23 Nisan 2010 tarihinde Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın resmi olarak Avrupa Birliği-Uluslararası Para Fonu’nda mali yardım talebinde bulunduğunu açıkladı.
Meis (Kastelorizo) Adası’nda Yorgo Papandreu, mevcut hükümetin ve Yunan halkının batmak üzere olan bir gemiyi devraldıklarını ifade ederek prestijini ve kredibilitesini kaybetmiş, spekülatörlerin hırsına av olan bir ekonomide ilk günden itibaren bu olumsuz havayı tersine çevirmek için uğraştıklarını dile getirdi. Papandreu, hükümetin bir plan oluşturarak zorlu ve genellikle acı veren önlemler aldığını ancak ülkenin kredibilitesini kurtardıklarını ifade ederek gerçek bir maraton olan bu süreçte Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı destekleyen sıkı bir karar almasını istediklerini belirtti. Böylelikle piyasaları sakinleştirmek amacında olduklarını söyleyen Papandreu, Yunanistan’ı ayakları üzerinde güçlü şekilde duran tüm Yunanlıların gurur duydukları bir ülke haline getirmek için çabaladıklarını ancak piyasaların buna cevap vermediğini söyledi. Bugün Papandreu, piyasaların Yunanistan’a tanımadığı zamanı Avrupa Birliği ülkeleri liderlerinin Yunanistan’ı desteklediklerini söyledikleri karar ile kazanmak durumunda olduklarını dile getirdi. Papandreu, ulusal ve zorunlu bir ihtiyaç içerisinde Avrupa Birliği’nde ortak olarak oluşturulan destekleme mekanizmasının aktifleştirilmesi için resmi olarak çağrıda bulunmaları gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı’nına gerekli adımı atması için görev verdiğini söyleyen Papandreu, Helenizm için yeni bir Odise olan zorlu bir sürece girdiklerini belirtti. Ancak İthaka’ya giden yolu bildiklerini ve rotayı o yöne çevirdikleri söyleyen Papandreu, temel hedeflerinin Yunanistan’ı gözetim ve mutemetlikten kurtarmak olduğunu not etti. Papandreu, ilham kaynaklarının ve inançlarının Meis’ten Kerkira’ya, Girit’ten Meriç’e muhteşem insanları, potansiyel ve vizyon sahibi genç nüfusu ile bu ülke olduğunu söyledi.
IMF ve AB ile devam eden müzakere sürecinde Yunanistan,11 milyar 300 milyon dolar ödemek zorunda olduğu 19 Mayıs 2010 tarihine kadar toplam 13 milyar 400 milyon tutarındaki kredinin bir bölümünün o tarihe kadar kendilerine verilmesini istiyor. Bununla birlikte Yunanistan, diğer AB üyesi ülkelerden yaklaşık 40 milyar dolar kredi almayı umut ediyor. Ancak avro bölgesi üye devletlerinin oybirliği ile karar alması gerekiyor. Avro bölgesi ülkelerinden Yunanistan’a yapılacak mali yardımın dörtte birini sağlaması beklenen Almanya da bugün Yunanistan’a yapacağı mali destek konusunu görüşüyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Yunanistan’a yönelik bir ekonomik yardım paketini onaylamasının garantisi olmadığını söyledi. Buna karşılık Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde Yunanistan’ın, geçmişte yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çekerek Yunanistan’a yönelik herhangi bir yardımın çok sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
HABERLER
4 saat önceHABERLER
4 saat önceKÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önce