DOLAR 32,5822 0.12%
EURO 35,0592 0.11%
ALTIN 2.439,600,18
BITCOIN 2017134-1.82608%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

95 okunma

Yeni Teşvik Paketi ve Yatırımlardaki Beklentiler

ABONE OL
10/04/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yatırım, belli bir dönem içinde (makine, teçhizat, inşaat, arsa, bina, yol…gibi) sabit sermaye mallarına ve stoklarına yapılan ilaveler olarak tanımlanabilir. Yatırım harcamalarının temel kaynağı gelirin tüketilmeyen kısmı yani tasarruflardır. Karma ekonomilerde yatırım kamu ve özel kesim tarafından yapılır, kamu ve özel yatırım paylarının gelişimi bir kesimlerin ekonomideki ağırlığına ilişkin fikirler verir. İşte burada kalkınma planlarıyla kamu yatırımlarına emredici, özel sektör yatırımlarına özendirici, yol gösterici ve teşvik edici önlemleri iktidarlar alırlar. Nitekim yatırım teşvikleri ne kadar artarsa, ne kadar çok yatırım (fabrika, baraj, elektrik santrali, çift şeritli yollar, elektrikli çift hat hızlı trenler, hava alanları, serbest bölgeler, küçük sanayi bölgeleri, organize sanayi bölgeleri…) kadar sağlıklı gelir dağılımına, ülkenin büyüme ve kalkınmasına, işsizliğin azalmasına, yedi coğrafi bölgelerimiz arasındaki ikilemin ortadan kakmasına yani ülkenin refah seviyesinin artmasına sebep olur. İşte onun için hükümetimiz tarafından açıklanan “Yeni teşvik paketi” son derece önem taşımaktadır. Ülkemizde 2009 yılında bir teşvik paketi getirilmişti. 81 il sosyoekonomik açıdan 4 bölgeye ayrılmıştı. Her bölge için hangi sektörlerin destekleneceği belirlenmişti. 2009’a eski dersek 05.04.2012’de açıklanan “ Yeni Teşvik Paketi” hedefler açısından büyük bir uyum, paralellik, özendirme getirmiştir. Yeni teşvik paketi hedefleri içinde:

Bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak, rekabet gücünü geliştirmek, teknoloji ve Ar-Ge içeriği yüksek büyük yatırımları desteklemek, yine eski teşviklerde var olan,  kazanımlar ve gelir vergisi muafiyetleri, yatırım yeri tahsisi, SGK primi işveren hissesinin hazine tarafından karşılanması, enerji desteği ile bölgesel ve sektörel teşvikler… öncelikle sayılabilir. Öte yandan yeni teşvik sistemi, dört başlıkta toplanmıştır. Genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve nihayet stratejik yatırımların teşviki olarak açıklanmıştır.

 

51 İL 6 BÖLGE

 

Yeni teşvik paketinde 51 il 6 bölge teşvikler kapsamına alınmıştır. Yeni Türkiye il bazlı 6 bölgeye ayrılmıştır. Bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmiştir. Ayrıca İstanbul, İzmir, Ankara gibi bazı metropol şehirlerimiz teşviklerden en az yararlandırılacaktır. Başlangıç tarihi ise: 1 Ocak 2012 itibarıyla kapsama alınmıştır. Burada iki önemli hedefi de unutmamak gerekmektedir. Bunlardan birincisi cari açığın azaltılması, ikincisi ise yatırımın az olduğu doğu illerine yatırımı artırmak. Nihayet yeni teşvik sistemi, sigorta primi hissesi desteği (7-10 yıla kadar) yatırıma katkı oranı ( yüzde on, yüzde altmış), faiz desteği (TL cinsi kredilerde (3-7) puan arasında, döviz cinsi kredilerde (1-2) puan uygulanacaktır. Ayrıca 6. bölgedeki yatırımlarda Gelir Vergisi stopaj desteği 10 yıl olarak açıklanmıştır. Öte yandan OSB’ de vergi indirimleri çok yüksek oranlara çıkarılmıştır. Doğal olarak Yeni Teşvik Paketi bu kadarla kalmamaktadır. Biz burada gazetemizin dağıtıldığı ülke içi ve Balkanlar’daki işadamlarımızın, girişimcilerimizin ülkemizde yapacakları yatırımlara kısaca bir ışık tutmak onları motive etmek ve özendirmek amacını taşımaktadır. Sonuç olarak paketi, bugünkü iktidarımızın çok olumlu kararlarından ve kanunlarından biri olarak görmekteyim. Ülkemizin bir şantiye görünümüne kavuşmasını enerji, baraj, fabrika, gemi inşaa, elektronik, otomotiv, vagon imalatı, hayvancılık, gıda üretimi, kimyasal maddeler üretimi, soğuk hava depoları, turizm gibi lokomotif yatırımlar ile refah seviyemizi arttırıcı teşvikler olması dolayısı ile büyük bir memnuniyet duymaktayım. Ülkemize hayırlı olsun..

 

    En az 10 karakter gerekli