Geçen akşam NTV kanalında Murat Birsel’in hazırladığı “Gündemdekiler “ isimli tartışma programında Vatan Gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat [Vir] Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Duygu Bazoğlu Sezer ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Hakan Albayrak Yeni Osmanlı modelini tartıştılar. Konukların hepsinin Osmanlı modeline karşı fikirler sunması ilginçti.Diğer yandan değişik ve yeni düşünceleri dinlemek hoşumuza gitti doğrusu.Bazı fikirleri olumlu karşılasak ta ancak tabiî ki her düşünceye katılmıyoruz.Bazı çok derin düşünceler ilk bakışta mantıken doğru görünebilir.Yada bu konuda çok fazla bilgi ve tecrübeye de sahip olabilirsiniz.Ancak bu yeterli değildir.
Şimdi bir bilgisayara Türk milliyetçiliği hakkında dünyanın tüm bilgilerini, arşivlerini ve detaylarını kaydedin.Bu bilgisayar milliyetçi bir bilgisayar olabilir mi? Ya da İslam’ın tüm şartlarını, kuran-ı kerimi, hadislerin tümünü , fıkıh bilgilerini ve İslam tarihini bu bilgisayara yükleseniz, bu bilgisayar Müslüman oldu diyebilir misiniz? Olaya materyalist düşünce ile baktığınızda bazen mantıklı, akıllı ve yararlı gördüğünüz düşüceler vardır. Ama bu kesin doğrudur diyemezsiniz. Aklın yetmediği yerde kalp çalışmaya başlar.Fakat maalesef bazı bilim adamları ve yazar taifesi bunu kabul etmek istemezler.Osmanlı modeli işte bu açıdan farklıdır.Bu model sadece siyasetçiler ve siyaset bilimcilerle , tarihçi ve Sosyologlarla izah edilmeye çalışılırsa ilk bakışta olumsuz görülür ve reddedilir. Örneğin Amerikanın çıkarları için bir ülkede yüzlerce hatta binlerce insan feda edilebilinir.Bunun en güzel örneği Irak’ta yaşananlardır.Siyaset bilimi yada uluslar arası siyasetçiler buna uygun bir temrin bulur ve açıklarlar.Ancak İslami düşüncede böyle bir şey asla olmaz.Bir gemide bir tane bile iyi insan olsa, bunun hatırına gemideki diğer yolcular azılı katil bile olsalar bu gemi batırılamaz.
Bugün örnek alınan Amerika’da bile Osmanlı üzerine bilimsel tezler hazırlanıyor ve Osmanlı örnek alınıyor.Siz ne kadar karşı çıkarsanız çıkın rüştünü üç kıtada ispatlamış 600 yıllık bir dünya devleti var karşınızda.Bu model maddi gücüyle devrin devlerini, manevi gücüyle de kalplerini fethetmiştir.Bunun en güzel örneği Osmanlıya ruhunu veren Balkan coğrafyasıdır.İşte esas mesele de budur zaten.Yani ruh vermek.Siz bilimsel olarak her şeyi tartışabilir ve değişik açıklamalar yapabilirsiniz.Ama ruh veremezsiniz.Manevi dinamiklere gülenler ve onu hayalci bulanlar var.Osmanlı modeline de böyle bakıyorlar.Bugün Çanakkale zaferini , Kore savaşını yada Kıbrıs barış harekatındaki bazı gizemleri kahramanlıklarla açıklıyorsunuz.Doğrudur, hepsi kahramanlık destanlarıdır.Ama yetmez.Osmanlıyı incelerken bu açıdan bakınız.Osmanlının birleştirici yapısını,tekniğini, dış politikasını, bilimselliğini inceleyiniz ve örnek alınız.Sadece bölge ülkelerini bir arada toplamak yani dışişleriniz değil, ülkenin iç düzeneğinin sağlanması ve içişlerinin düzenlenmesi de önemlidir.Açılımlar için Osmanlı güzel bir örnektir.Tıpkı harika Osmanlı dış politikası gibi.
Rifat Sait
HABERLER
16 saat önceHABERLER
16 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce