Arnavutluk ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yılı kapsamında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Yeniden Anlamak” konulu panel düzenlendi. Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı Tiran New York Üniversitesi (UNYT) kapsamındaki Balkan Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen panele, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya’dan akademisyen, araştırmacı ve öğrenciler katıldı. Panel kapsamında, Balkan Araştırmaları Merkezi Müdürü Latifi, UNYT Rektör Yardımcısı Doç Dr. İlir Kalemaj, Kuzey Makedonyalı şair Leyla Şerif Emin ve Kosovalı tarihçi Shasivar Kabashi bildiri sundu.
TİRAN/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Arnavutluk ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yılı kapsamında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Yeniden Anlamak” konulu panel düzenlendi.
Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı Tiran New York Üniversitesi (UNYT) kapsamındaki Balkan Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen panele, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya’dan akademisyen, araştırmacı ve öğrenciler katıldı. Panel, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı.
Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, yaptığı konuşmada, Türkiye’deki depremleri anımsatarak, şu görüşleri dile getirdi:
“Arnavut kardeşlerimiz, Arnavutluk hükümeti bizimle tam bir dayanışma içerisinde oldu. Arnavutluk Savunma Bakanlığından arama kurtarma ekipleri hemen yola çıktı. Arnavutluk hükümeti ulusal yas ilan etti. İnsanlar evlerinde, meydanlarda mum yakarak Türk kardeşlerini, hayatını kaybedenleri andılar. Mali ve maddi yardımlar Türkiye’ye gönderildi.”
Türklerin ve Arnavutların, yüzyıllarca el ele yürümüş ve kader birliği yapmış iki büyük millet olduğunu vurgulayan Atay, şöyle devam etti:
“Ben de Türk Büyükelçisi olarak Arnavut kökenli milli şairimiz Mehmet Akif’i Arnavutluk’ta anmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu sene de 2023 yılında da hem Cumhuriyet’imizin çok önemli bir yıl dönümünü kutlayacağız hem de diplomatik ilişkileri, yani Arnavutluk ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. 15 Aralık 1923’te iki ülke Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nı imzalamıştı. Onun 15 Aralık’ta bu sene 100. yıl dönümü olacak.”
UNYT’ye bağlı Balkan Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lindita Xhanari Latifi, araştırmacıların dikkatini çeken, çekmeye devam eden çok boyutlu ve çok özel şahsı anmak için toplandıklarını söyledi.
Latifi, “Bu şahıs Türk edebiyatının hem en önemlilerinden biri hem de güçlü karakteri ve yaşadığı zorluklarla herkeste farklı bir saygı uyandıran biridir. Çünkü Mehmet Akif Ersoy, bir milletin İstiklal Marşı’nın yazarıdır.” dedi.
UNYT Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, “Mehmet Akif Ersoy’un hem bizim hem Arnavut dünyası için önemi çok fazla. O yüzden Balkan Araştırmaları Merkezi olarak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan çok memnunuz.” ifadelerini kullandı.
Panel kapsamında, Balkan Araştırmaları Merkezi Müdürü Latifi, UNYT Rektör Yardımcısı Doç Dr. İlir Kalemaj, Kuzey Makedonyalı şair Leyla Şerif Emin ve Kosovalı tarihçi Shasivar Kabashi bildiri sundu.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce