DOLAR 34,5902 0.27%
EURO 36,0266 -0.59%
ALTIN 3.007,131,53
BITCOIN 34074411.34669%
İzmir
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Birinci şartımız ulusal ruhumuzu kaybetmemektir
519 okunma

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Birinci şartımız ulusal ruhumuzu kaybetmemektir

ABONE OL
26/08/2024 12:20
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Birinci şartımız ulusal ruhumuzu kaybetmemektir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KÜTAHYA (AA) – Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın her yerinin, emperyalistlerin tuzaklarıyla dolu olduğunu belirterek, “Anadolu kıtasına karşı büyük ecdadın insanlığa öğrettiği bu insanlık derslerine karşın hala kem gözle bakanların olduğunu biliyoruz. Bu nedenle burada güçlü bir biçimde ayakta durmak için birinci koşulumuz ulusal ruhumuzu kaybetmemektir.” dedi.

Kurtulmuş, Kütahya’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin iştirakiyle düzenlenen “Kütahya Sivil Toplum Buluşması” programında yaptığı konuşmada, 25-26 Ağustos’un hem Kütahya ve Afyonkarahisar için hem de Ahlat ve Malazgirt için Türkiye’nin, Anadolu coğrafyasının kıymetli tarihi eşiklerinin, oralarda kazanılan zaferlerin tekrar hatırlanması için değerli bir fırsat olduğunu lisana getirdi.

Zafer yürüyüşüyle başlayan, akabinde Dumlupınar ile birlikte 30 Ağustos’a kadar uzanan bu süreç içinde Anadolu topraklarını yabancıların işgalinden kurtarmak, emperyalizme “Artık burada size yer yoktur.” diyerek meydan okumak için ecdadın başlattığı bu büyük kurtuluş gayretinin 102. yıl dönümünde Kütahya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti lisana getiren Kurtulmuş, başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere bu büyük kurtuluş çabasında hayatlarını feda ederek şehit olanları minnetle yad ettiğini belirtti.

Bu büyük uğraşın, milletin eşsiz tarihinin kıymetli eşik noktalarından biri olduğunu söz eden Kurtulmuş, kelamlarına şöyle devam etti:

“Ordusu dağılmış, elde avuçta hiçbir şey kalmamış, canından öbür, göğsünü siper etmekten diğer bir imkanı kalmamış olan bir millet nasıl ‘Ya Allah’ diyerek ayağa kalkar, nasıl dünyanın en büyük ordularına karşı Anadolu’nun dört bir tarafında büyük bir gayrete başlar ve sonunda o yokluklara karşın, o yoksulluklara karşın nasıl büyük bir çaba ve muvaffakiyet kazanır? Onun en hoş ispatlarından birisi de Dumlupınar, Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zaferi’dir. Bu toprakların her bir karışının milletimizin, ecdadımızın pak kanlarıyla sulanmış şehitler yurdu olduğunu biliyor ve bundan ötürü iftihar ediyoruz. O günleri Cenabıallah bu ülkeye bir daha asla yaşatmayacak, yaşamamak için de bu tarihi olaylardan ders alarak daha sağlam bir halde geleceğe yanlışsız yürüyeceğiz.”

“Zaferi getiren en kıymetli hasletlerimizden birisi ulusal ruhumuzdur”

Dumlupınar’dan, 30 Ağustos Zaferi’nden ve Türkiye’nin bu muazzam kurtuluş uğraşından aldığı dersleri ileriye hakikat götürmek bakımından üç noktanın altını çizmek istediğini lisana getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Bu büyük destansı gayret, hiç elbet milletimizin taşıdığı haletiruhiyenin en değerli özelliklerinden birisi olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede bize zaferi getiren en kıymetli hasletlerimizden birisi ulusal ruhumuzdur. Bu ulusal ruha sahip olduğumuz hiçbir özelliği örseletmeden ileriye yanlışsız çok daha güçlü bir halde taşımayı başarırsak, Allah’ın müsaadesiyle bu milletin önü açıktır ve bu millete hiçbir kimse ‘dur’ diyemeyecektir.

Tarih, yalnızca öykü okunur üzere okunmaz. Tarih, yalnızca geçmişte kalmış olan şan ve şehvetlerle dolu bir zafer sayfası olarak görülemez. Tarih, geleceğe yanlışsız güç kazanmak için tekrar gözden geçirilir ve oradan aldığımız ilhamla geleceğimizi daha güçlü bir halde kurarız. Hele hele günümüzün dünyası inanın ki bir asır önceki dünyadan daha uygun bir yer değildir. Anadolu kıtasının karşı karşıya kaldığı tehditler, bir asır önce karşı karşıya kaldığımız tehditlerden daha az değildir. Dünyanın bütün büyük güçlerinin Anadolu kıtasının etrafına gelip kümelendiğini, dünyanın bütün emperyalist güçlerinin bu coğrafyayı talan etmek için hazır beklediğini hepimiz biliyoruz. Her gün karşılaştığımız ve her gün insanlığımızdan utandıracak birtakım gayri insani işgallerle, katliamlarla, soykırımlarla bu coğrafyanın artık nasıl talan edildiğini biliyoruz.”

“Bu topraklara namerdin basması asla mümkün olmayacak”

Kurtulmuş, 320 gündür Gazze’de soykırımın devam ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Dört asır boyunca ecdadın Filistin’i barış ve adalet içerisinde yönettiğini, Yasal Sultan Süleyman periyodunda Yafa Kapısı’nın üstüne İseviler ve Yahudiler darılmasınlar, gücenmesinler diye ‘La ilahe illallah, İbrahim halilullah’ yazıldığını, yani ‘Allah’tan diğer ilah yoktur, İbrahim Aleyhisselam da onun arkadaşıdır.’ yazıldığını biliyoruz. Oradan artık insanların, Filistinli Müslümanlar’ın insan bile sayılmadığı bir periyoda giriyoruz ve buradaki zulmün, katliamın, soykırımın gerisinde dünyanın kaç büyük emperyalistlerinin art çıktığını görüyoruz.

Bu coğrafyanın her yeri, emperyalistlerin tuzaklarıyla dolu olan bir coğrafyadır. Anadolu kıtasına karşı da büyük ecdadın insanlığa öğrettiği bu insanlık derslerine karşın hala kem gözle bakanların olduğunu biliyoruz. Bu nedenle burada güçlü bir biçimde ayakta durmak için birinci koşulumuz, ulusal ruhumuzu kaybetmemektir. Ulusal ruhumuzun en temel özelliği hürriyet ve haysiyete olan düşkünlüğümüzdür. Bu milletin temel özelliği bağımsızlığından, hürriyetinden, özgürlüğünden asla vazgeçmemesi, ödün vermemesidir. Onun için buraya ayak basanlar gerisin geriye bir asır önce gitmek zorunda kaldılarsa bundan sonra da bu ulusal ruhumuzu kaybetmediğimiz sürece hangi planı kurarlarsa kursunlar bu topraklara namerdin, namahremin basması asla mümkün olmayacak, milletimiz buna karşı uyanık olacak.”

“Bu milletin vatanseverlik hissinin en yüksek milletlerden birisi olduğu aşikardır

Hürriyetle birlikte ulusal ruhun ikinci temel özelliğinin haysiyet ve onur olduğuna değinen Kurtulmuş, bu milletin, onursuz ve zillet içinde yaşamaktansa mevti tercih ettiğini anımsattı.

Hürriyete ve haysiyete kendi canı üzere, gözü üzere bakan bu milleti durduracak öteki bir gücün olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, “Hürriyet ve haysiyete sahip çıkan bu milletin vatanseverlik hissinin en yüksek milletlerden birisi olduğu aşikardır. Bu vatanseverlik ruhunu besleyen temel ulusal hasletlerimizden birisiyse şehadet şuurudur.” dedi.

Bu ulusal hasleti çocuklara ve gelecek jenerasyonlara aktarmanın borç ve ulusal bir görev olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bu ulusal hasletlerimizi, özelliklerimizi kaybetmeyeceğiz. Allah’ın müsaadesiyle bu millet, bu özellikleriyle birlikte dünyada birçok olaya müdahale etmek, birçok yanlışa müdahale etmek durumunda kalacaktır.” tabirini kullandı.

“Tarihimiz boyunca en değerli hasretlerimizden birisi de nizam-ı alem davasıdır.” diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Yani aleme nizam vermek, aleme hakkı, hukuku, adaleti tesis edecek güçle, alemdeki yanlışlıkları düzeltmektir. Bugün birçok yerdeki yanlışlara karşı topyekun bütün millet olarak gayret ediyorsak, Filistin’in mazlum halkının yanında duruyorsak, Afrika’nın mazlum halkının yanında duruyorsak bunun ardındaki en temel şey, nizam-ı alem idealine, davasına olan bu milletin bağlılığıdır. Böylelikle bu ulusal hasletlerimizi çoğaltarak, güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Sonraki kuşaklara bunları aktaracağız.”

“Toplumsal dayanışma ruhumuzu asla örseletmeyeceğiz”

Türkiye’nin ikinci ulusal özelliğinin toplumsal dayanışma ruhu olduğunu belirten Kurtulmuş, “Ne kadar farklı düşünürsek düşünelim, toplumsal aidiyet bakımından ne kadar farklılıklarımız olursa olsun daima birlikte ortak bir şemsiyenin altında, toplumsal mutabakat içerisinde, dayanışma içerisinde yaşamayı başarmış bir milletiz. En sıkıntı vakitlerde bu toplumsal dayanışma ruhumuzun ne kadar güçlü ve canlı olduğunu Allah’a çok şükür bu millet gösteriyor.” diye konuştu.

Geçen sene 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan sonra yaşanan tablonun bunun birebir ispatı olduğunu anımsatan Kurtulmuş, “Bu toplumsal dayanışma ruhumuzu da asla örseletmeyeceğiz, asla unutmayacağız. Farklılıklarımız ne olursa olsun, kanılarımız ne kadar farklı olursa olsun, hayat usullerimiz ne kadar farklı olursa olsun birebir ülkenin insanı olduğumuz şuuruyla, birebir bayrağın altında yaşayan yurttaşlar olduğumuz şuuruyla toplumsal dayanışmamızı artırarak yolumuza devam edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin üçüncü ulusal özelliğinin “güçlü millet, güçlü devlet” anlayışı olduğunu belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin hem millet olarak hem devlet olarak güçlü olmaktan öteki bir talihi yoktur. Bu topraklarda her alanda güçlü olan bir millet olmayı ve bunu devletin her alanına yansıtabilmeyi de artırarak başarmaya devam edeceğiz. İktisadıyla, tarımıyla, ticaretiyle, endüstrisiyle, üniversitesiyle her alanda güçlü bir Türkiye, üreten bir Türkiye… Her alanda en üstün düzeyde demokrasiye sahip olan bir Türkiye… Hukukun üstün olduğu bir Türkiye… Bütün bunları sağlayabilmek, böylelikle yalnızca milletin güçlü ve müreffeh olması değil birebir vakitte güçlü bireylerin üstünde yükselen güçlü bir devleti oluşturmak mecburiyetindeyiz. Vilayetlerimizin tek tek, her birisinin güçlü olması, her alanda güçlü olması için seferber olmak mecburiyetindeyiz. Elimizde, avucumuzda ne varsa, imkanlarımız ne ise bunları en üst seviyede kullanacağız. Devlet-millet el ele vererek hiçbir halde bir ayrışma içerisinde olmaksızın, ‘güçlü millet, güçlü devlet’ anlayışıyla yolumuza devam edeceğiz. ”

“Sorumluluk bakımından hiçbirimiz bir başkasından farklı bir noktada değiliz”

Kütahya’nın, Selçuklu’nun ve Osmanlı’nın izlerini bugün de son derece canlı bir halde taşıyan bir vilayet olduğunu tabir eden Kurtulmuş, kelamlarına şöyle devam etti:

“Kütahya’daki halkımız hakikaten ulusal ve manevi kıymetlerine sonuna kadar bağlı olan bir halktır, milletimizdir. Domaniç Yaylası’nda 500 kıl çadırdan müteşekkil, Osmanlı’nın cihan imparatoru olmasını sağlayan bu toprakların rahmetinden de istifade etmek bizlere nasip olsun diyorum. 102. yılını kutladığımız Dumlupınar ve Büyük Taarruz’un yıl dönümünde ecdadımızı rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum. İnşallah bu milletin çok daha güçlü bir halde ileri gitmesi, daima bir arada ulusal bir ödevimizdir. Sorumluluk bakımından hiçbirimiz bir başkasından daha farklı bir noktada değiliz.

Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak ne kadar, hangi sorumluluğa sahipsem, sayın valimiz, sayın milletvekillerimiz, kumandanlarımız hangi sorumluluklara sahipse rastgele bir sivil toplum kuruluşumuzun yöneticileri de birebir sorumluluğa sahiptir. Üniversitedeki bir öğretim üyesi, bir öğrenci, rastgele bir çiftlikteki çalışanımız ya da o çiftliğin sahibi de birebir sorumluluklara sahiptir. Güçlü bir milleti oluşturmak, bu milleti ileriye hakikat çok daha güçlü bir formda götürebilmek ve dünyadaki haksızlıklara karşı daima birlikte çaba edebilmek, azim ve kararlılığı içerisinde yolumuza devam etmektir. Allah bu milletin yolunu açık etsin.”

Türkiye’nin bugün dünyanın güçlü ülkelerinden birisi olduğunu ve bunu gördükçe Allah’a şükrettiklerini söyleyen Kurtulmuş, “1071’de ecdadımız Anadolu topraklarına girdiği günden bugüne kadar neredeyse hiçbir gün ardına yaslanarak huzur içerisinde, keyif içerisinde yaşamış değildir. Daima uğraş etmiş, daima uğraş etmiş, daima ileriye gitmiştir. Şunu çok rahat söyleyebiliriz, bu ülkenin, bu milletin temel özelliklerinden birisi de hiç geriye gitmez, daima ileriye masraf, daima ileriye gitmeye devam edecektir.” dedi.

Toplantıya Kütahya Valisi Musa Işın, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı, Mehmet Demir, Garnizon Kumandanı Tuğgeneral Mustafa Baş, Kütahya Belediye Lideri Eyüp Kahveci, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları, daire müdürleri katıldı.

Kütahya Valiliğine ziyaret

Sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantının akabinde Kütahya Valiliğine geçen Kurtulmuş, valilik binası önünde tören mangasını selamladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ziyaretinde, Kütahya Valisi Musa Işın’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Muhabir: Saliha Parıltı Köksal,Çiğdem Münibe Alyanak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP