karşılanacak. 2006 yılında BTC (Bakü, Tiflis, Ceyhan), 2007 yılında BTE (Bakü, Tiflis, Erzurum) Avrupa’nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirdi. Bugün de tarihi öneme haiz TANAP projesi ile dünyaya farklı bir mesaj verilmektedir. TANAP projesi için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018’te ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023’te 23’e, 2026’da ise yılda 31 milyar metreküp seviyesine kadar ulaşması hedeflenmektedir. Türkiye Ulusal İletişim Hattının batı girişini besleyerek, batı bölgesi arz güvenliğini kuvvetlendirecek proje, gelecekte Türkmen gazının Türkiye ve Avusturya’ya iletimi için alternatif bir hat olma özelliği de taşımaktadır. İki ülke (Azerbaycan-Türkiye) açısından çok büyük stratejik öneme sahip olan TANAP, Türkiye ve Avrupa için uygun fiyat ile tanımlanmış, doğalgaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan’ın sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getirmektedir. Giriş noktası Türkiye sınırı olan 56 inçlik (2.54 santim) hattın, Avrupa’ya çıkış noktalarını Yunanistan veya Bulgaristan sınırları, Türkiye için çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak. Haydi hayırlısı…

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.