AA
ANKARA (AA) – Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve muhtemel mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için okul alışverişlerinin yapıldığı, başta zincir marketler ve kırtasiyeler olmak üzere, perakende eser satışı yapılan işletmelerde fiyat etiketi kontrollerinin ağır formda gerçekleştirildiği belirtildi.
Yeni eğitim ve öğretim periyodu öncesinde çocukların sıhhatini olumsuz etkileyebilecek eserlere mahzur olmak emeliyle gerekli önlemlerin alındığı söz edilen açıklamada, kontrollerin “güvensiz esere karşı sıfır tolerans” unsuru çerçevesinde sürdürüldüğüne işaret edildi.
Açıklamada, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü uyumunda ticaret denetmenlerince imalatçı, ithalatçı ve toptancılarda yönelik gerçekleştirilen kontrollerle inançsız eserlerin tüketicilere ulaşmasının engellendiği vurgulandı.
“Çocukları korumak gayesiyle her türlü önlem kararlılıkla alınıyor”
Denetimler kapsamında kırtasiye gereçleri, okul çantaları, çocuk ayakkabıları ve okul kıyafetleri üzere eserlerin çocukların fiziki olarak ziyan görebileceği kısımlar açısından akredite laboratuvarda yapılan testlerle incelendiği bildirilen açıklamada, eserlerin oluşturabilecekleri risklerin tespitinin yanı sıra tüketicilerin gerçek formda bilgilendirilmeleri gayesiyle etiket bilgilerinin de denetim edildiği kaydedildi.
Açıklamada, kontroller sonucunda inançsız bulunan eserlerin bilgilerinin “guvensizurun.ticaret.gov.tr” adresinden erişilebilen İnançsız Eser Bilgi Sistemi aracılığıyla tüketicilerle paylaşılacağına işaret edilerek, şu tabirler kullanıldı:
“Ayrıca inançsız eserlerin piyasaya arzı yasaklanarak toplatılması sağlanacak, bu eserlerin imalatçı ve ithalatçılarına idari para cezası uygulanacak. İnançsız bulunan eserlerin ‘sağlığa ziyanlı husus içermez’ üzere reklam ve tanıtımlarının olduğunun tespit edilmesi durumunda Bakanlık bünyesinde bulunan Reklam Kurulunca inceleme başlatılacak.”
İmalatçıların, ithalatçıların ve dağıtıcıların mevzuat hakkında bilgilendirilmesine yönelik rehberlik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, çocukların sıhhat ve güvenliklerinin korunması emeliyle her türlü önlemin kararlılıkla alındığının altı çizildi.
“Oyuncak niteliğindeki eserlerde CE işaretine dikkat edilmeli”
Açıklamada, tüketicilerin eser satın alırken dikkat etmeleri gereken konulara da dikkat çekildi.
Kırtasiye eserlerinde imalatçı ve ithalatçının açık isminin ve adresinin bulunduğu eserlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Markası ve modeli muhakkak olan, üzerinde Türkçe ikazlar bulunan eserler satın alınmalı. Oyuncak halinde olan yahut oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye eserlerinde ise hangi yaş kümesine yönelik olduğuna dair ihtarların bulunup bulunmadığına bakılmalı. Boya materyalleri, oyun hamurları, parmak boyaları üzere oyuncak niteliğindeki eserlerde CE işaretinin bulunmasına dikkat edilmeli. Dokuma ve ayakkabı eserlerinde ise içeriği gösteren etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir olması mecburidir. Çocuk kıyafetlerinde bulunan kordon, bağcık, küçük modül içeren süslemeler üzere risk oluşturabilecek ögelere dikkat edilmeli.”
Muhabir: Seda Tolmaç
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce