DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

176 okunma

Türk kültürünün birleştirici gücü Çeşme buluştu

ABONE OL
18/04/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TrkDnyTürk kültürünün birleştirici gücü Çeşme buluştu

*  Prof. Dr. Mustafa İsen, “Türk Dünyasında ortaya çıkan yeni gelişmeler, yeni kurumların da ortaya çıkmasını sağladı. Bu kurumların en önemlilerinden biri olan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü adeta Çeşme’yi Türk Dünyasının bir kültür merkezi haline getirdi. Türk Dünyasının dil, edebiyat, halk bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi önemli konularının işleneceği bu kongre kültürün birleştirici gücünü ortaya koyması açısından çok önemlidir” dedi.

* Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Son derece önemli bir başlığı olan bu kongrenin önemli sonuçları olacağına inanıyorum. Ege Üniversitesi 55’inci yılını kutlayan bir kurum olarak sorumluluklarının bilincinde bir üniversitedir. Bu bağlamda biz olma duygusunu yaratan önemli bir öğe olan kültürü yaymak gerekmektedir. Bu misyonu taşıyan bir kurum olarak Türk Dünyası Enstitüsü’nün başarılarıyla gurur duymaktayız” diye konuştu.

*  Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın “Türk Dil Kurumu, Türk dünyasının bütün destanlarını bir araya getirerek özgün biçimiyle ve Türkiye Türkçe’sine aktarımıyla yayımlamaktadır. Prof. Dr. Fikret Türkmen başkanlığında yürütülen ve tamamlanan projede bugüne kadar 36 ciltlik kitap, bilim ve kültür dünyamıza kazandırılmıştır. Baskı işlemleri süren ciltlerin de yayınlanmasıyla Türk dünyası destanları büyük bir kültür hazinesi olarak 100 cilde ulaşacaktır. Her bir destanımızdan Yüzüklerin Efendisi tarzında filmler, diziler, bilgisayar oyunları çıkabilecek bu bu ortak kültür hazinemizi film yapımcılarının ve bilişimcilerin dikkatine sunuyoruz” diye konuştu.

Petek DURGEÇ-İbrahim AKKOYUNLU-Onur TEKİN

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen “II. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi” geniş bir katılımlar Çeşme’de başladı. Kongrenin açılışında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, dünyanın hiçbir döneminde Türkoloji’nin konumunun bu kadar önemli hale gelmediğini söyledi. Çeşme Altınyunus Otelde düzenlenen kongrede Türkiye’den yurt dışından 450 bilim insanı bildiri sunacak. Konre  25 Nisan 2010 tarihlerinde sona erecek.

Türkoloji çalışmalarını stratejik boyuta ulaştırmak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mustafa İsen, “Türk Dünyasında ortaya çıkan yeni gelişmeler, yeni kurumların da ortaya çıkmasını sağladı. Bu kurumların en önemlilerinden biri olan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü adeta Çeşme’yi Türk Dünyasının bir kültür merkezi haline getirdi. Türk Dünyasının dil, edebiyat, halk bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi önemli konularının işleneceği bu kongre kültürün birleştirici gücünü ortaya koyması açısından çok önemlidir” dedi.

Türk Dünyasının yaratacağı paylaşımın bölgede barış ve demokrasinin gelişimine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. İsen, “Dünya günümüzde kültürel ortaklık ile kültürler ve dinler arası bir diyalog süreci yaşanıyor. Bu süreçte Türk Dünyası, Dünya barışına çok şey katacak. Bu süreç üniversitelerimize de önemli sorumluluklar yüklemektedir. Üniversiteler Türk Dünyasını ilgilendiren önemli konular hakkında projeler üretmeli, Türk dünyasını geleceğe taşıma yolunda adımlar atmalıdır” şeklinde konuştu.

Kongrenin Türk dünyasındaki kültür araştırmalarını özendireceğinin altını çizen İzmir Valisi Cahit Kıraç, “İzmir ve Ege Üniversitesinin böyle büyük bir uluslararası bilimsel kongreye ev sahipliği yapması önemli bir gurur kaynağıdır” dedi.   

Düzenlenen kongrenin Türk Dünyasında çağdaş bir bilim paylaşımı yaratacağını belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Son derece önemli bir başlığı olan bu kongrenin önemli sonuçları olacağına inanıyorum. Ege Üniversitesi 55’inci yılını kutlayan bir kurum olarak sorumluluklarının bilincinde bir üniversitedir. Bu bağlamda biz olma duygusunu yaratan önemli bir öğe olan kültürü yaymak gerekmektedir. Bu misyonu taşıyan bir kurum olarak Türk Dünyası Enstitüsü’nün başarılarıyla gurur duymaktayız” diye konuştu.

TÜRK DÜNYASI DESTANLARI 100 CİLTTE TOPLANACAK

Kongrenin Türk soylu halkların ortaya koyduğu maddi ve manevi değerlerin gözler önüne serileceği bir bilim şöleni olduğunu dile getiren Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, şunları söyledi;

“Türk dilinin hemen her dönemine, her alanına ve her konusuna yönelik araştırma, inceleme, yayın etkinliklerini yürütmekte olan Türk Dil Kurumu, Türk dünyasının bütün destanlarını bir araya getirerek özgün biçimiyle ve Türkiye Türkçe’sine aktarımıyla yayımlamaktadır. Prof. Dr. Fikret Türkmen başkanlığında yürütülen ve tamamlanan projede bugüne kadar 36 ciltlik kitap, bilim ve kültür dünyamıza kazandırılmıştır. Baskı işlemleri süren ciltlerin de yayınlanmasıyla Türk dünyası destanları büyük bir kültür hazinesi olarak 100 cilde ulaşacaktır. Her bir destanımızdan Yüzüklerin Efendisi tarzında filmler, diziler, bilgisayar oyunları çıkabilecek bu bu ortak kültür hazinemizi film yapımcılarının ve bilişimcilerin dikkatine sunuyoruz.”          

Kongrenin temel amacının Türk Dünyası’nın genel meselelerini kamuoyuna duyurmak ve çözüm önerileri ortaya koymak olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, “Bu kongrenin ilkini dört yıl önce gerçekleştirdik. Bildiri kitaplarının da yayınlanmasıyla birlikte ilk kongremiz misyonunun tamamladı. Amacımız bu bilimsel etkinliği her dört yılda bir gerçekleştirerek geleneksel hale getirmek. Dünyada ve ülkemizde Türk Dünyası hakkında çalışan bilim adamlarının bir araya gelmesi yeni çalışmalara da ufuk açacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İzmir valisi Cahit Kıraç ve Prof. Dr. Fikret Türkmen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen’e Türk Onurluk Ödülü verdi. E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise Prof. Dr. Mustafa İsen’e teşekkür plaketi verdi.     

Açılışın ardından bilimsel oturumlara geçildi. (PD/MOT/İA/OK)

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP