DOLAR 33,6004 0.19%
EURO 37,0212 0.3%
ALTIN 2.641,86-0,59
BITCOIN 1980918-3.08115%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türk Kızılayın Filistin’deki mahallî işçisi Abdullah, Gazze’deki zorlukları anlattı
151 okunma

Türk Kızılayın Filistin’deki mahallî işçisi Abdullah, Gazze’deki zorlukları anlattı

ABONE OL
10/07/2024 12:20
Türk Kızılayın Filistin’deki mahallî işçisi Abdullah, Gazze’deki zorlukları anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Gazze Şeridi’nin orta kesitinde yer alan Deyr Belah kentinde misyon yapan Türk Kızılay mahallî çalışanı Ahmed Abdullah, Gazze halkının yaşadığı zorlukları aktardı.

Türk Kızılaydan yapılan açıklamaya nazaran, Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmaların 9’uncu ayı geride kalırken, bölgede yaşanan insani dram her geçen gün ağırlaşıyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 90’ına denk gelen 1,9 milyon kişinin yerinden edildiği bölgede, 50 binden fazla çocuk akut yetersiz beslenmeye bağlı sıhhat meseleleri yaşıyor.

Gazze’de imkansızlıklara karşın aşevi faaliyetini sürdüren Türk Kızılay, Deyr Belah’ta günde 15 bin kişilik sıcak yemek dağıtarak akut açlık tehlikesi altındaki Gazze halkına dayanak olmaya devam ediyor.

Deyr Belah’ta vazife yapan Türk Kızılay mahallî çalışanı Ahmed Abdullah, Gazze halkının karşı karşıya olduğu zorlukları şöyle anlattı:

“Bu bölgenin nüfusu yaklaşık 500 bin kişi. Bunun yüzde 60’ını, yaklaşık 300 binini çocuklar oluşturuyor. Bölge sakinleri son derece sıkıntı ömür şartlarıyla karşı karşıya. Su yok, yiyecek yok ve ömür için gereken hiçbir şey yok. Bu bölgede yerinden edilmiş beşerler günde yalnızca bir öğün yemek yediklerini söylüyor, bu yemek de Türk Kızılay mutfağından sağlanan öğün. Bu, günlük açlıklarını gidermek için kâfi değil. Onlara sağlanan yemeklerin iki ya da üç öğüne çıkarılması gerekiyor. Yüksek sıcaklıklar, çadır içindeki sıcaklığı artırıyor ve çadırlara ziyanlı böcek ve sürüngenlerin girmesine neden oluyor, bu da insanlara, ister çocuk ister yetişkin olsun, ziyan veriyor.”

Yemekler gaz kahrından 10 saatte hazırlanabiliyor

Bölgede gaz bulunmaması nedeniyle aşevi işçisinin yemekleri odun toplayarak yaptıklarını anlatan Abdullah, şu değerlendirmede bulundu:

“Günlük olarak yaklaşık 1,5 ila 2 ton odun kullanılarak 15 bin kişilik yemek üretiliyor. Bu süreç çok vakit alıyor ve bu ölçüde yemeğin pişirilmesi günlük yaklaşık 10 saat sürüyor. Bir başka zorluk ise odun kıtlığı, bu da Gazze Şeridi’ndeki savaşta yıkılan meskenlerden odun toplamayı gerektiriyor.”

Abdullah, aşevi çalışanının yemek dağıtım alanında Gazze halkıyla gereksinimleri konusunda sohbet ettiğini belirterek, “Yemek alan beşerler, dağıtım sürecinde gösterilen büyük gayretlerden ötürü Türk Kızılay çalışanına samimiyetle teşekkür ediyor. Ayrıyeten bölgedeki yerinden edilmiş insanlara yardım sağladığı için Türkiye’ye de teşekkür ediyor.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Muhammed Nuri Erdoğan

En az 10 karakter gerekli