Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Bosna-Hersek Koordinatörlüğü’nce ülke genelinde uygulanan projelerle bir taraftan tarihi köprü ve camilerin onarımı yapıldı, diğer taraftan kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldı.
TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Nevzat Yeşiler, TİKA’nın 1995 yılından bu yana Bosna-Hersek’te faaliyet yürüttüğünü ve bugüne kadar önemli projeler uyguladığını söyledi. Bosna-Hersek’te son 2-3 yıldır restorasyon ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Yeşiler, Osmanlı zamanında imparatorluğun önemli eyaletlerinden biri olan Bosna‘da birçok tarihi eserin bugüne kadar ayakta kaldığını belirtti. Yeşiler, Osmanlı’dan günümüze kalan onarıma muhtaç köprü ve camileri TİKA olarak restore ettirdiklerini belirterek, geçen yıl Konyiç kentindeki tarihi Osmanlı köprüsünün restorasyonunu tamamladıklarını ve açılışını yaptıklarını kaydetti. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman birliklerince havaya uçurulan tarihi Konyiç Köprüsü’nü aslına uygun şekilde restore ederek Bosna halkına hediye ettiklerini ifade eden Yeşiler, ”Bu köprünün restorasyonunun tamamlanmasıyla Konyiç kentinde hayat yeniden ‘eski köprü’ olarak adlandırılan bölgede canlanmaya başladı. Bu köprünün restorasyonuyla birlikte çevresinde çok sayıda Osmanlı mimarisiyle konaklar da inşa edilmeye başlandı. Konyiç’te Osmanlı mimarisi köprünün restorasyonuyla bu kentte canlandı ve halk bu durumdan çok mutlu” dedi.
DRİNA KÖPRÜSÜ’DE RESTORE EDİLECEK
Nevzat Yeşiler, bir diğer köprü projelerinin ise Vişegrad kentindeki ”Drina” olarak da bilinen Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü olduğunu söyledi. Sokullu Mehmed Paşa’nın doğum yeri olan Vişegrad’a yaptırdığı tarihte ve edebiyatta önemli bir köprü olan Drina’nın restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağını belirten Yeşiler, Ivo Andriç’e Nobel ödülü kazandıran ”Drina Köprüsü” adlı eserinde anlatılan olayların da restorasyonunu yapacakları bu köprü çevresinde yaşandığını anımsattı. Yeşiler, Osmanlı döneminden kalan camilerin restorasyonunu da yaptıklarını ifade ederek, şu anda Mostar’daki Koski Mehmet Paşa, Olovo’daki Kurşunlu, Banya Luka’daki Ferhadiye Camii’nin restorasyonunun TİKA tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Nevzat Yeşiler, restorasyon çalışmaları bedelinin yaklaşık 6 milyon Euro civarında olduğunu ifade etti.
KIRSAL KALKINMA PROJELERİ
TİKA olarak Bosna-Hersek’te sadece tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik çalışmalar yürütmediklerine dikkati çeken Yeşiler, savaşla birlikte yerlerinden edilen insanların topraklarına dönüşü için ev yapımı, köylerine dönenlerin geçimlerini sürdürebilmeleri için hayvancılık, arıcılık, balıkçılık gibi çeşitli projeleri de hayata geçirdiklerini kaydetti. Nevzat Yeşiler, kırsal kalkınmaya yönelik yürüttükleri çalışmalarda da köylerine dönen 80 aileye sera kurduklarını bildirdi. Nevzat Yeşiler, uyguladıkları “hayvancılık” projesiyle de 140 büyükbaş hayvanı ihtiyaç sahibi köylülere dağıttıklarını ve bu sayede çiftçilerin doğrudan gelir kazanmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
KÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
22 gün önceKÖŞE YAZARLARI
23 gün önce