DOLAR 34,3610 0.02%
EURO 37,4049 0%
ALTIN 3.019,25-0,11
BITCOIN 2347825-0.88327%
İzmir
14°

AÇIK

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yazın artan ishal hadiselerinde antibiyotik kullanılmaması uyarısı
353 okunma

Yazın artan ishal hadiselerinde antibiyotik kullanılmaması uyarısı

ABONE OL
14/07/2024 04:40
Yazın artan ishal hadiselerinde antibiyotik kullanılmaması uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KAYSERI (AA) – Doç. Dr. Doğan, AA muhabirine, yaz aylarında çocuklarda en çok akut ishal şikayetiyle karşılaştıklarını söyledi.

Çocuklarda günde 3’ten fazla dışkılamanın ishal olarak değerlendirildiğini lisana getiren Doğan, lakin anne sütü yahut mamayla beslenenlerde 6’nın üzerinde dışkılamanın Dünya Sıhhat Örgütünce ishal kabul edildiğini aktardı.

Mevsimsel olarak ishal olaylarında artış yaşandığını belirten Doğan, “Bunun sebebi kontamine sular, besinler, tarihi geçmiş ilaçlar, besin zehirlenmeleridir. Okulların da kapalı olmasıyla ishal şikayetiyle gelenlerin sıklığı acil servislerde arttı.” dedi.

İshalin sebeplerine değinen Doğan, “Bunların başında enfeksiyöz nedenler geliyor, en sık nedeni virüslerdir. Bunun yanında bakteriler, parazitler, mantarlar, öteki enfeksiyöz nedenlerdir. Enfekte olmayan nedenlerin başında da kontamine su ve su eserleri, kontamine havuz, göl, dere suları, pastörize edilmemiş süt ve süt eserleri, uygun pişirilmemiş ve yeterli yıkanmamış zerzevat ve meyveler, tarihi geçmiş eserler, açıkta uzun müddet kalmış besin eserleri, kontamine olmuş kuyu suları üzere durumlar gelmektedir.” diye konuştu.

“Çocuk ağlıyor lakin gözyaşı yoksa bedende sıvı azalmıştır”

İshal olan çocukların 24-48 saat boyunca meskende bol sıvı tüketip, doğal beslenip dinlenmelerini önerdiklerini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

“Fakat bunları yapmasına karşın ailede yahut çocukta kusma varsa, her yediğini çıkarıyorsa, beslenemiyorsa, cildi kuruysa, mesela ağlıyor lakin gözyaşı yoksa, tükürük salgısı yeterlice azalmış, idrar imali azalmışsa, cildinde alacalı görünüm varsa, düşmeyen dirençli ateşi varsa, şuuru bozulmuşsa bu üzere durumlarda büyük ihtimalle çocuğun sıvı kaybı çok fazladır. En yakın sıhhat kuruluşuna başvurması gerekir. Bunlar bedende sıvının tükendiğini gösterir. En kıymetli belirtilerden biri, cildin hamur kıvamında olması. Cildi buruşturduğumuz vakit eski yerine gelmiyorsa yeteri kadar sıvı yok demektir. İshalde sıvı kaybı yaşandığı için sıvıyla birlikte bedendeki tuz eserlerinde de azalma yaşanır. ”

İshal tedavisinin en büyük kısmını mesken tedavisinin oluşturduğunu anlatan Doğan, sıvıyı yerine koymak için çocuklara tuzlu ayran, mesken imali limonata ve potasyum açısından güçlü muz, patates üzere besinler verilmesi gerektiğini lisana getirdi.

Doğan, hastanede önemli kusmalara karşı kusma ilacı verdiklerini, sıvı kaybı için de damardan sıvı tedavisi önerdiklerini belirtti.

Ailelere antibiyotik uyarısı

İshalin en sık görülen nedeninin virüsler ve besinler olduğuna dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:

“Yapılan tetkikler sonucunda ishalin sebebi bakteri ise tedaviye antibiyotik ekliyoruz lakin doktor önerisi olmadan, en sık sebebi besinler ve virüsler olduğu için antibiyotik mümkün olduğunca kullanmıyoruz. Fazla kullanılan antibiyotik, bağırsak mukozasını bozarak ishali daha fazla artırmaktadır. Antibiyotik gerektiren durumlarda, daha çok düşmeyen dirençli ateş, çocuğun hasta görünümü, kanlı ishal ve buna ek olarak laboratuvar tetkikleri bizi yönlendiriyor. Yoksa ailenin yahut öteki bireylerin verdiği antibiyotik, ishal sıklığını ve mühletini daha fazla artırmakta. Biz sıvı tedavisinin yanında probiyotik dediğimiz yararlı bakterileri içeren eserler, çinko üzere dayanak eserleri öneriyoruz. İshalin sıklığını ve müddetini azaltmaya yardımcı oluyor.”

Doğan, ishale karşı uygulanan aşıların hastalığın çok şiddetli geçmesini engellediğini, müddetini kısalttığını, birtakım çocukları da büsbütün koruduğunu belirtti.

Ailelerin, kaynağına çok güvenmediği, pak bulmadığı su kaynaklarından çocuklarını uzak tutması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Havuz, dere, göl üzere su kaynaklarına ulaşım arttı. Bağ, bahçede meyve, zerzevat dönemi açıldı. Zerzevat ve meyveler bol suyla yıkamadan yenmemeli. Açıkta uzun müddet bilhassa sıcakta kalmış besin eserlerinden, pastörize edilmemiş eserlerden uzak durulmasını öneriyoruz. Yemekten evvel ve sonra aile bireyleri, çocuklarıyla birlikte el yıkamayı alışkanlık haline getirmeli.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Esma Küçükşahin

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP