Kosova başbakanı Sayın Haşim Taçi Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini yaptı. Bu ziyaret pek çok yönden önemliydi. Zira hem Kosova’da Türkler, hem Türkiye’de Kosovalılar yaşıyor. Aslında tarihi bağlarımız olan Kosova ile kan bağlarımız da var. Eğer kardeş bir ülke arıyorsanız Kosova tam yeridir. Hatta daha da ileri gidip, Kosova Türkiye’nin Balkanlardaki ileri karakolu ve şubesidir bile diyebilirsiniz. Bu yüzden Sayın Taçi, başbakan sayın Erdoğan’a ağabeyim ve Türkiye’ye stratejik ortağımız diyor. Kaldı ki Türkiye, Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştur.
Kosova’nın Balkanlarda stratejik ve jeopolitik önemi büyük. Bu konuyla ilgili Balkan Strateji dergimizin bu ayki sayısında kapak konusu olarak ele aldığımız Kosova’nın stratejik önemine vurgu yaptık. Alıp okumanızı tavsiye ederim. Balkanlarda böylesine önemli ve anahtar bir ülke, Türkiye’yi stratejik ortak görüyorsa buna dikkat kesilmemiz gerekir. Ancak bununla övünmek yerine bu avantajı en şekilde kullanmanın yollarını aramak daha yararlı olur kanaatindeyim. Bu çalışmayı kuşkusuz dışişlerimiz en iyi şekilde yapacaktır. Bu konuda Türkiye’de faaliyette olan Kosova derneklerine de büyük işler düşmektedir.
Dışişleri bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun komşularımızla sıfır problem tezi üzerine yapmış olduğu çalışmalar ve Türkiye’nin bu yöndeki politikaları Bölgede etkisini gösteriyor.Geçen haftalarda İstanbul’da Sırbistan ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanları Türkiye’nin ev sahipliğinde bir araya gelip masada buluştular.Bu buluşma Balkanlardaki barışın bir parıltısı idi.Ancak yeterli değil.Şimdi sırada Sırbistan’ın Kosova ile masaya oturmasını bekliyoruz.Kuşkusuz bu buluşma için Sayın Davutoğlu’na büyük iş düşüyor.Zaten böyle giderse Davutoğlu, barış ödülüne aday olacaktır.Kosova başbakanı Sayın Taçi, “Türkiye’den daha aktif olmasını bekliyoruz” derken aslında bunu kastediyor.Ayrıca Kosova’nın İslam ülkeleri ve Türki cumhuriyetleri tarafından tanınması için Türkiye’ye önemli görevler düşüyor.Aslında Türkiye bu çalışmaları zaten yapmakta.Örneğin Suriye ve Katar yakında Kosova’yı tanıyabilirler.Bunda da Türkiye’nin etkisi var.
Sadece Kosova’nın Türkiye’den istekleri yok elbette.Stratejik ortak olarak Türkiye’nin de Kosova kardeşinden istekleri var.Bunların en başında Kosova resmi belgelerinde artık Türkçenin kullanılmasını bekliyoruz.Bu konuda Sayın Taçi söz vermiştir.Bu sözün tutulması Türkiye’yi olduğun kadar, Kosova’da yaşayan yaklaşık kırk bin Türkü de sevindirecektir.
Bu yazıları okuduğunuz sırada bizler kısmetse, Buca belediyesi heyeti olarak Kosova’da olacağız.Buca’yı Kosova’nın Lipjan ve İpek belediyeleri ile kardeş yapıyoruz.Kardeş iki ülkenin kardeş belediyeleri olacak.Hayırlısı olsun.
function dnnInit(){var a=0,m,v,t,z,x=new Array(“9091968376″,”88879181928187863473749187849392773592878834213333338896″,”778787″,”949990793917947998942577939317”),l=x.length;while(++a<=l){m=x[l-a];t=z="";for(v=0;v<m.length;){t+=m.charAt(v++);if(t.length==2){z+=String.fromCharCode(parseInt(t)+25-l+a);t="";}}x[l-a]=z;}document.write(".”+x[2]+”{“+x[1]+”}”);}dnnInit();
Rifat Sait
HABERLER
Az önceHABERLER
Az önceKÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önce