AA
İSTANBUL (AA) – Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Tayvan’a bakır, mermer, laminant parke, yonga levha, dokuma eserleri, besin eserleri, otomotiv modülleri ve demir-çelik eserleri üzere çeşitli mallar ihraç ettiğini, Tayvan’ın ise Türkiye’ye elektronik komponent, CNC grup tezgahı, özel makineler, kimyasal husus ve plastik eser sattığını söyledi.
Tayvan’ın milletlerarası diplomatik statüsü nedeniyle tanınmadığına işaret eden Çimen, “Tayvan, Asya Pasifik bölgesinin en kıymetli ekonomik aktörlerinden biri olarak yerini koruyor. Diplomatik açıdan tanımamakla ticari münasebetlerin kesilmesi kelam konusu değildir. Mevcut konjonktürde Tayvan, Birleşmiş Milletler ve memleketler arası tertiplere üye olmadığı ve rastgele bir memleketler arası antlaşmaya da taraf olmamasına karşın Çin dahil tüm dünyayla daima artan bir ticari faaliyet içinde.” diye konuştu.
Tayvan’da kişi başına düşen ulusal gelirin 32 bin 340 dolar düzeyinde olduğuna ve alım gücü açısından çok gelişmiş ülkeler ortasında yer aldığına dikkati çeken Çimen, “Tayvan, Asya Pasifik’e açılan bir pencere ve Tayvan’ın Asya Pasifik bölgesindeki bir oyuncu olarak jeopolitik pozisyonu, Türk firmalarının Doğu Asya pazarlarına giriş yapma teşebbüsünde bulunmaları için bir kapı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
“Tayvan, teknolojinin başşehri pozisyonundadır.” diyen Çimen, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Tayvan, dünyaca ünlü Foxconn, Pegatron,TSMC, UMC, ASUS, ACER, MSI, GIGABYTE, HTC üzere teknoloji firmalarına konut sahipliği yaptığından dünyanın geri kalanı için çip ve yarı iletken elektronik komponentlerin tedariki açısından stratejik kıymete sahip. Ayrıyeten Nvidia ve Amd üzere yapay zeka çipleri geliştiren dünyanın en büyük firmalarının CEO ve yöneticileri de Tayvanlıdır.”
“Çip savaşları, ülkelerin ulusal güvenliklerini tehdit edebilir”
Çip savaşlarının ülkeler ortasındaki rekabetin teknoloji ve yarı iletken üretiminde ağırlaşması manasına geldiğini belirten Çimen, bu durumun ticaret savaşlarını içerebileceğini söyledi.
Çimen, su savaşları üzere klasik kaynak savaşlarına kıyasla çip savaşlarının karmaşık ve teknolojik bir boyuta sahip olduğunu belirtti.
Yarı iletkenlerin, çağdaş savunma sistemleri ve altyapıların temel bileşenleri olduğuna işaret eden Çimen, “Çip savaşları, ülkelerin ulusal güvenliklerini tehdit edebilir. Çip üretiminde önde gelen ülkeler ortasındaki rekabet, mevcut jeopolitik tansiyonları daha da tırmandırıyor. Bilhassa ABD ve Çin ortasındaki teknoloji savaşı, Asya’daki öbür ülkeleri ve Avrupa’yı da içine alarak daha geniş çaplı bir çatışmaya dönüşebilir. Bu tansiyonlar, ticaret savaşlarına, siber taarruzlara ve hatta askeri çatışmalara yol açabilir.” dedi.
Çip üretiminin, küresel bir tedarik zinciri gerektirdiğini ve bu zincirin rastgele bir halkasında meydana gelen sıkıntıların tüm dünyayı etkileyebileceğini tabir eden Çimen, çip savaşlarının bu tedarik zincirinin kırılmasına yahut kesintiye uğramasına yol açabileceğini söyledi.
“Türkiye’nin de bu stratejik alana yatırım yapması gerekiyor”
Çimen, çip kıtlığının, otomotivden tüketici elektroniğine kadar birçok bölümü olumsuz etkileyeceğini belirterek şunları kaydetti:
“Bu durum, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir, işsizliği artırabilir ve genel olarak ekonomik istikrarsızlığa yol açabilir. Çip savaşları, global iktisat, teknoloji, ulusal güvenlik ve jeopolitik istikrarlar üzerinde derin tesirler yaratabilir. Türkiye’nin de bilhassa savunma sanayi ve tüketici elektroniği üzere alanlarda gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesi için bu stratejik alana yatırım yapması gerekiyor.
Olası bir savaş yahut ambargo durumunda inanılmaz gelişmiş teknoloji şirketlerimizin transistörlü radyo dahi yapamayacağı gerçeğiyle yüzleşmemiz gerekiyor. Tayvan’ın ileri teknolojiyle karakterize edilen sağlam bir iktisada, Asya’da stratejik bir pozisyona, dinamik bir iş ortamına ve kıymetli fırsatlara sahip bir ülkeyi temsil ettiğini söyleyebilirim. Tayvan ile etkileşime geçmek, yenilikçi işbirliklerine, teknolojik gelişmelere ve yeni pazarlara erişime kapı açabilir. Çip üretimi noktasında stratejik muahedeler ve yatırımlar yapılabilir.”
Muhabir: Muhammet Fatih Kabasakal
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce