Tahsin KEMER – Muhammet YAĞCIOĞLU / ANKARA
Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen toplantı Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş konuşmasıyla başladı. Ardından ABB Şehir Plancısı Emine Arıl Öztürk ve Egeplan Şehir Plancısı Necati Uyar katılımcılara sunum yaptı. Toplantıya Ankara Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’de katıldı. Toplantı katılımcıların soru ve görüşleri ile son buldu.
Toplantının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Birlik Haber Ajansı’na (BHA) özel açıklamalarda bulundu.
Sözlerine Ulus’un tarihi yapısını anlatarak başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Sit alanını şöyle açayım, bugün gerçekleştirdiğimiz toplantı Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak ihalesini yapıp işlemine başladığımız Ulus tarihi kent merkezi koruma amaçlı imar planı ve ilk danışma kurulu toplantısıdır. Ankaramızın kurucu merkezi ve kalbi Ulus, 2 bin 800 yıllık bir geçmişi var. Frigler döneminde kurulmuş zaten kent içerisinde 20’ye yakın Tümülüsden de önemli Frig döneminin yaşandığını görüyoruz. Daha sonra Galatlarla devam eden Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetle süre gelen bir tarihimiz var. Bu tarih içerisinde her zaman önemini korumuştur” dedi.
Projeye başlamadan önce Ulus’un bir planı olmadığını ifade eden Ödemiş, “Özellikle kale ve çevresi uzun yıllardır bakımsızdı. Bunun muhtelif nedenleri var. Kentleşme, kent merkezinin kayması, ulusun sosyo, ekonomik ve kültürel olarak çökmesi sonuçlarını doğurdu. Ama biz Ulus tarihi kent merkezini şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak barındırmış olduğu arkeolojik, doğal, tarihi ve kültürel mirasıyla yeniden ayağa kaldırarak bu tarihi merkezi Anadolu’nun kültür turizminin önemli bir havzası haline getirmeyi planlıyoruz. Buna yönelik olarak dört yıldır Sayın Mansur Yavaş Başkanımız göreve geldikten sonra kamuoyunun takip ettiği gibi dört yıldır Ulustaki tarihi yapının korunmasına yönelik gerek Ankara Kalesi içerisindeki tarihi Osmanlı dönemi evleri, gerek Roma dönemi yapılandırma tiyatrosu ve yanındaki arkeo park gibi gerekse Cumhuriyet dönemi yapıları Anafartalar Caddesi ve Anafartalar Çarşısı, Ulus İş Hanı, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün olduğu bina ve posta caddesi gibi Cumhuriyetin o dönem en önemli akslarının sağlıklaştırma projeleri bitti. Bazılarında uygulama çalışmalarına başladık. Ama bütün bunları yaparken bir garip durum vardı. Oda şuydu Ulus’un planı yoktu. Yani Ulus Tarihi Kent Merkezi dediğimiz 200 hektar alanın imar planı yoktu” diye konuştu.
Bekir Ödemiş, Ulus’u gelecek nesillere aktaracak bir süreci başlattıkları belirterek, “Biz bu dönemde bu çalışmalarla birlikte asıl buna köklü çözüm getirecek, buradaki stratejilerimizi belirleyecek, bu stratejileri belirlerken yasal olarak 1/5 bin ve 1/ bin’lik planları elde edip bundan sonraki tüm yol ve yolculuğumuzu bu plana göre yapacağımız, Ulus’u hem koruyup hem de yaşatıp ve gelecek nesillere aktaracağımız süreci de başlatmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Plan ve projeleri ortak akılla yürütmeyi hedeflediklerini söyleyen Ödemiş, “Plan çalışmasını yaparken Sayın Başkanımız Mansur Bey’in dile getirdiği gibi tüm işlerimizi ortak akılla yürütmeyi hedefliyoruz. Bunun içinde danışma kurulumuzu oluşturduk. Bugün de gördüğünüz gibi bu danışma kurulu içerisinde ilgili kamu kuruluşlarında, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Altındağ Belediyesi’nden, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Atılım Üniversitesi gibi üniversitelerden yine Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası gibi meslek odalarından temsilcilerimizin katıldığı ilk danışma kurulu toplantısını bugün Ankara Kent Konseyi binamızda gerçekleştirdik. Bu danışma kurulu toplantısı sürekli devam edecek. Bu planlama işi sadece Belediyenin idari işi olmanın ötesinde tüm Ankara’nın bileşenlerinin sahip çıktığı bir ortak işi haline dönüşecek. Hatta biz bu danışma kurulu toplantılarını daha genişleterek bir Ulus Tarihi Kent Merkezi Çalıştayı şeklinde Ulus’u dünya ve Türkiye’ye lanse edecek projelerle bu işi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.
Projenin ne kadar süreceğine değinen Ödemiş, “360 gün içerisinde tüm bu iş ve işlemlerimizi bitirmiş olacağız. Çok kısada değil uzunda değil bu süre. Kısa değil çünkü yaptığımız yer değerli bahsettiğim gibi Ulus, kurtuluş ve kuruluşa ev sahipliği yapmış” dedi.
KÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
22 gün önceKÖŞE YAZARLARI
23 gün önce