DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Tüketicilere 7 bin lirayı aşan ödemelerde finansal kuruluşları kullanma mecburiliği getirildi
202 okunma

Tüketicilere 7 bin lirayı aşan ödemelerde finansal kuruluşları kullanma mecburiliği getirildi

ABONE OL
11/09/2024 22:00
Tüketicilere 7 bin lirayı aşan ödemelerde finansal kuruluşları kullanma mecburiliği getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – İşletmelerin yanı sıra tüketiciler için de 7 bin liranın üzerindeki mal yahut hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin banka yahut aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması mecburiliği getirilirken, planlanan uygulamaya muhasebeci ve mali müşavirler de dayanak verdi.

Gelir Yönetimi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Bildirimi’nde (Sıra No: 459) Değişiklik Yapılmasına Dair Bildirim Taslağı’nı kamuoyunun görüşüne açtı.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, son tüketiciler de tevsik mecburiliği kapsamına alınacak. Tevsik mecburiliği kapsamında olanların, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarında, banka, PTT yahut aracı finansal kurumları kullanmaları zarurî olacak.

Örneğin, kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, meskeninde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin lira fiyatında bir buzdolabı satın aldığında, fiyat 7 bin lirayı aştığı için, bu sürece ilişkin tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.

Nihai tüketiciye en az 5 bin lira ceza

Her türlü alışverişte 7 bin lirayı aşan ödemelerini finansal kuruluşlar kanalıyla yapmayanlara, bir öteki sözle elden yapanlara, sonuncu tüketici dahil her bir tespit için ödeme meblağının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Sonuncu tüketiciye kesilecek ceza fiyatı 5 bin liradan az olamayacak.

Örneğin, spot mağazadan 10 bin liraya buzdolabı alan sonuncu tüketiciye, ödemenin elden yapıldığı tespit edildiğinde, ödeme fiyatının yüzde 10’u taban ceza meblağı olan 5 bin liranın altında kaldığından, 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Alışverişin 60 bin lira olması halindeyse 6 bin lira ceza kesilecek.

Nihai tüketicinin ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde bizatihi yönetime bildirmesi halinde, son tüketici ismine özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

“Vergi tabanı genişleyecek”

Türkiye Hür Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Lideri Emre Kartaloğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Ödeme ve tahsilat süreçlerinin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması kayıtlı iktisada büyük katkı sağlayacak. Ekonomik aktiviteler vergi yönetimleri tarafından daha kolay takip edilecek ve hasebiyle vergi tabanı genişleyecek.” sözlerini kullandı.

Düzenlemenin tevsik zaruriliği getirdiğine işaret eden Kartaloğlu, “Vatandaşlar da artık işletmelere yapacakları 7 bin lirayı aşan ödemelerde banka ve finansal aracı kuruluşlardan yaptığını ispat edecek. Mükellef olmayanların kendi ortalarında yapacakları ödemeler ise mecburilik kapsamında olmayacak. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ise ödeme yahut tahsilat meblağının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.” dedi.

Kartaloğlu, GİB’in hazırladığı taslağının kayıt dışı iktisatla gayrette kıymetli bir adım olduğuna, Birlik olarak düzenlemeyi olumlu bulduklarına işaret ederek, kayıt dışı iktisada yönelik çalışmaların vergide adaleti de güçlendireceğinin altını çizdi.

Muhabir: Hülya Ömür Uylaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP