DOLAR 34,5387 0.16%
EURO 36,0149 -0.62%
ALTIN 3.004,411,45
BITCOIN 34253331.66269%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Üst üste kırılan sıcaklık rekorları alarm veriyor
112 okunma

Üst üste kırılan sıcaklık rekorları alarm veriyor

ABONE OL
06/09/2024 14:20
Üst üste kırılan sıcaklık rekorları alarm veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BRÜKSEL (AA) – AB’nin Copernicus uydu izleme sistemi son raporunda bu yazın hem Avrupa hem dünya genelinde “en sıcak yaz” olduğunu duyurdu.

2024’ün muhtemelen “en sıcak yıl” olacağının da aktarıldığı raporda, bu yaz şahit olunan çok iklim olaylarının beşerler ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğuracağı vurgulandı.

Brüksel merkezli Milletlerarası Kutup Kuruluşu (IPF) Uzmanı Henri Robert, AA muhabirine, Copernicus raporunu kıymetlendirdi.

Robert, “İklim değişikliğiyle birlikte çok ve öngörülemeyen hava olaylarını giderek daha sık ve artan bir yoğunlukta deneyimleyeceğiz. Bu da atmosferdeki sera gazı konsantrasyonuyla direkt bağlı olacak.” tabirlerini kullandı.

“Gezegenin sıcaklık rekorunu birkaç defa kırması, iklimin nitekim ısındığına dair mutlaka alışılmadık bir işaret ve delil. Bu tasa verici bir haber.” tespitinde bulunan Robert, bu durumun beşerler, hayvanlar ve temel olarak dünyadaki hayatla ilgili yıkıcı tesirleri olacağını belirtti.

Robert, şöyle devam etti:

“Orta vadede kimi tropikal bölgeler beden sıcaklığımızı düzenlemek için terleyemeyeceğimizden insan ömrü için uygun olmayacaktır. Birebiri etrafımızdaki hayvanlar ve bitkiler için de geçerlidir. Sıcaklıklar rastgele bir organizmanın tolerans bölgesine ulaşırsa, sonuç (mümkünse) göç yahut ölümdür. Öteki bir sonuç okyanus düzeyinin yükselmesi olacaktır.”

Daha az uçakla seyahat, daha fazla lokal eser tercihi

Alınması gereken en acil tedbirlere değinen Robert, şunları kaydetti:

“Sera gazı emisyonlarını azaltmak birinci ve tek makul tahlildir. Küvetiniz taşıyorsa, bir kova ve paspas bulmak için koşmak yerine, yapılacak birinci makul şey evvel musluğu kapatmaktır. Sürdürülebilir bir hayat stili benimsemek gerekiyor. Bu, sera gazı yayan ulaşım yollarını (örneğin uçaklar) kıymetli ölçüde azaltmayı, genel olarak daha az ‘tüketme odaklı’ olmayı, mahallî eserleri tercih etmeyi, geri dönüştürmeyi, etrafımıza hürmet göstermeyi içeriyor.”

“Bu bilgiler artık maalesef sürpriz değil”

AB Kurulu’nun iklimden sorumlu sözcüsü Tim McPhie de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Bu datalar artık maalesef sürpriz değil.” tabirini kullandı.

McPhie, AB Kurulu’nun yıl başında, Avrupa Etraf Ajansının (AÇA) 11 Mart’ta yaptığı ihtarlar doğrultusunda yayımladığı bildirgeye işaret etti.

Söz konusu bildirgede AB ve üye ülkelerinin iklim risklerine karşı çok daha uygun hazırlıklı olmaları davetinde bulunulmuş; ulusal, bölgesel ve mahallî seviyede iklim dayanıklılığı konusunda iş birliğini teşvik edecek daha yeterli yönetişim sağlama, siyaset yapıcıları, işletmeleri ve yatırımcıları güçlendirme, kritik altyapıyı koruyarak yapısal siyasetlerin uygulanması ve iklim dayanıklılığını finanse etmek için gerçek şartlar oluşturulması olmak üzere dört ana çalışma alanı belirlenmişti.

Ancak ilgili STK’ler bildirgenin, durumun aciliyet düzeyini karşılayamadığı; ağır tarım, su kaynaklarının çok kullanımı ve ekosistem bozulması üzere iklim risklerinin temel nedenlerini ele almadığı konusunda tenkitler yöneltmişti.

AÇA, 11 Mart tarihli risk tahlili raporunda, Avrupa’nın, dünyanın en süratli ısınan kıtası olduğuna dikkati çekmiş, iklim risklerinin güç ve besin güvenliğini, ekosistemlerini, altyapısını, su kaynaklarını, finansal istikrarını ve insanların sıhhatini tehdit ettiğini vurgulamıştı.

AÇA, bu risklerin birçoklarının halihazırda kritik düzeylere ulaştığını, acil ve kararlı bir aksiyon yapılmadığı taktirde “felakete” dönüşebileceğini tabir etmişti.

Muhabir: Selen Valente Rasquinho

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP