DOLAR 34,3406 -0.03%
EURO 37,4656 0.17%
ALTIN 3.030,560,27
BITCOIN 24026792.31235%
İzmir
18°

AÇIK

18:03

AKŞAMA KALAN SÜRE

212 okunma

Türk-Rus ilişkileri

ABONE OL
13/08/2009 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yakın komşumuz Rusya’nın tarihteki tutumu nedeniyle gerek Osmanlı döneminde gerekse  Cumhuriyetin kuruluş yılları hariç olmak üzere  20.nci yüzyılda ilişkilerimiz genelde soğuk oldu.Emperyal çıkarlarını temin edebilmek amacıyla Rusya çoğu zaman Osmanlı topraklarında yaşıyan  Hristiyan azınlıkları kollama  bahanesiyle savaşlar açmıştı. Savaşlarda kaybedilen vatan topraklarında yaşanan acılar , evini barkını , malını mülkünü bırakarak Balkanlardan ve Kafkaslardan Anadoluya doğru  yaşanan göçlerin travması  Türklerde  Ruslara karşı antipati doğurmuş ve haklı bir kuşku yaratmıştı.Savaşın acıları henüz küllenmeden 1917’de ortaya çıkan  komünizmin ağır baskıları demirperde ülkelerinde  kalan soydaşlarımızla bağlarımızı koparmıştı.
Halen Kafkaslarda , Orta Asyada , Karadenizde Rusya ile sorun olabilecek potansiyel halen mevcut olmasına rağmen Sovyetlerin dağılmasına kadar süren kopukluk 1990’dan sonra dalgalanmalar olsa da birbirini daha iyi tanımaya ve ısınmaya çalışıyor.Rusya’nın  bizim için önemli olması  kadar Türkiye de Rusya için önemli bir ülke.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in son Türkiye ziyaretinde  iki ülke arasında gaz ve petrol alanında işbirliği protokolleri ele alındı. Kafkaslar-Avrupa-Ortadoğu ekseninde enerji denkleminin yeniden kurulmasını sağlıyacak , enerji güvenliği ve barışa hizmet edecek dev projeler imzalandı.Türkiye-Rusya arasında çok boyutlu stratejik işbirliğini geliştirmek üzere liderler başkanlığında  hükümetlerarası bir mekanizma kurulması kararlaştırıldı.Türkiye’de bir Türk-Rus koleji ve üniversitesi  kurulması teklifine Putin olumlu yaklaştı.Rusya tarafından Türkiye’de doğalgaz depolama tesisi inşa etme konusunda mutabakata varıldı.Nükleer güç mühendisliği alanında işbirliği protokolü imzalandı.Türk ürünleriyle ilgili sorunlar yaşanan Rus gümrük sistemindeki  güçlükleri ve sistemin basitleştirlmesini görüşen liderler deniz ve kara taşımacılığında iki yeşil koridor açılması konusunda mutabakata vardı..Bu ziyarette  ülkeler arası 12 , şirketlerarası 8 metin tescillendi.
Rusya ile stratejik düzeye çıkan ilişkiler , diğer stratejik ortağımız ABD’nin desteklediği Nabucco projesiyle bize göre çelişiyor. Nabucco projesine değinen Putin ise, “Güney Akım Projesi Nabucco’nun önünü tamamen kesmiyor” dedi.Samsun-Ceyhan’ı desteklemeye karar verdiklerini açıkladı.Rusya  daha önce “Nabucco nasıl olsa gerçekleşemiyecek , gelin Güney Akım projesine katılın “ demişti.Görülüyor ki uluslararası bir satranç oynanıyor.Herkes kendi ülkesinin çıkarlarını korumak adına hamleler yapıyor.Önemli olan bizim ne yaptığımız.
ABD’nin , Rusya’yı uluslararası pazarda daraltmak adına çabaladığı günümüzde , Türkiye’nin Rusya’yla büyüyen ticaret hacmi ve enerji anlaşmaları herhalde dikkale takip edilmektedir.Bir zamanlar ABD-AB eksenine karşı Rusya-İran seçeneğinden bahsedenler şimdi yargılanıyorlar. Buna rağmen gelişen Türk-Rus  ilişkilerinin ticari boyutu aşıp farklı yönlere kayma ihtimali , ABD’nin Rusya’yı kısıtlamak  isterken kendisinin dışlanması  endişesi dengeleri alt üst edecek bir korkuya yol açıyordur herhalde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP