AA
ÇANAKKALE (AA) – Homeros’un destanında İthaka Hükümdarı Odysseus’un askerlerinin içine gizlenerek Troya’yı fethettiği belirtilen tahta atı simgelemesi gayesiyle devrin Çanakkale Müze Müdürü İlhan Akşit’in önerisiyle 1973’te imaline başlanan yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki heykel, 1974’te tamamlanıp ziyarete açıldı.
Çam kerestesi kullanılarak inşa edilen tahta atın içine giren ziyaretçiler, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarında milattan evvel 500’lü yıllardaki Troya Savaşı’nda geçen savaş hilesini daha âlâ manaya imkanı buluyor.
Tevfikiye’deki tahta atın vakitle yıpranan ve eskiyen kısımları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü takımlarınca yenilendi.
Eskiyen kesimleri yenileriyle değiştirilen, yüzeyi parlatılan ve onarımında sona yaklaşılan ahşap at heykelinin, 31 Ağustos-8 Eylül’de gerçekleştirilecek Çanakkale Kültür Yolu Şenliği’nde ziyarete açılması planlanıyor.
“Dünyanın en kıymetli simgelerinden biri”
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, AA muhabirine, Troya efsanesinde geçen ve savaş hilesi olarak asırlardır anlatılagelen Troya Atı’nın, dünyanın en değerli simgelerinden olduğunu söyledi.
Söz konusu savaş hilesinin birinci defa Homeros’un Odysseia destanında yer aldığını belirten Gölcük, “10 yıl süren savaşta düşmeyen Troya kenti, at hilesi ile atın kentin içine alınmasıyla düşürülüyor. Bu anlatı dünyada o kadar tanınan oluyor ki yaklaşık 2 bin 800 yıllık bu anlatı, Troya Atı’nı birçok tanınan bahiste kullanılır hale getiriyor.” dedi.
Tahta at heykelinin üretimine ait bilgi veren Gölcük, “1974 yılına gelindiğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı alana tahta Troya atı yapma fikrini ortaya koyuyor. At, bundan tam 50 yıl evvel, 1974 yılında tam bu noktada inşa ediliyor ve sonrasında Troya’daki tahta at o kadar tanınan oluyor ki Çanakkale’nin bir simgesi haline geliyor. Hatta bu popülerliği sonların dışına çıkıyor ve Türkiye’nin tahminen de en kıymetli 10 imajından biri haline geliyor.” sözünü kullandı.
Gölcük, Troya Antik Kenti’ni her yıl yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiğini, birçoğunun tahta atın içine girip fotoğraf çektirdiğini anlattı.
Tahta atın, efsanedeki özgünlüğüne uygun yapıldığını anlatan Gölcük, şöyle konuştu:
“Kesinlikle ahşaptan inşa ediliyor yani çelik konstrüksiyon yok. Ahşaptan olması sebebiyle de yıllar içinde yıpranabiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, tahta atın yapılışının 50. yıl dönümünde, çok kıymetli bir tarihte yani imalinin üzerinden yarım yüzyıl geçmişken atı yenileme kararı aldı. 2024 yılı boyunca at yenileme inşaatı tüm süratiyle devam etti. Çanakkale Kültür Yolu Şenliği açılışına da tahta Troya atımızın yetişmesi ve ziyarete açılması hedefleniyor.”
Muhabir: Burak Akay
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce