DOLAR 34,5527 0.19%
EURO 35,9438 -0.81%
ALTIN 3.000,331,31
BITCOIN 34130481.94657%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

145 okunma

Türk asıllı İranlı öğrencilerin günahı ne?

ABONE OL
02/11/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güçlü imajını alan ülkemiz yabancı uyruklu çok sayıda öğrenciye eğitim veriyor. Her ulustan binlerce kişi Türk üniversitelerinde eğitim görüyor ve ülkelerine döndüklerinde bir Türk dostu oluyorlar. Lobi faaliyetlerinde bulunuyorlar, turizmden iş hayatına kadar birçok alanda ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmelerinde faydalı oluyorlar. Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin büyük çoğunluğu da Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklardan geliyor. Son yıllarda kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye’de eğitim gören bu öğrencilerle ilgili çalışmalarda da bulunuyor. Ancak İran’ın kuzeyinde yaşayan ve Güney Azerbaycan denilen bölgeden ülkemize gelen İranlı Azeri kardeşlerimizin büyük bir sorunu var. Gazetemizi ziyaret eden Azeri asıllı 3 kardeşimiz bana dertlerini ve sıkıntılarını biraz da sıkılarak, Türk insanının yaratılışında bulunan mahcubiyetle anlattılar.

 

SGK’YA AYLIK ÖDEME

 

Geçen yıl çıkan ve bu yıl uygulamaya konulan yasa ile yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için SGK’ya ayda 105 TL ödemek zorunda olduğunu söyleyen öğrenci kardeşlerimize önce inanamadım. Ancak yaptığım araştırmalar iddiaların doğruluğunu kanıtladı. 105 TL deyip geçmeyin, çoğu kısıtlı imkânlarla eğitim gören öğrenciler için bu miktar oldukça önemli. Ve ilginç bir anekdot daha; Türkiye’de yaklaşık 15 bin İranlı öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden ise sadece 40 evet yanlış okumadınız, sayı ile de yazı ile kırk tanesi burs alabiliyor. Öğrenci kardeşlerimizin dile getirdiği bir diğer sorun ise öğrenim ücretlerine yapılan yaklaşık 5 kat oranındaki zam. Birçok güçlüğü aşarak ve ailelerini geride bırakarak eğitim görmeye gelen çoğu geçim sıkıntısı çeken bu kardeşlerimize Türkiye’nin uyguladığı bir diğer garip uygulama ise çalışma hakkı verilmemesi. Genelde yüksek lisans için Türkiye’deki üniversiteleri seçen bu soydaşlarımız uzman oldukları konularda bile çalışamıyor. Para kazanamıyor. Son olarak bu öğrenci kardeşlerimiz Türk vatandaşlığına geçme konusunda da büyük sıkıntılar yaşıyorlar.

 

KEMAL YURTNAÇ’A DUYURU

 

Üç öğrenci kardeşimize sorunları köşeme taşıyacağım ve gerekli mercilere ileteceğim konusunda söz verdim. Şimdi de bu sütunlardan suyun başındaki isme Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Sayın Kemal Yurtnaç’a sesleniyorum. Akraba topluluğu sayılan ve İran sınırları içerisinde yer alan Güney Azerbaycanlı kardeşlerimizin eğitim sorunlarını çözmek için lütfen harekete geçin.

Gelişmeleri bu köşeden sizlerle paylaşacağım.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP