DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 0%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

129 okunma

‘’ÜNİVERSİTE FAKİRİ İZMİR VE BUÇUKLU ÜNİVERSİTE TARTIŞMASI’’ YİNE GÜNDEMDE

ABONE OL
02/10/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son günlerde  yıllar önce yazdığım ’ÜNİVERSİTE FAKİRİ İZMİR VE BUÇUKLU ÜNİVERSİTE TARTIŞMASI’’ isimli  yazı ve onun tekrar makale yapılması ile ilgili olarak bazı internet sitelerinde yazılan yazılar ve tarafıma bu konuda edilen telefonlarla ilgili olarak söz konusu makalenin yeniden yayınlanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle makaleyi aynen yeniden yayınlıyorum.

 

Bugün; bir üniversite kenti olan İzmir’de; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi olmak üzere 7 üniversitenin bulunmaktadır. Halen kurulma aşamasında olan  başka bazı teşebbüslerin varlığı da bilinmektedir. Ancak bu duruma gelmeden önce; kamuoyunda nelerin tartışıldığı ve arka palanında nelerin yaşandığının da iyi irdelenmesi gerekir. Bu konuda; yapılanların bir kısmında rol almanın  ve katkı sağlamanın verdiği haklı  gururu taşıyan biri olarak, geçmişte İzmir’de üniversite kurulması ile ilgili yazılan bazı yazıları  ve yaşanan tartışmaları buraya aldım

İzmir Vali Yardımcısı olduğum dönemde; bu ilin ihtiyacı olan Üniversitelerin kurulması için bir hayli emek sarf etmiş ve hatta bu yüzden  birçok kesiminde tepkisini çekmiştim. Bu çalışmalarımın ve yaşanan tartışmaların bir geçmişini hatırlatmak ve anımsamak için bazı örnekleri buraya almayı uygun buldum . Buna göre, o dönemde değerli dostum Erol ORAL tarafından 15 günde bir  çıkarılmakta olan ‘’ Ekonomide ve Politikada Zirve’’ Gazetesi’nde köşe yazıları yazıyordum.

 

İlk önce;; Ekonomide ve Politikada Zirve Gazetesi’nin 17 Mayıs 1999 tarih ve 9 sayılı  nüshasının 1 nci ve 4 ncü sayfasında; ‘’İzmir’e Özel Üniversite Şart’’ ve ‘’ İzmir Vali Yardımcısı Dr Mustafa TAMER yatırımcının artık İzmir’e hipermarket dışında da eserler kazandırması gerektiğini söyledi’’ başlıklı   röportaj yayınlanmıştı. Söz konusu o haberde İzmir ilinin çok sayıda sorunları arasında olanlar sayıldıktan sonra’’….Özel üniversite kurulmalı..özel üniversiteler için girişimler var mı? sorusuna verdiğim cevapta;…..İzmir’de kesinlikle bir özel üniversite kurulmalı. İstanbul’da 20 tane üniversite var, bunun 13 tanesi özel üniversite. Ankara’da 8 tane  üniversite var, 4 tanesi özel üniversite İzmir’e de ise üç tane üniversite var. İzmir’de mutlaka özel üniversite kurulmalı, bunu da özel sektör yapmalı, yatırımcıların süpermarket açıncaya kadar, üniversite açmaları gerektiğine inanıyorum. İzmir’de yüksek öğrenim özel sektör tarafından ihmal ediliyor. Aslında İzmir’de 45 tane  büyük girişimci var, ama kimse sahaya çıkıp top oynamak istemiyor…’’ diye cevap vermiştim

 

 

Bu yazılardan; Ekonomide ve Politikada Zirve Gazetesi’nin 15-31 Ekim 1999 tarih ve 12 sayılı  nüshasının birinci ve 3 ncü sayfasında ‘’Özel Üniversite Fakiri İZMİR’’ isimli köşe yazımda aynen; ‘’..Bugün büyük şehirlerimize baktığımızda çok sayıda üniversitenin kurulmuş olduğunu görmekteyiz. 1950’li yıllara baktığımızda Türkiye’de mevcut lise sayısı 15 civarında iken, günümüzde sadece İstanbul’da 20 tane üniversite bulunmaktadır. Ankara’da ise 8 üniversite mevcuttur. Bu sayılar Türkiye’nin nereden nereye geldiğini açık bir göstergesidir. Türkiye genelinde meydana gelen bu göz kamaştırıcı gelişmenin(15 liseden 71 üniversiteye geçişin) İzmir ilinde oluşmadığını görmekteyiz. Çünkü mevcut sayıya baktığımızda; İzmir’de üç üniversite bulunmaktadır. Bunlardan Yüksek Teknoloji Enstitüsü lisansüstü eğitim ve öğretim yaptığı için yarı üniversite sayılmakta ve sayıyı 2,5 olarak kabul edenlerde vardır. Büyüklük ve nüfus gibi oranlara baktığımızda İzmir ile Ankara ve İstanbul arasındaki oranlamaların aynı olmadığını, büyük bir fark olduğunu görmekteyiz. Bu üç ilimizden İstanbul’da bulunan 20 üniversiteden 13’ü ve Ankara’da bulunan 8 üniversiteden 4’ü özel üniversite olduğu halde, İzmir’de hiç özel üniversite bulunmamaktadır. Nüfus olarak İzmir’den 1/5 oranında küçük olan Eskişehir’de dahi 2 üniversite olduğuna göre, İzmir ilinin bu yöndeki durumunu siz düşünün.

Anadolu’nun çeşitli doğu  illerinde   görev yaptığım sıralarda Atatürk ve İnönü’nün illeri ve ilçeleri ziyaretleri sırasında Doğu Anadolu’daki yöneticiler ve esnaf daha çok kendi şehirlerinde bir fabrika kurulmasını istemekten ziyade, bir askeri birliğin konuşlandırılmasının diğer taleplerinin yanında önemle ilettiklerini öğrenmiştim. O zamanın şartları içerisinde bunun ne kadar haklı olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Çünkü kapalı bir şehir yapılanmasında o zamanın şartları içinde kurulacak bir askeri birlik kendi asıl fonksiyonlarının yanında ; o şehre sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda bir hareket ve canlılık getirmektedir. Bu nedenle bu konuda çok sayıda taleplerin olması, o gün için doğal kabul edilmelidir.

Günümüzde ise; bu fonksiyonları büyük ölçüde üniversiteler yerine getirmektedir. Türkiye’de 30 yıl öncesine kadar bir elin parmakları kadar sayılabilecek olan üniversiteler, geniş ölçüde yaygınlaşmıştır. Bugün Türkiye genelinde 71 üniversitenin 53’ü devlet ve 18’i özel üniversite statüsündedir. Çünkü üniversite demek bilim ve teknolojinin yanında, o şehrin yaşantısının hareketlenmesi ve canlılık kazanması demektir. O nedenle küçük ve orta ölçekli il ve ilçelerimiz, şehirlerinde üniversite kurulmasını talep edip durmaktadırlar. (Gerçi çok küçük ölçekli yerlere üniversite kurulmasına şahsen ben fikir olarak karşıyımdır. Ama bu ayrı bir inceleme konusu olacaktır.) Mevcut üniversitelerin bazılarına baktığımızda, Türkiye’deki birçok ilin nüfusundan daha fazla sayıda eleman ve öğrenci barındıran üniversitelerin varlığı söz konusudur. İzmir’de bulunan üç üniversitede 65 fakülte, yüksekokul ve enstitü, 4846 öğretim üyesi, ve 63.512 öğrenci ile birlikte büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Ama bu İzmir’in normal büyüklük göstergeleri arasında küçük bir oran olarak kalmaktadır. İlave yapılaşmanın olması gereği ortadadır.

Hal böyle iken, İzmir ilinde bu yönde fazla bir gelişme olmaması düşündürücüdür. Her yapılama ve olayın ‘’ilkler şehri’’ olarak bilinen İzmir’de bir Özel Üniversite olmaması ona yakışmamaktadır.

Gerçi bu yönde bazı iyi niyetli girişimlerin olduğunu da biliyoruz. Özellikle bazı iş adamlarının , özel okul sahiplerinin ve bir kısım vakıfların bu yönde girişim ve düşünceleri mevcutsa da  bunlar henüz icraata geçirilmiş değildir.

O nedenle de diyoruz ki , İzmirli olan ve İzmir’i seven iş adamları ve girişimcilerin süper market ve lüks otel yapmak yerine üniversite kurmalarının daha uygun olacağını düşünüyorum.

Gönüllü ve mesleki kuruluşların, tüm kamuoyunun ve İzmirlilerin bu konuya daha duyarlı olmasını diliyorum…’’ diye yazmıştım.

 

Yine aynı Gazete’nin 1 Ağustos 1999 tarih ve 12 nci sayısında Uğur ORAL imzasıyla 1 ve 3 ncü sayfalarında yayınlanan ‘’ İzmir’in ilk özel Üniversitesine Doğru’’ başlıklı yazısında konuya değindikten sonra benim görüşlerimle ilgili olarak’’…..az evvel arz ettiğim gibi ne yazık ki bu kadar çok özel okulun olduğu bir İzmir’de bir özel üniversitenin olmaması gerçekten üzücü ve düşündürücü…İzmir Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Tamer Zirve Gazetesinin önceki sayılarından birinde yapılan röportajında yerinde bir saptama yapmış. İzmir dışından İzmir’e yatırım yapmak isteyen işadamlarının nedense hep hiperkmarket ve alışveriş merkezi kurmaya heveslenmelerini eleştiren Mustafa Tamer artık  sıranın eğitim yatırımlarına, özelliklede özel bir üniversiteye geldiğinin altını çiziyor. Bence son derece isabetli bir konunu altını çiziyor sayın Tamer…’’ diye devam ediyor yazısına.

 

En son olarak da; yine Uğur ORAL imzalı Egeli Sabah Gazetesi’nin zirve isimli köşesinde   22 Kasım 1999 tarihinde  4 ncü sayfasında ‘’ Buçuklu Üniversite Tartışması’’ başlıklı yazıda’’ …İzmir Vali Yardımsı Dr. Mustafa Tamer bir ekonomi  gazetesinde  kaleme aldığı ‘’ Özel Üniversite Fakiri İzmir’’  başlıklı yazısında ‘’ İzmir’de sadece üç üniversite bulunmaktadır. Bunlarda Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) lisansüstü eğitim ve öğretim yaptığı için yarı üniversite sayılmakta ve sayıyı iki buçuk olarak da kabul edenler vardır’’ demiş.

Ancak görünen o ki; TAMER’in kullandığı ‘’ iki buçuk üniversite’’ sözü İYTE yönetimini bir hayli rahatsız etmiş. Hatta TAMER’i arayarak bu tanımlamadan duydukları üzüntüyü dile getirmişler. Her ne kadar ‘’Bakın bu benim fikrim değil, zaten yazımda da ‘’ kabul edenler var’’ifadesini kullandım’’dese de öğrenildiği kadarıyla muhatapları hiç mi hiç tatmin olmamışlar.

Dilerseniz gelin bu tartışmayı bir kenara bırakalım da İzmir’in yüksek öğrenim kurumları bazındaki kısırlığını irdeleyelim. Yine sayın Tamer’in yazısından öğrendiğimize göre, İstanbul’da bulunan 20 üniversiteden 13’ü Ankara’da bulunan 8 üniversiteden 4 ü özel üniversiteymiş. Hatta nüfusu İzmir’den 1/5 oranında küçük olan Eskişehir’de dahi iki üniversite mevcutmuş. Yazık.

İYTE gereksiz alınganlıklar içine girmesin. İYTE İzmir’in bilim dünyasına yeni katılan, her geçen gün daha da palazlanarak büyüyen üçüncü üniversitemizdir. İzmir bu üniversitesiyle de en az Dokuz Eylül Üniversitesi kadar,Ege Üniversitesi kadar, gurur duymaktadır.

Bence esas tartışılması gereken husus sayın Tamer’inde altını çizdiği gibi İzmir’in neden akademik bağlamda ‘’güdük’’ kaldığıdır. Neden İzmirli gençler milyonlarca lira ödeyerek İzmir dışında üniversite okumaya gitmektedir?

Bu arada İYTE’ cilere ufak bir hatırlatmam olacak. Mustafa TAMER isminin başındaki akademik kariyerini simgeleyen ‘’doktor’’ ünvanı taşımaktadır. Dolayısıyla üniversite konusunda en hassas yöneticilerden biridir. İzmir’e özel bir üniversite kurulması için verdiği çabaların en yakın tanıklarından biriside bu satırların yazarıdır.

Yani sözün özü; Üniversite camiasının sayın Tamer’e bir teşekkür borcu vardır.

Darısı İzmir milletvekillerinin başına ! ….’’ diye yazmıştı.

 

Bütün bunlardan sonra; başkaca bir yorum yapmaya gerek yoktur sanırım. Geçmişte yapılanları ve bir şeyler yapanları da tatlı bir tebessümle anmak lazım gelir sanırım.

 

 

Bu konuda tartışmaya katılanların konuyu objektif değerlendireceklerine eminim.

Böylece; beni eleştirenlerin kendileri ortalarda yok iken bir kamu yöneticisi olarak konuyu 12 yıl önce  basında dile getirme cesaretini göstermemin olsa olsa takdire değer yanı olabilir. Yoksa kimsenin kurumunu yermek veya küçük düşürmek aklımızın köşesinden asla geçmez.

 

Saygılarımla

 

 

Dr. Mustafa TAMER

Vali

e-mail      ; mtmustafa@gmail.com

Web         : www.mustafatamer.com

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP