Zeynep Sude YEŞİL – Eren TURAN/ANKARA – BHA
Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, 19 Ekim’de başlıyor. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun öncülüğünde gerçekleşecek festivale Başkent ev sahipliği yapacak. Ankara Kent Konseyi Binası’nda gerçekleşen basın toplantısına; Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Ankara Bilim Üniversitesi Film Tasarım ve Yönetim Bölüm Başkanı Dr. Eda Arısoy, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar katıldı.
Türk Dünyası 8’inci Belgesel Film Festivali’nin amaçları arasında sinemaseverleri bir araya getirmek olduğunu söyleyen Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Demir, “Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonunun öncülüğünde yapılan Türk Dünyası 8. Belgesel Film Festivali 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak. Festivalin amacı belgeselci ve sinemacıları bir araya getirmek, Türk dünyasının öz ve kök değerlerini ortaya çıkarmaktır.
Festivale bu yıl 23 ülkeden 372 film müracaat etti. Temaya uygun 151 belgesel film yarışmaya kabul edildi. Ön Jüri başkanı Ferda Gürcan Uzun Belgesel, Kısa Belgesel ve Öğrenci Belgeselde finalist filmleri belirledi. Uzun belgeseller filimler Enis Rıza Sakızlı, kısa belgesel filmlerler Sibel Göloğlu ve öğrenci belgesel filimler Lokman Zor başkanlıklarında oluşan jürilerlece değerlendirilerek ödül alan filmler belirlendi. 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödülleri 22 Ekim 2023 tarihinden Pazar günü TRT Arı stüdyolarında TRT AVAZ’ın canlı yayınlayacağı Ödül Töreni ve Gala Gecesi’nde sahiplerini bulacak” açıklamasında bulundu.
Festivalin 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden şehitlere ithaf edileceğini dile getiren Demir açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu yıl Festivali 6 Şubat Kahramanmaraş Depremindeki şehitlerimize ithaf ediyoruz. Yine bu yıl Türk dünyasının Yiğit ve Gür Sesi Geçtiğimiz Günlerde Edebi Aleme Uğurladığımız Azerbaycan Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı ve Milletvekili Ganire Paşayeva’ anısına “Onur Ödülü”nü en iyi filmlerimizden birine vereceğiz. ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü ise Akademisyen Araştırmacı Kültür İnsanı İrfan Gürdal Bey’e takdim edilecek. Finalist Filmler 19 Ekim 2023 tarihinde Başkent Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi salonlarında gösterime çıkıyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Kültür Merkezi’nde Azerbaycan Filmleri Afis Sergisi ve Dr. Aysel Güney Türkeç’in “Emek Dünyamız” isimli sergi açılışı var. Aynı salonda Azerbaycan’dan Hayal Rızan’nın çektigi “Maya “ belgesel filmi ile belgesel film gösterimlerimiz başlayacak. Gösterimler Ankara Bilim Üniversitesi’nde devam edecek. Ankara Bilim Üniversitesi’ndeki ilk gösterilecek belgesel filmin yönetmeni Alihan Erbaş.”
Festivalde ödül verilen filmlerin dokuz ülkede gösterime gireceğini belirten Demir şöyle konuştu:
“Festivalde ödül alan Filmler ilk olarak 25-28 Ekim Azerbaycan Bakü’de Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi ve Halk gösterimi ile başlayacak. Sonra Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetleri’nde yapılacak. Festivalin kapanışı Niğde Ömer HALİSDEMİR Üniversitesinde Şehit Ömer Halisdemir nezdinde tüm şehitlerimize ithaf ettiğimiz gösterimle sona erecek. 8’inci Türk Dünyası Belgesel Film Festivali T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği katkıları, Üniversiteler, Meslek örgütleri, İletişim ve Medya kuruluşları ile sivil toplum teşkilatlarının proje ortaklığında yapılmaktadır.”
Başkent’in çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yaptığını dile getiren TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, “Ankara Kent Konseyi aslında ortak aklın oluşturduğu bir yapı. Bu yapıda hemen hemen her alanda kentle ilgili sözü olan her türlü sivil toplum örgütü burada. Türk Dünyası Medya Federasyonu da bizim üyemiz. Ondan dolayı da gurur duyuyoruz bu tür şeylerden aslında. Hem devlet hem özel sektör hem sivil toplum örgütü hem üniversite hem 20 küsur ülke yani hem sanatçı birleştirebilecek. Böyle çok kolay bir şey değil. Ben başkanı da tebrik ederim, her yerde un ve su var ama herkes helva yapamıyor işte. Çünkü çok kapsamlı bir şey. Hem Ankara’da bir ilde açıp Türkiye’de bir açılış yapıyorsunuz. Ankara kültür ve sanat şehri. Artık gri bir şehir değil biz. Yaklaşık dört yıldır kent konseyinde bunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
Festivalin kültürel alışverişe önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman, “Başkent Üniversitesi de bu etkinliğin bir parçası oldu. Bize bundan çok mutluyuz. Yarın 19’u itibariyle tüm günlük bir programı bizde kampüsümüzde ağırlıyor olacağız. Hem film gösterimleri, yönetmenlerle söyleşiler sonrasında da belgesel eğitimi üzerine bir panel düzenlendi. Bu programı biz Başkent Üniversitesi’nde gerçekleştiriyor olacağız. Kültürler arası buluşma öğrenci seviyesinden başlamış oldu üniversitelerin bu festivale dahil olması ile birlikte hem farklı ülkelerden hem Ankara içinde pek çok üniversiteden öğrenci arkadaşlarımız da bu festivalin hem gösterimlerle hem de bu sene düzenlenen öğrenci jürisi seçimiyle de birlikte festivalin aktif birer parçası olmuş oldular. Ben bir eğitimci olarak tabii bu kısmını da festivalin çok önemsiyorum. Çünkü geleceğin sinemacıları hem bu kültürel alışverişi hem bu biraz önce bahsedilen ekonomik alışverişi sağlayacak olanlar onlar” diye konuştu.
Festivalin öğrencilerin eğitimi için önemli olduğunu açıklayan Ankara Bilim Üniversitesi Film Tasarım ve Yönetim Bölüm Başkanı Dr. Eda Arısoy, “Öncelikle böyle bir festivale iştirakçı olmaktan, salonlarımızı açmış olmaktan gurur ve onur duyuyoruz. Çünkü birçok yönüyle bana göre ve üniversiteme göre son derece aslında kültürel altyapısı kuvvetli bir organizasyon. Biz eğitimciler için öğrencilerimize tanıyabildiğimiz bir olanak oldu. Festivalde bizzat yer almaları bir jüri üyesi olarak kendilerine önemli hissetmeleri bu işin nasıl yapılacağına dair bir an bilgileri bilgi edinmeleri, bilgilerinin olması anlamında çok önem taşıyor. O gün organizasyonda son derece keyif aldığı öğrencilerimiz de öğrenci jürisinde yer alarak. Bunlara ek olarak salonlarımız, yeni sinema salonlarımız ve ilk açılışı da Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ile yapıyoruz. Bu anlamda da önemli bizim için. Her anlamda bu işin içinde olmaktan çok onur duyuyoruz, keyif alıyoruz” açıklamasında bulundu.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
21 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önce