Türkiye ile Yunanistan arasında 22 anlaşma imzalandı. Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu imzalar sonrası ortak bir ortak basın açıklaması yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının açılışında konuşma yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız” dedi.
Başbakan Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan’da Hilton Oteli’nde düzenlenen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katıldı.
Toplantının açılışında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi:
”Şu anda tarihi bir anı tespit ediyoruz. Tarihi bir an diyorum, zira biraz sonra 22 anlaşmayı imzalayacağız. Bu tabii çok çok önemli bir adım oluyor gerek Yunanistan açısından, gerek Türkiye açısından. Bizim Cumhuriyet tarihimizdeki Yunanistan-Türkiye arasındaki anlaşma sayısına baktığımız zaman neredeyse o sayıya yaklaşıyoruz. Bir oturumda bunu yakalıyoruz. Bu bakımdan bu anı çok ama çok önemsiyorum ve biraz sonra bu heyecanı hep beraber yaşayacağız. Bu heyecanı yaşarken buradan dünyaya da çok anlamlı bir mesaj vereceğiz.
Enerji, ulaşım, çevrecilik, kültür, eğitim, ekonomi, tarım, savunma, terörle ilgili alanlarda ve daha bir çok alanda burada bir adımı atacağız. Tabii ben değerli dostum, meslektaşım Yorgo ile beraber bu süreci gerçekleştireceğime olan inancımı ifade etmek istiyorum. Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız. Zira biz biliyoruz ki ekonomi risktir, siyaset risktir, hepsinden öte biz biliyoruz ki yaşam da risktir. Öyleyse bu riskleri göze alarak bu adımı atacağız.”
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, gösterilen ilgi sebebiyle Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Türk ve Yunan bakanlara teşekkür etti.
Erdoğan ve Papandreu, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın bitiminde de açıklamalarda bulunacaklar.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu imzalanan sözleşmelerin ardından yaptığı açıklamada :
“Çevre düzeyinde bir takım kararlar alındı. Biri de bugüne kadar Türk * Yunan ilişkilerinde bulunduğumuz yaklaşım değiştirmektir. Bundan dolayı konsey kurulmasına karar verdik ve bu ortak siyasi bildiriyi ondan dolayı yayınladık.
Arzumuz bu konseyin bir temel teşkil etmesidir. Alçak siyaset dediğimiz alanlarda bir temel teşkil etmişti fakat bunlar ben alçak siyaset olarak değerlendirmek istemiyorum bence çok yüksek siyasettir.
Bizler bu ikili görüşmelerimizi sektörlerden başlıyoruz. Ekonomik ve siyasi ilişkiler, enerji alanında, çevre alanında, kültür ve turizm alanında ve Avrupa konularında birleştirmek istiyorum.
Vakit, zaman geçtikçe yeni başlıklar açmak arzusundayız. Yılda iki kez bakanlar ve bir kez de Başbakan düzeyinde görüşme öngörülüyor. Bu görüşmeler alınan kararları kullanmak ve yerine getirmek için bir teşvik olacak.
Böyle bir genişleme yaşayacağımıza inanıyorum. Hepimiz şunu ümit ediyoruz. Ortak verimli bir çalışma yapacağız ve kısa zamanda pek çok konuda sonuç alacağız. Daha kritik olan nokta şudur eylemlerdir. Bu siyasi irademizi eyleme geçirmemiz lazım. Bizler elle tutulur sonuçlar alacağımıza inanıyoruz ki bu sonuçlar her iki ülke için de verimli sonuçlar olacaktır. Kalıplaşmış kararları aşmış kararlar olacaktır. Bu çaba hiçbir zaman engellenmemelidir. Ortak menfaatlerimize karşı gelen engelleri kaldırmamız lazım. Bir hukuk çerçevesi dâhilinde bir çözüme ulaşmasını AB müktesebatına uygun şekilde sorununun çözülmesine yardımcı olmanızı bekliyorum.
Yunanistan evet ayrıca Kıbrıs sorununun çözülmesine yardımcı olacaktır. Biz bu yaklaşımın bu sorunun çözüme yaklaşımının bir sonuç alma noktasına gelmesini arzu ediyoruz. Bu yaklaşımı tekrar bir sürecin çözüm sürecinin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu süreçte yeni bir takım doneler verilecektir. Eminim ki her şeyden önce bizim dışişleri sorunlarının AB çevresi dâhilinde bir tabii ki müktesebata uygun bir tarzda olması yönünde olacaktır. Bizim ortak geleceğimizin dostluk ve güven içerisinde olmasını arzu ediyoruz.
Avrupa’nın istikrarını sağlar. Ben ayrıca şunu da ilave etmek istiyorum. İki ülkelerimizin yaklaşımı da sınır ülke olarak iyi komşuluk ilkelerine dayalıdır. İnanıyorum çok iyimserim Sayın Erdoğan’ın attığı adım çok cesur bir adımdır. İnanıyorum ki bu adımlarımız çok iyi bir adım olacaktır.
Türkiye ile Yunanistan’ın işbirliği için irademizin ısrarlı olduğunu belirtmek istiyorum. Türkler ve Yunanlılar ilişkileri daha üst düzeye getirmekten, reformları ve iyi komşuluk düzeyini en üst seviyeye getireceklerine inanıyorum. Bu sadece halklarımız için ve bütün dünya için geçerlidir” dedi.
Yorgo Papanderu’nun ardından konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:
“Bugün yaklaşık 320 kişi ile buradayız. Gerek şahsım, bakan arkadaşlarım, teknokratlar, bürokratlar ve tüm işadamlarımızla tarihi bir anı yaşıyoruz. Tarihe bir kayıt düşeceğiz, bugün yapılan anlaşmalarla ki yüksek düzeyli iş konseyi oluşturuldu ve 22 anlaşmayı imzalamış durumdayız. Bu anlaşmalarla birlikte geleceğe çok daha farklı bir adımı atmış oluyoruz. Bugün yüzyıla yaklaşan bir süre içerisinde iki ülke için bir dönemeç. Böyle bir dönemece girdiğimizi buradan duyurmak istiyorum. Kadim bir dostluk, toprağı, havayı suyu paylaşan iki ülke olarak bu dostluğu önce kendimiz yaşayacağız ve dünyaya da örnek olmasını istiyoruz. Birbirimizi çok iyi biliyoruz. Şu veya bu nedenlerle bazı sıkıntıları ne yazık ki yaşadık. Yorgo’nun ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmiş olması ve İstanbul’da başa baş yaptığımız görüşme çok manidardı. Tekrar ben kendisine teşekkür ediyorum. Ardından kendilerine yazdığım mektup ve bu mektuba aldığım cevapla başlayan bu süreç meyvesini vermeye başladı. Tarihin iki güçlü aktörünün el ele yeni bir barış ve huzur destanı yazmaya kararlı olduğunu bilmelerini isterim. AZ önce değerli dostum da her iki tarafta da bu siyasi iradenin mevcut olduğunu ifade ettiler. Bende aynı ifadeleri altını çizerek söylüyorum.
Buraya dost ve her yönüyle kıyıdaş, yönlerimiz var adadan Türkiye’ye, Türkiye’den adaya seslendiğiniz zaman sesinizi duyuracak kadar yakın bir komşuluk hukukumuz var. Bu hukuk çerçevesinde Yunan halkına tüm samimiyetimizi sunmaya geldik. Büyük mesafe katetmemize vesile olacağına inandığımız bu konseyin ilk toplantısını gerçekleştirdiğimizi söyledim.
Söz konusu konseyin yılda kaç kez bir araya gelme durumun meslektaşım ifade etti. Şu ana kadar ne yaptık şu anda neredeyiz bundan sonra ne yapacağız bunu sürekli takip edeceğiz. İşadamlarımız sektörel anlamda bir araya gelerek gerek finans sektöründe gerekse reel sektörde neler yapacağını öğrendim. Sadece işi masada veya lafta değil bunu göstermelerini istiyoruz ki bunu da başaracaklarına inanıyorum. Kısmen az da olsa Yunanistan’da da Türk yatırımcılar var. Ülkelerimizde karşılıklı bu yatırımların yanında üçüncü ülkelerde de müşterek yatırımların geliştirilmesine inanıyorum ve iyi olacağı kanaatindeyim. Yunanistan ile artık yakınlaşma değil ortaklık anlamında hareket edeceğimize inanıyorum. Bakınız şuanda bir adım atıldı bu adım hususi pasaportlarla ilgili vize sorunu ortadan kalktı. En kısa zamanda mavi pasaportlarla ilgili daha geliştirilmiş şekilde ki inanıyorum, Sırbistan nasıl Şengen’e kabul edildiyse Türkiye’nin de Şengen içerisine dahil edilmesi gerekir. İnanıyorum ki burada Yunanistan’da gereken desteği Türkiye’ye verecektir.
Diğer bir konu enerji. Yunanistan’a doğalgaz vermeye başladık. İstiyoruz ki bunu daha da geliştirmek. Bütün bunların yanında özellikle ulaşım noktasında gayet geniş çaplı bir anlaşma imzalandı.
Demiryolu taşımacılığında adım atmak öyle zannediyorum ki bunlar tarihe kaydı düşülecek adımlar. Turizm, Yunanistan’ın en önemli kaynağı. Türkiye son 7 yıl içerisinde turizmde çok ciddi bir sıçrama gerçekleştirdi. Biz bunları birleştirirsek inanıyorum ki dünyanın uç ülkeleri ile paket turizm tertiplemek suretiyle bu bölgede farklı bir turizm patlamasını gerçekleştirebiliriz.
Eğitimde müşterek atabileceğimiz adımlar var. Eğitimden sorumlu olan bakanlarımız gerekli görüşmeleri yaptılar imzalar atıldı. Güvenlikte terörle ilgili dertlerimiz var. Yunanistan’ın da ciddi sıkıntıları oldu. Dayanışma içerisinde teröre karşı güven arttırıcı önlemler almamız lazım. Özellikle insan kaçakçılığı yönünde ciddi sıkıntılarımız var.
Dayanışma içerisinde bu süreci de destekleyeceğimizi özellikle ifade etmek isterim. Derinleşmeye devam eden mevcut bir küresel kriz var. Küresel krizin kaynağı neresidir belli. ABD’den çıkan bu süreç bütün dünyaya yayıldı. Bazı ülkeleri çok ağır vurdu. Türkiye’yi de ben teğet geçti dedim evet teğet geçti. Bankaları devretmedik, daha önceki deneyimlerimizden ders çıkardık. Yunanistan’da bu rüzgârın maalesef bir sıkıntısında kaldı. Bazı kararlar alınıyor bu alınan kararların arkasında durulması, iktidarı ve muhalefeti ile alınan kararların arkasında durulması bu sorunu hafifletecektir.
Bir diğer konu özellikle bizim Yunanistan ile olan dış ticaret hacmini çok önemsiyorum. 2008’de düşük bir nokta bunları ben tabi Türkiye ve Yunanistan olarak çok ciddi rakamlar görmüyorum. 2,5 Milyon dolar gibi bir rakama düştü. İstiyorum ki çok kısa sürede 5 milyar avroya çıkarmamız lazım. Bu irade her iki tarafta da mevcut. Yatırımcılarımız var mı var, girişimcilerimiz var mı var. Bu kararları bugün attığımız bu adımlarla gerçekleştirebiliriz. Finans sektörümüzün, reel sektörün dayanışma içerisine girmesi bunun gerçekleştirilmesi zeminini hazırlayacaktır.
Bizler her türlü desteği vereceğiz. Öndeki bazı engelleyici çakıl taşları bunları temizlemeye de bizler yardımcı olacağız. AB üyeliği noktasında 7 yılı aşkın başbakanlığım döneminde AB üyeliği sürecinde bizleri her zaman desteklediler. Ben Yunanistan hükümetinin yine aynı şekilde bizleri destekleyeceğine inanıyorum. Bu süreç içerisinde de dayanışmamız aynı kararlılıkla devam edecektir. Bizim için AB üyeliği stratejik bir hedeftir. Yani elimizde bulunsun dediğimiz bir hedef değildir. Adımlarımızı da bu yönde atıyoruz ve Türkiye’nin tam üyelik dışında başka bir hedefi yoktur.
Kıbrıs’ta BM süreci kaldığı yerden devam edecektir. Şuanda yeni bir Cumhurbaşkanı seçildi acaba ne olacak? Bunlar kenara atılıp garantör ülke olan Türkiye kaldığı yerden devam etmesi yönünde kararlıdır.
Hazır olan biziz bunun bilinmesini istiyoruz. Kıbrıs ve Türkiye tarafı çözüme her zaman tam destek verilecektir bunu söylemek istiyoruz. Ben Yunanistan olarak değerli dostumdan bu konuda süreci desteklemelerini sürece destek vermelerini ve eğer bizler garantör ülkeler olarak bu süreci desteklersek inanıyorum ki çok kısa sürede sonuç alırız. Bir an önce neticeye varmamız lazım. Çabalarımızı birleştirmemiz halinde yılsonuna kadar sonuç alabiliriz diyorum.
Ege denizinin ayrıştırıcı bir deniz olmasını kabul etmiyoruz istiyoruz ki Ege Denizi barışın bir simgesi birleştirici olsun. Bunu yine bizler halledeceğiz. Onun için bunun da altını çizmek istiyorum ve Yunanistan’da yeniden tekrar bulunduğum için mutluyum ve arkadaşlarımla birlikte mutluyuz. Komşunuz, kadim dostunuz, hatta akrabalarınızın yaşadığı Türkiye her zaman dostluğunu göstermeye
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce