DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-AB ticaret hacmi 2024’te 216 milyar dolar düzeyine yükseldi
340 okunma

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-AB ticaret hacmi 2024’te 216 milyar dolar düzeyine yükseldi

ABONE OL
17/12/2024 05:00
Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-AB ticaret hacmi 2024’te 216 milyar dolar düzeyine yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TBMM (AA) – Bolat, TBMM Genel Şurasında, Ticaret Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ait sunum yaptı.

Jeopolitik tansiyonların yanı sıra ticaret siyasetlerinde yükselen korumacılık eğilimlerinin dünya genelinde büyük belirsizlikleri ortaya çıkardığını tabir eden Bolat, dünya iktisadının geçen yıl yüzde 3,3 büyüyerek tarihî ortalamanın altında performans gösterdiğini anımsattı.

Bakan Bolat, Türkiye iktisadının ise 2023’te zayıf dış talep ve 6 Şubat’taki sarsıntı felaketlerine karşın yüzde 5,1 büyüyerek güçlü performans sergilediğini kaydetti.

Türkiye iktisadının bu yılın 9 ayında yüzde 3 büyüdüğünü hatırlatan Bolat, ulusal gelirin de rekor düzeye çıktığını bildirdi.

Bolat, son yıllardaki mal ve hizmetler ihracatındaki artışa değindi. Türkiye’nin 100 milyar dolarlık orta-yüksek ve yüksek sanayi eserleri ihraç ettiğini vurgulayan Bolat, son bir yılda gerçekleştirilen ihracat sonucunda 374,7 milyar dolar kazanıldığını anlattı.

Geçen yılın kasım ayında yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 110 milyar dolar olduğunu anımsatan Bolat, “Son bir yılda kasım ayı prestijiyle dış ticaret açığımız 79,3 milyar dolara geriledi. Böylelikle 30,6 milyar dolar azalma sağlandı. Mal ve hizmetler ticaretindeki tüm bu olumlu gelişmelerle birlikte cari süreçler hesabımız da ekim ayında 1,9 milyar dolar fazla verdi. Böylelikle son 5 yıldır birinci kez üst üste 5 ay cari süreçlerde fazla verdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Ömer Bolat, bu yıl cari süreçler açığının gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1’inden daha düşük olacağını iddia ettiklerini de söyledi.

“KOBİ’lerde yeşil mutabakat ahenginin altyapısını hazırlıyoruz”

İhracatı artırmak hedefiyle ihracatçı firmaları 42 dayanak programıyla destekliklerini tabir eden Bolat, bu alanda bu yıl 21 bin 545 firmaya 15,3 milyar dolar takviye sağlandığını kaydetti. Bolat, ihracatın sürdürülebilirliğini sağlamak, pazar çeşitliliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini lisana getirerek, İhracat Akademisi ile mevcut 140 bin ihracatçı firma sayısını 2030’a kadar 200 binin üzerine yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ticaret Bakanı Bolat, yeşil dönüşüm ahenk çerçevesinde dijital dönüşümle kontaklı olarak firmaları stratejik alanlarda desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“KOBİ’lerde yeşil mutabakat ahenginin altyapısını hazırlıyoruz. Dallarla uyum içinde çalışıyor, Eximbank kanalıyla finans takviye paketi sağlıyoruz. Kolay İhracat Platformu ve E-Kolay İhracat Platformu ile isteyen, ihracat yapmak isteyen firmalarımıza çevrimiçi rehberlik ediyor, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Hizmetler ihracatımızda da bugüne kadar verdiğimiz takviyeler 10,1 milyar Türk lirasına ulaştı. 2024 yılı içinde tahsis edilen 5,1 milyar liralık dayanak bütçemizi firmalarımıza ödedik. Dayanaklardan yararlanan firma sayısı da 3 bin 272’ye yükseldi.”

Bu yılın 11 ayında 43,7 milyar dolarlık dayanakla ihracatçıların yanında olmaya devam ettiklerini söz eden Bolat, ihracatçılara verilen öbür takviyelere ait bilgiler verdi.

Ömer Bolat, özgür bölgelerde yatırım ortamını güzelleştirmeye yönelik çalışmaların da devam ettiğini vurguladı. Bu yılın 11 ayında özgür bölgelerden 11,8 milyar dolarlık ihracat yapıldığını bildiren Bolat, “Yerli sanayimizi haksız ticarette, haksız rekabete neden olan dampingli ve sübvansiyonlu ithalat yahut artan ithalat kaynaklı ziyan ve tehditlere karşı da en fazla koruyan ülkeler ortasında yer alıyoruz. Halihazırda 130 adet dampinge ve sübvansiyona karşı önlemimiz, 115 adet tedbirlerin etkisiz kılınmasına karşı önlemlerimiz yürürlüktedir.” diye konuştu.

Bakan Bolat, yerli üretimi, endüstriyi, istihdamı ve ticareti müdafaaya hizmet eden tesirli kararlar aldıklarına işaret etti.

Diplomasi faaliyetleri yürüterek mal ve hizmet ihracatını artırmaya çaba ettiklerini anlatan Bolat, “Türkiye-Avrupa Birliği ticaret hacmi 2024’te yüzde 4 artışla 216 milyar dolar seviyesine yükseldi. Gümrük Birliği güncelleme çalışmalarımızı hızlandırdık. Başta vize pürüzü, ulaştırma, tır geçiş evrakları, hür ticaret muahedeleri uyumsuzluğu üzere bahislerde haklı taleplerimiz için görüşmeler yapıyoruz. Avrupa Birliği’nin yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerini dallarımızla çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, 18 kara gümrük kapısının yenilendiğini, Ağrı Doğubeyazıt Gürbulak Gümrük Kapısı’nda da yenileme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Emlak dalında ise yetkisiz şahıslar 1 Ocak’tan itibaren taşınmaz ilanı veremeyecek

Ticaret Bakanı Bolat, gümrük idarelerinin yasa dışı ticarete karşı güvenlik kalkanı görevi gördüğüne işaret etti.

Bu yıl 29,7 milyar Türk lirası pahasında 23,6 ton uyuşturucu yakalandığını anlatan Bolat, 21,2 milyar lira kıymetinde de kaçak ve yasa dışı ticari eşyanın ele geçirildiğini söyledi. Bolat, bu yıl 456 milyon lira bedelinde elektronik sigara, 3 milyar 246 milyon lira bedelinde 1 ton 200 kilogramlık kaçak altın yakalaması gerçekleştirildiğini belirtti.

Otomotiv kesiminde alınan önlemlerle istikrarın sağlandığını tabir eden Bolat, emlak kesiminde ise yetkisiz şahısların 1 Ocak’tan itibaren taşınmaz ilanı veremeyeceklerini hatırlattı.

Bolat, yapılan yasal düzenlemeler ile fahiş fiyat ve stokçuluğun cezalarının artırıldığını kaydetti.

Yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmelere tarife ve fiyat listesi bulundurma ve kapının önüne asma zaruriliği getirdiklerini lisana getiren Bolat, bu kapsamda 251 bin iş yerinin denetlendiği ve kurallara uymayanlara 323 milyon lira idari para cezası uygulandığı bilgisini verdi.

Fiyat denetlemeleri sonucunda tespit edilen karşıtlıklar için 4 milyar 750 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını tabir eden Bolat, bu cezaların tahsil edildiğini bildirdi.

Ömer Bolat, yapılan yasal düzenlemeler ile e-ticaret pazar yerlerinden on binlerce şirket, KOBİ ve esnafın çıkarılmasının engellendiğini de söyledi.

“Filistin’e en fazla yardım gönderen ülke konumundayız”

Ticaret Bakanı Bolat, 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail’in Gazze’ye yönelik akınlarının katliam ve soykırıma dönüştüğünü belirterek, “Çoğu çocuk ve bayan yaklaşık 50 bin temiz Filistinli kardeşlerimiz şehit düştü. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hükümetimiz bütün ilgili ikili taraflı forumlarda, çok taraflı platformlarda, ülkeler bazında İsrail’in katliamını durdurmak, ateşkesi sağlamak, Filistinli kardeşlerimize yardımlar ulaştırmak konusunda dünyada en önde gelen ülke olduk.” değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, 1948’den bu yana İsrail ve Filistin topraklarındaki değişimi gösteren haritayı milletvekillerine göstererek, Filistin’in bugün açık hava hapishanesi üzere olduğuna işaret etti. Bolat, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Filistin’in limanı, gümrüğü, polisi, askeri bulunmamaktadır. Münasebetiyle burada biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 7 Ekim’deki İsrail’in akınları başladıktan sonra yardımlar ulaştırdık. Ateşkes sağlamak için çok uğraştık ve bu süreçte de ‘Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ambargolara uymakla mükellefiz’ dedik. 15 Aralık tarihinde, 365 gün evvel, ben bu kürsüde ‘İsrail’le ticareti özel şirketler, milletlerarası şirketler yapıyor, devlet yapmıyor, Ticaret Bakanlığı yapmıyor.’ dedim. Biz 9 Nisan 2024 tarihinde 54 gümrük faslında, 1109 eser başlığında İsrail’e ihracatı durdurduk. Bunu yapan birinci ülkeydik, tek ülkeydik ve İsrail’i ateşkese zorlamak için öteki dünya ülkelerini de bu mevzuda bize, bizim yanımızda yer alsınlar diye aldığımız bu karardan sonra İsrail’in kategorik olarak ateşkesi reddetmesi ve Gazze’ye hiçbir yardım ulaştırmaması karşısında 2 Mayıs 2024’te Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hükümetimiz İsrail’le ihracatı da ithalatı da büsbütün durdurdu.

Bizim bu çabalarımıza Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas 16 Ağustos 2024’te bu kürsüde dedi ki; ‘Türkiye Filistin için 10 milyarlık dolarlık feragat yaptı. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a, hükümete ve tüm halka teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyoruz.’ Filistin Milli Ekonomi Bakanı aynı demeci verdi.”

“Bu kapının açılması için bastırmaya devam ediyoruz”

Genel Şurada, bütçeler üzerindeki konuşmaların akabinde soru-cevap kısmına geçildi.

Bakan Bolat, Alican Gümrük Kapısı’nın açılmasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde olduklarını belirterek, “Van Kapıköy Gümrük Kapısı yenilenmişti. İranlı turistlerin ağır olarak kullandığı bir kapımız. Ticari araçların geçişine açılmasını çok istiyoruz. Geçen hafta çarşamba günü Tahran’da resmi ziyaretteydim. İranlı mevkidaşlarıma bu hususta bilhassa istekte bulundum. Onlar da bu 40 kilometrelik yolun üretimi konusunda çalışacaklarını söyledi. Bu kapının açılması için bastırmaya devam ediyoruz.” dedi.

2020-2023 ortasında 627 bayan kooperatifinin 666 projesine 76 milyon lira takviye sağladıklarını anlatan Bolat, 2024’te de 147 kooperatifin 166 projesine takviye verdiklerini söyledi.

Bolat, engellilerin ve gençlerin kurdukları kooperatiflere de Koop-Des programı çerçevesinde gibisi dayanaklar vereceklerini vurguladı.

Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkındaki Kanunun 2015 yılının Ocak ayında yürürlüğe girdiğini lisana getiren Bolat, “Tüketiciler ve tüketici kuruluşları dağıtım kanalı üzere kuruluşları üzerinde de tesirleri olacak, bu hususla alakalı çok boyutlu bir çalışma devam ediyor.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kurumların 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Şurasında kabul edildi.

Meclis Başkanvekili Lider, birleşimi saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı.

Muhabir: Erhan Cihan Ünal,Hülya Ömür Uylaş,Ahmet Buğra Olaç,Kemal Karadağ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP