AA
ANKARA (AA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin birinci yerli ve ulusal haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece doğu yörüngesindeki testlerinin muvaffakiyetle devam ettiğini belirterek, “Ekim ayı sonuna gerçek uydumuzu 15 yıl vazife yapacağı 42 derece doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz.” tabirini kullandı.
Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türksat 6A’nın uzay seyahatinin muvaffakiyetle devam ettiğini bildirdi.
Uydunun 50 derece doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını ve antenlerinin burada birinci defa açıldığını anımsatan Uraloğlu, testler sonrası Türksat 6A’nın asıl yörüngesine gönderileceğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve ulusal haberleşme uydusunun son durumuna ait şu bilgiyi verdi:
“Uydunun yörünge hareketlerinin yapılması gayesiyle gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35 bin 786 kilometrede sabitlenerek, testler bu uzaklıkta sürdürülüyor. Şu anda uydunun bütün işlevleri olağan ve süreç planlandığı halde ilerliyor. Türksat 6A uydumuzun vazifeye başlaması için süreksiz yörüngesinde 8 sistemde birçok test yapılıyor. Uydumuz üzerinde güç alt sistemi testleri, uydu idare alt sistemi testleri, yörünge yönelim ve denetim alt sistemi testleri, kimyasal itki alt sistemi testleri, elektrikli itki alt sistemi testleri, ısıl denetim alt sistemi testleri, telemetri, telekomut ve aralık ölçüm alt sistemi testleri ile yararlı yük alt sistem testleri uygulanacak. Şu anda bu 8 farklı sistemdeki tüm testler muvaffakiyetle sürüyor. Bunların tamamlanmasının akabinde, ekim ayı sonuna yanlışsız uydumuzu 42 derece doğu yörüngesine göndereceğiz. Daha sonra birinci yerli ve ulusal haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine vereceğiz.”
Türkiye 11 ülke ortasına girdi
Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke ortasında yer aldığına dikkati çekerek, “Haberleşme uyduları üzere kritik kıymete sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi ulusal güvenliğimiz açısından son derece kıymetli. Türksat 6A uydusu dışa bağımlılığın azaltılması tarafında kıymetli bir kilometre taşı olacak. Projede çalışan onlarca mühendis ve personel ile uydu ve uzay endüstrisi için çok değerli insan kaynağı yetiştirildi.” değerlendirmesinde bulundu.
Türksat 6A Projesi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT AŞ’nin işletici, TÜBİTAK UZAY’ın proje yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmalarının ise proje yürütücüsü kurum olarak yer aldığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, söz konusu firmalar sayesinde uydunun yüzde 80’inin üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini bildirdi.
Uraloğlu, TÜBİTAK UZAY’ın bu kapsamda uydu idare alt sistemini, yörünge yönelim denetim alt sistemini, güç alt sistemini, elektrikli itki alt sistemini, arayüz denetim ünitelerini ve haberleşme vazife yükünü geliştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
“ASELSAN, Türkiye antenini, almaç, INET ve yararlı yük arayüz ünitesini gerçekleştirdi. CTECH, telemetri/işaret sinyali vericisinden telekomut alıcıya, istikametsiz alıcı anteninden alıcı test bağdaştırıcısına kadar tüm telemetri telekomut ve uzaklık ölçüm alt sistemlerini geliştirdi. TUSAŞ ayrıyeten pil panelini de geliştirdi. Türksat 6A uydusunun üretim entegrasyon ve testleri de TÜRKSAT’ın katkıları ile TUSAŞ Kazan Tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) gerçekleştirildi.”
“Ekipmanlarımızı ve alt sistemlerimizi ihraç edebileceğiz”
Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A’nın Türkiye’nin uydu kapasitesini de kıymetli ölçüde artıracağını vurgulayan Uraloğlu, şunları kaydetti:
“Türksat 6A, 15 yıl hizmet verecek. Uydu, 8,4 kilovat güce sahip bulunuyor. Uydumuz bir yer sabit haberleşme uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme gereksinimlerini karşılayabilecek. Ayrıyeten mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. TÜRKSAT, 6 etkin haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri ortasında yerini sağlamlaştıracak. Ana paydaşların yanı sıra alt yüklenicilerle ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını sağlayan Türksat 6A sayesinde artık milletlerarası alanda rekabet edebilecek tam tamına 84 yerli ve ulusal uydu ekipmanı üretildi. Artık uzay tecrübesi elde eden bu ekipmanlarımızı ve alt sistemlerimizi ihraç edebileceğiz.”
Muhabir: Arife Yıldız Ünal
ARAŞTIRMA-İNCELEME
22 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce