Yunanistan, tarih ve kültür açısından zengin, antik uygarlıkların beşiği olan bir ülke. Ziyaretçilerine hem tarihi hem de gastronomik bir şölen sunan bu eşsiz coğrafya, her köşesinde farklı bir hikaye ve lezzet barındırıyor. İşte Yunanistan’ın dört bir yanında keşfetmeniz gereken antik kalıntılar ve geleneksel lezzetler.
Yunanistan şehirleri arasında en ünlüsü olan başkent Atina, medeniyetin merkezi olarak anılıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Atina, gezilecek sayısız yeriyle Avrupa’nın en gözde şehirlerinden biri olmayı başarıyor. 7 tarihi tepe arasında kurulan şehir, dağlarla çevrili ve oldukça güzel bir manzaraya sahip. Antik Yunan zamanından kalma Akropolis antik kentinde bulunan Parthenon Tapınağı’nı görmek isteyebilirsiniz. Atina’nın en büyük meydanı olan Syntagma Meydanı’nı, Ulusal Arkeoloji Müzesi’ni ve Akropolis Müzesi’ni gezme şansı bulabilirsiniz. Şehir içi ulaşımın da oldukça kolay olduğu Atina’da Yunan mutfağının lezzetlerini de mutlaka denemelisiniz.
Yunanistan gezi rehberinize mutlaka eklemeniz gereken bir şehir. Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan Selanik, Atatürk’ün doğduğu evin burada olması nedeniyle Türkler için önemli bir yere sahip. Aya Dimitriya mahallesinde yer alan ve Atatürk’ün çocukluk yıllarını geçirdiği evi ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Evin hemen bitişiğinde ise Türk Konsolosluğu yer alıyor.
Yunan adaları arasında en büyüğü olan Girit adası doğal güzellikleriyle meşhur. Edebiyatın Halikarnas Balıkçısı ve Nikos Kazancakis gibi ünlü isimlerinin de memleketi olmasıyla biliniyor. Türk kültüründen de çok şey barındıran adada her an tanıdık bir ses duyabilirsiniz. Aya İrini Geçidi ve Venedik Kalesi, ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
Yediadalar ismiyle de anılan İyon Adaları, deniz tatili yapmak isteyen herkesin gidip görmesi gereken yerlerden biri. Doğası ve tertemiz deniziyle ünlü olan bu adanın ünlü plajlarında tatilin tadını çıkarabilirsiniz.
Meşhur kurabiyesiyle tanınan Kavala’nın eşsiz doğası ve tarihi yerlerini de keşfetmek isteyebilirsiniz. Lezzetli yemekler tadıp alışveriş yapabileceğiniz Kıbrıs Caddesi’nde mağaza ve restoranlar yan yana bulunuyor. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evini ve şehirde bulunan müzeleri de ziyaret edebilirsiniz.
Yunanistan’ın Arnavutluk sınırında olan Korfu Adası’nın İyon Denizi’ne kıyısı bulunuyor. İtalyan esintisi bulunan ada, etkileyici bir manzaraya ve doğal güzelliklere sahip. Sevimli bir şehir merkezi olan adanın yeşil ve mavinin iç içe olduğu plajlarında dinlenmenin keyfine varabilirsiniz.
Turistik Yunan adaları içinde en çok ziyaretçi çeken Mykonos Adası, çılgın partileriyle anılıyor. Ada tatili yapmayı sevenlerin mutlaka görmesi gereken bölgeler arasında yer alıyor. Adada Little Venice yani Küçük Venedik adına sahip küçük ve sevimli bir kıyı bölgesi de bulunuyor. Rüzgârlı bir şehir olmasını avantaj haline getirmek için yapılan tarihi yel değirmenlerini ziyaret ederek güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Türkiye’ye yakın bir kasaba olan Porto Lagos, Selanik’e iki saatlik mesafede yer alıyor. Büyüleyici doğasıyla huzurlu bir tatil vadeden kasabanın Vistonida Gölü’nü mutlaka ziyaret edin.
12 adaların en büyüğü olan Rodos, Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Rodos Heykeli’yle tanınıyor. Eski ve yeni kent olarak iki ayrı merkezi bulunan adanın eski kenti UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Uzun yıllar boyu Osmanlı himâyesinde olan ada, Marmaris’e 40 dakikalık mesafede olduğu için Türk ziyaretçilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir bölge. Deniz tatili sevenler için uygun bir yer olan Rodos Adası’na kapı vizesi alarak kolayca seyahat edebilirsiniz. Meryem Ana Kilisesi ve Kanuni Sultan Süleyman Camisi’nin bulunduğu bu adayı Yunanistan tatili sırasında mutlaka görmelisiniz.
Yunanistan’da ‘dolmades’ yani dolma deyince akıllara yaprak sarması geliyor. Temel malzemeleri pirinç, soğan, zeytinyağı ve baharatlar olan dolma içi, yapraklara sarılıyor. Ancak Türkiye’deki gibi incecik sarmalar görmeyi beklemeyin. Dolmades hayli hacimli sarılıyor. Yoğurtlu sos içinde pişirilmiş versiyonlarıyla da karşılaşabilirsiniz.
Türk mutfağıyla benzerlik gösteren Yunan mutfağında ortak lezzetlerden birisi de cacık. Caciki bizdeki gibi hazırlanıyor ve mutlaka sarımsak ile servis ediliyor. Caciki’nin üzerine zeytinyağı dökmek lezzetine lezzet katıyor.
Taze deniz ürünleri ile adından söz ettiren Yunanistan, enfes deniz ürünlü lezzetler sunuyor. Midyeli pilav da bunlardan bir tanesi. Ayıklanmış midyelerin domates ve biberle harmanlandığı bu lezzet deniz ürünlerinden vazgeçemeyenlere hitap ediyor.
Yunan döneri olarak bilinen gyros, Türk döneri ile benzer özellikler gösteriyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi servis edilirken yanında pilav, pide ve domates gibi garnitürler tercih ediliyor.
Asma yaprağında sardalye hem hafif hem de besleyici bir Yunanistan yemeği. Sardalye balığının asma yaprağı içerisine sarılarak fırında ya da ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bu leziz yemeği Yunanistan gezinizde mutlaka deneyin.
Kelime anlamı ‘sahan’ olan saganakinin malzemesi birçok şey olabilir. Ancak özellikle domates sosunda karides saganaki, sadece limonla yenen peynir saganaki ve yufkaya sarılıp balla tatlandırılan peynir saganakiyi denemeden gelmemeniz menfaatiniz icabıdır.
Yine çok iyi tanıdığımız bir lezzetle karşı karşıyayız: Ispanak böreğinden bahsediyoruz evet. İçi soğan, peynir, hatta sarımsakla desteklenmiş mis gibi ıspanaklı içle dolu bu börekler hem evlerde hem de restoranlarda eksik olmayan bir Yunani
Yunanların meşhur et yemekleri arasında olan souvlaki, Yunan kebabı olarak da biliniyor. Bu kebap, pide parçaları ile birlikte servis ediliyor.
Sevnur KILINÇ
Muhabir
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce