DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22452760.34884%
İzmir
34°

AÇIK

04:03

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye yüksek teknoloji alanında üretim üssü olacak
65 okunma

Türkiye yüksek teknoloji alanında üretim üssü olacak

ABONE OL
28/07/2024 01:40
Türkiye yüksek teknoloji alanında üretim üssü olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin derlediği bilgilere nazaran, kelam konusu program kapsamında bilhassa yenilikçi yükselen teknoloji alanlarında Türkiye’nin, global yatırımların merkez üssü haline gelmesi hedefleniyor.

  • “HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı” tanıtıldı

Bu doğrultuda çıkılan birinci 6 davetle, Türkiye’nin yeni jenerasyon güçlü araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi, rüzgar türbinleri alanlarında üretim merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.

Anılan davetler kapsamında, 20 milyar doların üzerinde özel kesim yatırımının 2030 yılında Türkiye’de gerçekleştirilmesi sağlanacak. Dünyada en fazla AR-GE çalışmaları yürüten birinci 1000 şirketin Türkiye’de kuracakları AR-GE merkezlerine de aktif dayanaklar sunulacak.

Türkiye, program doğrultusunda 2030’a kadar vergi takviyesi ve hibe ile pazar geliştirme dayanaklarını kapsayan 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji alanlarına yönlendirecek.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı’yla eş vakitli, Dijital Dönüşüm Dayanak Programı, Yeşil Dönüşüm Takviye Programı ve Teknoloji Odaklı Sanayi Atılımı Yenilikçi, Yükselen Teknolojiler daveti da ilan edildi.

Bu 4 programla Türkiye’de yüksek teknoloji ihracatının süratle yükselmesi, toplam ihracatın içinde yüksek ve orta yüksek teknolojili eser ve hizmetlerin hissesinin yüzde 50’ye çıkarılması planlanıyor.

Batarya çağrısı

Program kapsamında, batarya üretimi de desteklenecek. Toplam 4,5 milyar dolara varan takviyelerle 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesinin Türkiye’de oluşturulması hedefleniyor.

Elektrikli araçlar ve güç depolama bölümlerinde kritik muhtaçlık olan bataryaların Türkiye’de geliştirilmesi ve üretimi için 2030’a kadar megavatsaat başına 6 bin dolara kadar hibeyi de içeren teşvikler sunulacak. Böylelikle Türkiye’nin, yüksek teknoloji üretim üssü olmasının önü açılacak.

Programla, yüzde 25’e varan dayanaklar, yüzde 60’a varan vergi teşviki verilecek.

Elektrikli araç çağrısı

Programda ilan edilen birinci davetlerinden biri elektrikli araç yatırımlarına yönelik oldu. 5 milyar dolarlık teşvik paketiyle, Türkiye’de yıllık 1 milyon elektrikli araç üretimi gerçekleşmesi öngörülüyor. Böylelikle Türkiye, yeni kuşak araçların AR-GE ve üretim üssü olması amaçlanıyor.

En az 150 bin araç kapasiteli yatırımlar, yalnızca BEV ve PHEV üretimi, yüzde 51 yerli üretim planı ve AR-GE merkezi kurulması üzere nitelikler taşıması gerekecek yatırımlara, belli sayıda araç için gümrük vergisi muafiyeti ve/veya yüzde 50’ye varan hibe, yüzde 80’e varan vergi teşviki sağlanacak.

Çip çağrısı

Küresel teknoloji yarışının en çok hissedildiği ve stratejik kıymeti giderek artan alanlardan biri olan çip teknolojilerinde de endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa etme maksadıyla davete çıkıldı.

Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasının ülkeye kazandırılması için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi devreye alınacak.

Kullanım alanlarına nazaran farklı kapasitede yatırımlar, çip paha zinciri yatırımları ve en az 65 nanometre teknolojisi niteliği taşıyan yatırımlara yüzde 30’a kadar sermaye katkısı, yüzde 10’a varan hibe, yüzde 80’e varan vergi teşviki verilecek.

Güneş ve rüzgar çağrısı

“Yeşil enerji” başlığı HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı’nın değerli odak alanlarından biri olarak öne çıktı.

Ülkede gelecek devirde yenilenebilir güç yatırımlarının artarak devam etmesi maksadıyla güneş gücünde minimum 5 gigavatlık üretim kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megavat başına 8 bin dolara kadar hibe verilecek. Bu paketin toplamı 2,5 milyar doları bulacak.

Rüzgar gücü alanında da kritik bileşenler ve deniz üstü türbinler üzere eserlerin imalatının desteklenmesi ve yerli bir rüzgar gücü markası inşa edilmesi planlanıyor. Bu yatırımlar için ise toplam 1,7 milyar dolarlık kaynak ayrıldı.

AR-GE çağrısı

Büyük teknoloji firmalarının araştırma geliştirme merkezlerini Türkiye’ye kazandıracak cazip ve esnek bir model de devreye alınacak.

AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük birinci 1000 firmasının Türkiye’de kuracağı yeni merkezlerin işçi masraflarının yarısını 5 yıl mühletle karşılanacak. Bu yatırımlara 1 milyar dolarlık dayanak verilecek.

Söz konusu davetlere istihdam dayanağı, vergi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve finansman dayanağı üzere takviyeler de verilecek.

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.