DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 21996983.39568%
İzmir
35°

AÇIK

13:16

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yapay zekanın tavsiyeleri hastaları yanlış yönlendirebiliyor
56 okunma

Yapay zekanın tavsiyeleri hastaları yanlış yönlendirebiliyor

ABONE OL
20/07/2024 05:20
Yapay zekanın tavsiyeleri hastaları yanlış yönlendirebiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – “Yapay Zeka: Ferdî Bilgiler, Algoritmalar ve Tehditler” başlıklı belge haberin dördüncü kısmında AA muhabiri, yapay zekanın sıhhat alanında kullanımının yönelik sonuçları ele aldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere nazaran, birçok alanda yeni uygulamaların hayata geçmesini sağlayan yapay zeka, sıhhat bölümünde de çeşitli avantajlar sunuyor.

Hastalıkların erken teşhisi, şahsileştirilmiş tedavi planlarının oluşturulması ve sıhhat hizmetlerinin randımanının artırılması üzere birçok alanda yapay zekadan yararlanılabiliyor. Bu avantajların yanı sıra yapay zekanın hastalar tarafından kullanımında çeşitli riskler bulunuyor. Hastalık belirtilerinin yahut analiz sonuçlarının yapay zekaya yorumlatılması hastaları yanlış yönlendirebiliyor.

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, konuya ait AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kan analizi sonuçlarını yapay zekaya yazıp bir fikir edinerek muayeneye gelen hastaların olduğunu belirten Keskin, insanların doktora soru sorarak vakit geçirmek yerine başındaki soruları yapay zeka sorduğunu söyledi.

Hastalar açısından yapay zekanın verdiği çıktılara hazırlıklı olunmadığını aktaran Keskin, şunları kaydetti:

“Hastam sonuçlarını yapay zekaya yazmış, iki farklı yapay zekadan bir tanesi biraz daha uygun huylu bir sonuç vermiş. Verdiği sonuca nazaran yalnızca beslenmesine dikkat etse süreç bitecek. Halbuki hastanın kalp damar sertleşmesi yeri ortaya çıkmış, bir kalp damar sorunu ve kesinlikle kullanması gereken ilaçları var.

Hastam bunun değerli bir durum olmadığını söyledi. Yapay zekaya yazmasa durumun kıymetiyle ilgili bir bilgi vereceğim ancak hastalar artık başındaki soru işaretlerini kendisi toparlamak istiyor.”

Fotoğraf: Tolga Yanık/AA

“Hastalar yapay zekanın verdiği sonuçlara kuşkucu yaklaşmalı”

Keskin, “Yapay zekanın verdiği sonuçlarla fikir edinmek yerine ‘Hocam bu türlü bir şey diyorlar gerçek mu?’ demek, biraz daha kuşkucu yaklaşmak lazım.” dedi.

Aynı raporun bir öbür yapay zekaya yorumlatıldığında çok daha kaotik bir sonuç çıktığına işaret eden Keskin, “Kalp krizi geçirebilirsin, her an ölebilirsin diyor. Çıkan 6-7 tane ilaç var. Bu ilaçların kimilerini hiç kullanmıyoruz, 1980’lerde kalmış ilaçlar. Yapay zeka bunu kullanırken bununla ilgili arama motorlarında ilişkilendirilmiş tüm tedavi usullerini öne çıkarıyor. Ülkemizde olmayan bir ilacı hastaya sunuyor ve hastamız bu ilaçları arıyor.” diye konuştu.

Keskin, yapay zekanın kullanımının insanları bilinçlendirme istikametinde olması gerektiğini belirterek, “Bir kişi sıhhat alanında yapay zekaya 10’dan fazla soru soruyorsa dert bozukluğu yükseliyor demektir. Gerçek karşılığı bulma ihtimali yoktur.” tabirini kullandı.

“Doktorların aktif kullandığı yapay zeka sistemleri var”

Doktorlar açısından ise yapay zekanın aktif kullanıldığı uygulamalar olduğuna değinen Keskin, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“EKG’yle ilgili çok fazla yapay zeka çalışması var. Ekokardiyografiyle ilgili kullanıyoruz zira artık güveniyoruz. Aygıtların kendi işletim sisteminin verdiği ve yapay zekanın yorumladığı bedellere güveniyoruz. Yurt dışında kimi ülkelerde kalp ultrasonunu doktor değil bir teknisyen çekiyor. Teknisyen muhakkak bilgileri buraya girdiğinde yapay zeka bu bireyde kalp yetmezliği mi, damar sertliği mi, kapak kaçağı mı var bunu verebiliyor. Biz bunları kullanıyoruz zira 10 yıllardır kullanılan ve artık tedaviye girmiş bir şey.

Yakın vakte kadar daima klasik anjiyo yapardık artık sanal anjiyo çıktı ve gerçek anjiyo muhtaçlığımızı üçte teğe indirdi. Bizim anjiyoda damar içerisine tel göndererek aldığımız ölçümleri yapay zeka tel göndermeden verebiliyor. Böylelikle hastanın damarında yüzde kaç darlık olduğunu görebiliyoruz. Bu muazzam bir şey.”

Akıllı saatlerin de birçok sıhhat verisini kullanıcılara sunduğunu anlatan Keskin, “Doktor olarak bu bilgileri hasta bana gösterdiğinde ‘ya onu boş ver, sen bu testi yaptır gel’ demek yerine aygıtın verdiği dataları hastayla birlikte tartışabilmek lazım. Akıllı saatler EKG çekiyor, beşerler artık daima nabzını ölçüyor. Bu nabız kıymetlerine nazaran biz birçok hastalığı tespit edebiliyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Tolga Yanık

En az 10 karakter gerekli