DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

‘Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Çalıştayı’ 
80 okunma

‘Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Çalıştayı’ 

ABONE OL
15/11/2023 14:58
‘Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Çalıştayı’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

‘Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Çalıştayı’

Zeynep Sude YEŞİL – Özüm YENİAY / ANKARA – BHA

‘Türkiye Yüzyılında Bir Kentleşme Modeli Olarak Ankara Forumu ve Çalıştayı’; Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde, Ankara Kent Konseyi, Başkent Ankara Meclisi, Çorum Dernekler Federasyonu, Ankara Bilim Üniversitesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Düzenlenen çalıştaya; Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye Kent Konseyler Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkanvekili Halil İbrahim Yılmaz, Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Nevzat Ceylan, Başkent Ankara Meclis Başkanvekili, Çorum Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hayri Çağır, 26. ve 28. Dönem 1. Bölge Milletvekili Murat Alparslan, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, 2009-2019 Keçiören Belediye Başkanı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa katıldı.

“Ankara, pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bir kent olmuştur”

Ankara’da birçok kültürün izi olduğunu söyleyen Başkent Ankara Meclis Başkanvekili, Çorum Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hayri Çağır, “Bu özel etkinlik, ülkemizin başkenti Ankara’nın geleceği üzerine stratejik düşünce ve vizyon oluşturmayı amaçlayan önemli bir form ve çalıştaydır. Yaşadığımız kent Ankara, tarih boyunca pek çok medeniyetin izlerini taşıyan, kültürel zenginlikleri ile de öne çıkan bir kent olmuştur. Gerek coğrafi konumu gerekse tarihi ve kültürel mirasıyla ülkemizin önemli bir merkezi konumundadır. Ancak tüm dünyada hızla değişen ve gelişen teknoloji ve diğer gelişmeler ile birlikte Ankara’mızın da bir dönüşüm ve gelişim sürecini yönetmesi ve sürdürülebilir bir modeli ortaya koyması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

“Şanlı bir tarihin mensubuyuz”

Ankara’nın zengin bir kültüre ev sahipliği yaptığını dile getiren 26. ve 28. Dönem 1. Bölge Milletvekili Murat Alparslan, “Zengin bir kültüre sahibiz, şanlı bir tarihin mensubuyuz. İki bin yıllık devlet geleneğimiz sonrasında kurduğumuz, yüz yılı geride bıraktığımız Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının kapısını araladığımız günlere şahitlik ediyoruz. Bizler Ankara’yı önemseyen bu anlamda yaşadığı şehri, bulunduğu kenti kıymetlendirmek için neler yapılması gerektiği konusunda devamlı bir gayret, bir mesai, bir dert ve ve mesele edinen insanlar olarak bugün burada bir aradayız” açıklamasında bulundu.

“Ankara, tarihin kentsel tesadüfler yarattığı şehirlerden birisidir”

Ankara’nın tarihi imkanlar yaratan bir şehir olduğunu söyleyen Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, “Ankara, tarihin kentsel tesadüfler ve imkanlar yarattığı müstesna şehirlerden birisidir. Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin mısraları da işte tam bunu ifade eder. Şehir bir mekandır. İlk aklımıza gelen; iskandır. Sakini olmak, özüne bakmaktır” dedi.

“Yaşadığımız kentin hukukunu koruyacağız”

Türkiye’nin kalkınması için Ankara’nın kalkınması gerektiğini vurgulayan Türkiye Kent Konseyler Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkanvekili Halil İbrahim Yılmaz, “Yaşadığımız kentin gelecek yüzyılı, burada yaşayan bizler için terk edeceğimiz bir alan değil. Ekmeğimiz buradaysa göçtüğümüz kentler hukukunu koruduğumuzdan daha fazla yaşadığımız kentin hukukunu koruyacağız. Gelecek yüzyıla doğru bu kenti taşıyacağız ki Hakkari’deki çocuğun ekmeğinin kararını alan irade burada. Bu kenti ayağı kaldırmadığınız zaman zaten Trabzon’a bir şey yapamazsınız. Dolayısıyla tüm güzellikleri buradan kaldıracağız” diye konuştu.

“Ankara, üstü örtülü bir hazinedir”

Ankara’nın memur kenti kimliğinden sıyrıldığını vurgulayan Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, şunları söyledi:

“Ankara gerçekten çok kıymetli, çok önemli. Ankara, üstü örtülü bir hazinedir. Bu hazinenin üzerindeki örtüyü kaldırma gayreti içindeyiz. Ankara farklı bir yer. Duatepe olmasaydı, Sakarya Meydan Muharebesi olmasıydı bugün başkent de yoktu Ankara da yoktu, Türkiye de yoktu. Yıllardan beri Ankara’nın hak ettiği yerde olmadığını savunanlardayım. Belki 35-40 yıl öncesinde bir memur kenti olarak anılırdı Ankara. Bu memur kenti kimliğinden son dönemlerde gerçekten sıyrıldı. Ama bunun farkında değiliz. Şu anda hala biz memur kenti kimliği olan bir Ankara varmış gibi davranıyoruz.”

“Ankara şu anda beşinci başkentliğini yaşıyor”

Ankara’nın tarih boyunca birçok medeniyetin başkenti olduğunu açıklayan Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Nevzat Ceylan, şu ifadeleri kullandı:

“Ankara şu anda beşinci başkentliğini yaşıyor, bunu bilmemiz lazım. Türk Devletine geçmeden önce Ankara üç kez başkentlik yapmış bir ülke, geçmişi olan köklü bir şehir. Türklerin eline geçmeden üç kez başkentlik yapıyor. Dördüncü başkentliğini özellikle belirtmek istiyorum; o da Ahi Cumhuriyeti. Ankara’da köklü bir Ahi geleneği var. Ahilerin o geleneksel demokratik yapısıyla beraber bir Ahi Cumhuriyeti kuruluyor. Yaklaşık 70 yıl Ahiler yönetiyor Ankara’yı. Bu, dünyada eşi olmayan ve dünyaya anlatmamız gereken demokrasinin temeli olduğu kabul eden Ahi Cumhuriyeti’ni anlatmamız gerek her şeyden önce. Dolayısıyla Ankara’da böyle bir köklü gelenek var.”

Çalıştay, ‘Geleceğin Ankara’sını Düşünmek’ konulu panel ile sona erdi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP