Tahsin KEMER – Gurbetelli YALÇIN / ANKARA – BHA
Turizmin kalbinin 16-19 Kasım’da ATO Congresium’da atacağı Travel Expo Turizm Fuarı, Ankara’da ilk gün heyecanı başladı.
Ankara Ticaret Odası öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Sanayi Odası, Ankara Kent Konseyi ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte desteklenen Travel Expo Ankara’da bu yıl 6. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Fuarın açılışında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Vasip Şahin, ATO Başkanı Gürsel Baran ve ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül konuşma yaptı.
Açılış etkinliğindeki konuşmasında Ankara’nın önemli bir turizm platformuna ev sahipliğini yaptığını belirten ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, ‘’Bu yıl fuarımız diğer yıllarda olduğu gibi kültür, sağlık, spor ve eğitim turizmi yolunda devam etmeye çalışıyor. Bu konuda büyük destek olan Kültür ve Turizm Bakanımıza, sağlık turizmi konusunda bize büyük destek veren Ticaret Bakanlığımızda birlikte çalıştığımız sağlık Diplomasisi Derneği’ne ve Ankara Ticaret Odası’na çok teşekkür ediyorum. Fuarcılık sektöründe bölgenin önemli fuarlarından birini yaşama geçirme çabasındayız. Aramızda bu yıl 200’ü aşkın seyahat acentesi otel destinasyon tanıtımı yapan ve yerel yönetimlerden valilikler yer alıyor. Ankaramızda önemli bir turizm platformu yaşama geçiririz.‘’ dedi.
‘’Ülkemiz turizmde ziyaretçi alan 4’üncü ülke’’
Ankara Ticaret Odası Bakanı Gürsel Baran, açılış konuşmasında, dünyada en çok ziyaret alan 4’üncü ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, ‘’Bu yıl ayrıca Ankara Ticaret Odamızın da kuruluşunun da 100. yılı Ankara’nın da başkent oluşunun 100. Yılı. İkinci yüzyılın ilk günlerinde yaşadığımız bu süreçte turizm sektörü seyahat acentelerinden, otellere, sağlık turizmi merkezinden büyükelçiliklere, karavan turizminden dağ turizmine kadar tüm unsurlarıyla Ankara’da Congresyum’da yer alıyor. Küresel düzeyde yaşanan savaş ve çatışmaları rağmen bölgesinde bir huzur adası olarak varlığını sürdüren, doğası, tarihi, kültürel özellikleri ile eşsiz bir ülke olan Türkiye pek çok alanda olduğu gibi turizminde de bir dünya markası. Küresel ölçekte turizm pandeminin ardından toparlama sürecine girdi. Birleşmiş Milletler Dünya turizm örgütü verilerine göre 2022 yılında dünyada 965 milyon turist uluslararası seyahat gerçekleştirdi. 1 trilyon dolarlık harcama yaptı kişi başına yapılan harcamada 1051 dolar oldu. 50 milyonun üzerinde turist ağırlayan ülkemizde ziyaretçi alan dördüncü ülke olarak dünyaya 46 milyar dolar’ı aşan bir gelir elde etti ve 816 dolar kişi başına harcama oldu.” dedi.
Türkiye’nin her ülkede farklı misafirlerin beklentilerine fazlasıyla cevap verebilecek turizm ülkesi olduğunun altını çizen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şöyle konuştu:
“Altıncı Türkiye Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarının hayırlı olmasını dilerken, bu oluşmanın turizm potansiyeline yeni katkılar yapacağına yürekten inanıyorum. Tarih boyunca insanlar yeni yerleri, farklı kültürleri görmek adına sürekli seyahat etmişlerdir. Günümüzdeki adıyla ise turizm adı verilen bu olguyla insanların geçmişin izini sürmektedir. Birebir görme ve çağdaşlarının güncel hallerine vakıf olma istekleri sektörün itici gücüdür. Dünya çapında Allah vergisi, tabiat güzellikleriyle, tarih ve coğrafyanın medeniyet oylarına sahip ülkeler bu yarışta önde. Mevcut zenginliğin modern ve gelişmiş derinliklerinde ise sektör itici bir sosyo ekonomik güç olmaktadır. Türkiye’de gerek tabiat varlıkları ve tarihsel zenginlikleri gerekse de gelişmişlik düzeyiyle her ülkede farklı misafirlerin beklentilerine fazlasıyla cevap verebilecek turizm ülkesi Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gerçekleştirilen devrede ilerlemelerden turizm sektörü de payını almıştır.”
Ersoy, Ankara’nın sağlık turizminde büyük bir hacminin olduğunu belirterek, “Sağlık tesis sayısı 406, aracı kuruluş sayısı ise 113’tür. Geçen yıl 337 bin yabancı hasta 2,3 milyon geceleme gerçekleştirmiştir. 2021’de 756 milyon dolar olan gelir, 2022’de 1,1 milyar dolara, bu yılın ilk 10 ayında ise 763 milyon dolara ulaşmıştır. Yine Ankara’da bulunan 77 müzeyi geçen yıl 7,9 milyon kişi ziyaret etmiştir” ifadelerini kullandı.
“Ankara’mızın en önemli kültürel değerlerinden olan Polatlı Yassıhöyük’teki Gordion Antik Kenti ile Anadolu’nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve kirişli camileri arasında olan Ahi Şerafettin Camisi’nin UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ne alınması bizi sevindiren bir diğer gelişme oldu. İnşallah UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ndeki kültür varlıklarımızın sayısını her yıl daha da artıracağız. Yine, Ankara Atatürk Kültür Merkezi binasında, Türk tarihini, başlangıcından itibaren her dönemiyle yansıtan yazılı ve sözlü tarihimizi, yaşantımızı her türlü belgesiyle, objesiyle ortaya koyan, bunları tek bir çatı altında toplayan Türk Tarihi Müzesi’nin kurulması da planlarımız arasındadır. Sergi salonları, interaktif ekranlar ve estetik detaylarla zenginleştirilecek müzede depo müze, kütüphane, dijital sergi salonları yer alacaktır. Bu kapsamda, AKM binasının müze ve kütüphaneye dönüştürülmesi hususunda mühendislik ve teşhir tanzim proje çalışmaları başlatılmıştır. CSO Ada Ankara ise sanatsal anlamda Ankara’ya çok özel katkı yapan bir kültür kompleksi olmuştur. Her türde müziğe ve kültür-sanat faaliyetine kucak açan yerleşke, ülkemizin ve dünyanın önde gelen sanatçı, grup ve orkestralarını izleyicilerle buluşturmaktadır. 3 Aralık 2020’den bu yana 1000’i aşkın konser ve diğer etkinlikleriyle CSO Ada Ankara, gerçek bir sanatsal cazibe merkezi olmuştur.”
Ankara Valisi Vasip Şahin’de Türkiye turizmine Ankara olarak katkı sağlamak istediklerini belirterek, “Türkiye öyle bir coğrafya ki, tam bir açık hava müzesi. Neresini kazsanız tarihin derinliklerinden bir iz buluyorsunuz. Dolayısıyla Ankara olarak Türkiye’nin bu zenginliğine katkıda bulunmak, bu zenginliğin bir parçası olmak için elimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz. Biz, Ankara olarak Türkiye’nin tanıtımına hizmet etmeye hazırız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Turizm’in katkılarıyla birlikte cari açığı sıfıra indireceklerini belirterek şunları söyledi:
“Türkiye Yüzyılı’nda ikinci büyük ekonomik merkezimiz olarak Ankara’nın öncü bir rol oynayacağına inanıyoruz. Az önce başkanımız ifade etti. Cumhuriyetimiz yüzyılını geride bıraktı. Yüzyıllık birikimi olan, tecrübesi olan bir cumhuriyete sahibiz. Büyük kazanımlara sahibiz. İşte bu sağlam zemin üzerinden şimdi ikinci yüzyılımıza başlangıç yapıyoruz. Bu yüzyılı Türkiye yüzyılı olarak isimlendiriyoruz Türkiye yüzyılının öncü şehirlerinden biri yine Ankara olacaktır. Nasıl ki Cumhuriyetimizin kuruluşuna başkentlik yaptıysa. Türkiye Yüzyılının başkenti Ankara olmaya devam edecektir.”
“Türkiye’nin merkezinde, üretimin, istihdamın ve kalkınmanın öncülüğünü yapan ATO ailesine, turizme odaklanan bu faaliyetler için özellikle teşekkür ediyorum. Diğer bütün faaliyetleri ile birlikte ATO taraftan da bittiği düşünce kuruluşu gibi çalışıyor. Bizlere sürekli fikirler politika önerileri getiriyor, o bakımdan da çok takdir ettiğimizi belirtmek isterim. Başkanımızın içerisinde tüm ATO üyelerine de en derin saygılarımı sevgilerimi sunuyorum.”
“Turizm farklı kültürleri tanımaya, yeni yerler görmeye, diğer yaşam tarzlarıyla tanışmaya olanak tanıyan bir alan. Kendi içinde sağladığı ekonomik değere ilave olarak yeni ilişki gelişmesine çok çeşitli alanlarda yeni kapılar açılmasına vesile olan bir sektör. Sadece ekonomik bir alan değil, toplumlar arası ilişkileri geliştiren, aslında dünyanın huzuruna barışına da büyük katkılar sunan bir alan. Diğer taraftan turizm amacıyla bir araya gelen insanlar çok farklı alanlarda yine iş birlikleri geliştiriyorlar. Çeşitli yatırım imkanlarının geliştirilmesine, ticaretin geliştirilmesine de katkı sunan, dolaylı katkıları olan bir taraftan bir sektör bu anlamda çok çok önemli. Son yıllarda özellikle ulaşım ve teknolojide yaşanan dönüşümler turizm sektörünü ve tüketicilerin talebini önemli ölçüde etkilemiştir. Sektör bugün dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve genişleyen alanlardan biri haline gelmiştir. Oluşturduğu istihdam, dış ticaretin dış ticaret açıklarının kapatılmasını sağladığı katkı, kalkınma, yerel ve ulusal düzeyde katılmaya katkısı, her bakımdan turizm, makro politikalarımız açısından da kilit role sahip öneme sahip sektörlerden biridir. Biliyorsunuz Türkiye’nin bir iddiası var. On ikinci kalkınma planımızı. Geçtiğimiz günlerde haftalarda meclisimiz kabul etti. Oradaki amacımız cari açığımızı sıfır seviyelerine doğru yaklaştırmak. Burada turizmin çok önemli bir katkısı olacak. “
“2017 sonunda kişi başı gecelik getiri turizmde sadece 65 dolarmış, bunun 2022 yılında 89 dolara çıktığını görüyoruz. 2023 yılında ise 100 dolara ulaşmış durumda. Bu şu anlama geliyor, 2017’den 2023’e çok kısa bir sürede gecelik kişi başı gelir dolar bazında yüzde 55 artmış. Bunun anlamı şu, Türkiye artık çok daha katma değeri yüksek bir turizm sektörüne sahip. İnşallah daha da yukarıdaki rakamları görürüz. Seyahat acentesi sayımız 14 bin 500’e ulaştı.”
“Geleceğe ilişkin iddialı hedeflerimiz var. 2028’de 70 milyon turisti aşan bir turizm sektörü diyoruz. 2030’lara doğru giderken 100 milyar dolar turizm hedefimiz var. Çok önemli, iddialı bir hedef ama bu yıl 55 milyar dolarları bulduysak, katma değeri de giderek artan bir turizm sektörü oluşturuyorsak neden olmasın. Bu iddialı hedefleri de inşallah Bakanlığımız, sektör bütün paydaşlarla gerçekleştirme gayreti içinde olacağız. Bu çerçevede Türkiye’nin bütün potansiyelini harekete geçirmek durumundayız.”
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce