AA
MUĞLA (AA) – Binlerce yıldır Anadolu’da yaşayan fakat yerleşik nizama geçenlerin sayılarının çoğalmasıyla sayıları azalan Yörükler, atalarından miras kalan kültürlerini yaşatmaya çalışıyor.
Menteşe ilçesinde Yörük kültürünün yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması gayesiyle Yörük düğünü yapıldı.
Tarihi ve kültürel güzellikleriyle öne çıkan Saburhane mevkisinde yaşayan Sevcan ve Bilal Boru çiftinin oğlu Serhat ile Düzeyn Yaylası’nda yaşayan Melahat ve Soner Düzdağ çiftinin kızları Ayşegül klasik Yörük düğünüyle evlendi.
İki gün iki gece süren düğünün hazırlıkları günler öncesinden başladı. Düzeyn Yaylası’ndaki gelin meskeni önünde yöresel yemekler ikram edilen konuklara yöresel oyunlar sergiledikten sonra kız babası, damat ve gelin Muğla zeybeği oynadı.
Daha sonra babaevine giren gelinin, yakınlarıyla vedalaşması sırasında duygusal anlar yaşandı. Beline babası tarafından kırmızı nesil bağlanmasının akabinde dualar eşliğinde meskenden çıkarılan gelin, kırmızı ve beyaz tüllerle süslenmiş cet bindirildi.
Babaevinden damat konutuna kadar davul zurna eşliğinde at üzerinde getirilen gelin konvoyu, vakit zaman iştirakçiler tarafından çeşitli isteklerle durduruldu ve Muğla zeybeği oynandı.
Damat meskeninin bulunduğu sokağa gelindiğinde, arkadaşları tarafından evvel ayakkabıları çıkartılarak yalın ayak yürütülen damat, daha sonra beyaz çorap giydirilip kara kazan üzerinde zeybek oynadı. Damadın meskene girebilmesi için çoraplarını yıkaması da istendi.
Gelinin attan inmesi için de çeşitli isteklerin yerine getirilmesi gerekti. Damadın yakınları istekleri yerine getirdikten sonra gelin ve damak için babaevi önünde kurban kesildi. Gelin ve damat alınlarına kurban kanı sürülerek, konutlarına girdi.
İlçedeki birtakım ailelerce yaşatılan bu gelenekler, renkli ve eğlenceli imgelere sahne oluyor.
“300 yıllık gelenek yaşatılıyor”
Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Mustafa Topbaş, AA muhabirine, Yörük geleneklerinin mahallede yaşatıldığını söyledi.
Topbaş, “Bugün Yörük bir kardeşimizin düğününü yaptık. Gelin almasını yaptık. Evvel duasını yapıp cet bindirdik. Geleneğimiz esasen gelini cet bindirmektir. Atla damat meskenine getirdik. Yörüklerin 300 yıllık geleneğini sürdürmek için Düzeyn Yaylası’ndan gelini aldık ve Muğla’da düğünümüzü yaptık. Allah keyifli, mesut etsin.” diye konuştu.
Damadın babası Bilal Boru, geleneklerine uygun bir düğün merasimi yaptıklarını lisana getirdi.
Damat Serhat Boru ise arkadaşlarının yalın ayak yürütme, beyaz çorap ile kara kazan üzerinde oynama ve çorap yıkama üzere isteklerinden sıkıntı yandı.
Muhabir: Durmuş Genç,Osman Akça
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce