DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için çalışmalar hızla devam ediyor
64 okunma

Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için çalışmalar hızla devam ediyor

ABONE OL
25/04/2024 10:52
Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için çalışmalar hızla devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için çalışmalar hızla devam ediyor

En son 1998’de verem aşısı üreten ve o çoğaldıktan sonra aşı üretimine ara veren Türkiye, Kovid-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda aşı üretmeyi 9 bitki biri yapmayı başardı. İnşa çalışmaları hızla devam eden, “aşı üssü” olarak planlanan yeni Hıfzıssıhha merkezi, çeyrek asır sonra Türkiye’nin bu alanda yeniden söz sahibi olma imkanı sağlayacak. Ankara Esenboğa Havalimanı 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak merkez, aşının yanı sıra bazı genetik ucuz AR-GE ve üretim çalışmalarını da yürütecek.

İlk etabın yıl sonuna kadar genişletilmesi hedefleniyor

Akıllı bina teknolojisiyle bağışlanacak Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezinin devam eden inşa çalışmaları üç etapta ilerliyor. İlk etabın inşaatı tamamlama noktasına gelirken, bazı araştırma, üretim laboratuvarlarını alan bölümünün yıl sonuna kadar hizmete sunulması hedefleniyor. Merkez inşaatın ikinci etabında ise aşı üretim tesisleri yer alacak. Üçüncü etapta parçaların montajı ve ruhsatlandırılması işlemleri yapılıyor.

2028’de bağışıklama programındaki aşılar “yerli ve milli” üretim olacak

Sağlık Bakanlığı, yeni Hıfzıssıhha Merkezi ve Türkiye’de aşı üretim parçalarıyla ilgili ürün bölümlerine sahip bilim insanlarıyla yedeklemeyi, yerli üretim olanaklarını geliştirerek azaltmayı azaltmayı amaçlıyor. Öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programında kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi üç aşının teknoloji transferi ile Türkiye’de üretimi planlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028’den itibaren bağışıklama programında aşıların %86’sının özellikleri sağlanacak.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP