DOLAR 33,0695 0.07%
EURO 36,0751 -0.01%
ALTIN 2.623,340,10
BITCOIN 21285571.11405%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

110 okunma

Yunanistan piyon rolü mü oynuyor?

ABONE OL
07/12/2013 06:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin, Gazze'ye yardım götüren gemilere gerçekleştirdiği saldırıda yardım gemilerinde bulunan Yunan pasaportlu yardımseverlerin de tutuklanması İsrail-Yunanistan arasında bir gerginliğe yol açarken, İsrail’in bu saldırısı tüm dünyada büyük tepkiler almıştı. Hemen sonrasında Yunanistan, İsrail ile ortak düzenlenecek olan  'Minoas 2010' ortak hava tatbikatını iptal etmişti. Ancak ekonomik krizin de etkisiyle Yunanistan, strateji değiştirdi ve İsrail’e yakınlaşmaya başladı. İptal edilen 'Minoas 2010' tatbikatı Ekim ayı sonlarında icra edilecek. Biz  “Allah namerde muhtaç etmesin”, bir de “Denize düşen yılana sarılır” deriz ya birden bire bu sözler aklıma geliverdi. Tatbikat nedeniyle, İsrail'in ürettiği havadan karaya atılan füze sistemlerinin Yunanistan tarafından satın alınacağı, ayrıca Yunanistan ve İsrail Savunma Bakanları’nın karşılıklı ziyaretlerde bulunacakları ifade ediliyor. İsrail'in, bu tatbikatta Girit'te bulunan ve İran'ın Rusya'dan satın almayı planladığı S-300 tipi füzelerin kullanılmasını önerdiği öne sürülüyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) milletvekilleri, önerinin kabul edilmesi ihtimali olduğuna dair haberler aldıklarını belirterek, Yunan Hükümeti'ne “Ateşle oynadığının farkında olup olmadığını” sordular. Komünist Parti Milletvekili Thanasis Pafilis, “Eğer Yunanistan İsrail'in talebini kabul ederse, İran'a olası bir saldırıda iştirakçi sayılacak” ifadesini kullandı. Adı geçen ayrıca, böyle bir hareketle sadece Arapların değil, söz konusu füze sistemlerinin satın alındığı Rusya'nın da rahatsız olacağına dikkat çekti. Sonuçta Yunanistan,  İran’ı ve Arap ülkelerini karşısına alacak. Daha önce de yazmıştık. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizin en büyük nedenlerinden biri silahlanmaya ayırdığı bütçelerdir. Oysa silahlara ayrılan para yerine komşu iki ülke dostluk, dış ticaret ve turizmden çok daha fazlasını kazanabilir.

Yunanistan'da yayınlanan Pontiki Gazetesi bir süre önce Yunanistan'ın, Türkiye-İsrail arasında yaşanan diplomatik savaşta piyon rolü oynadığını yazmıştı. Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e karşı yaptığı açıklamalar onu dünya kamuoyunda güçlü ve karizmatik bir duruma getirirken, Yunanistan’ın İsrail’e yakınlaşması Papandreu’yu zor duruma sokabilir. Gelişmeler bu görüşü doğruluyor. Bilindiği gibi, çevre ülkeleriyle düşmanlığı, İsrail'i askeri açıdan sınırlandırıyor. İsrail-Türkiye ekseninin kırılmasından sonra İsrail Hava Kuvvetleri'nden bir yetkilinin, “Uçuşlarımız için yeni alanlar arıyoruz” şeklindeki açıklaması durumu özetliyor.

 

DÜŞMANIMIN DÜŞMANI STRATEJİSİ

 

Bu arada birileri, “Düşmanımın düşmanı iki defa dostumdur” düşüncesini Yunanistan'a telkin ediyor. Bu Yunanistan için son derece fesat bir telkindir. Türkiye'nin kontrol altına alınması, bir Yunan-İsrail askeri ittifakıyla ya da ittifak tehdidiyle başarılabilir. Yunanistan'ı, İsrail ile yakınlaştırmak isteyenler için ortam uygun… Yunanistan'ın maceraperestliği, ABD-İsrail-İran-Türkiye dörtgeninde çok tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yunanistan bu diplomatik denklemin neresinde? Ülke, ekonomik açıdan tamamen yabancıların yardımına bağlı. Yunan ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan çıkış için uzun süredir bir arayış içinde olan Başbakan Papandreu, İsrailli yatırımcıları ve iş çevrelerini ülkesine çekebilecek mi? Ayrıca, iki ülkenin ortak çıkarları, ortak düşmanları ve ortak talepleri benzerlik göstermiyor. İsrail'in güvenlik kaygılarının da Yunanistan'la hiçbir ilgisi yok. Uzmanlar, 1947 yılında, Filistin toprakları üzerinde İsrail Devleti kurulmasını öngören BM kararına “Hayır” oyu kullanan tek Avrupa ülkesinin Yunanistan olmasına ve Yunanistan'ın İsrail'e yönelik olarak 1990'lı yıllara kadar devam eden olumsuz tutumuna dikkat çekiyor. Yunan hükümetlerinin, NATO üyesi olmasına rağmen Filistin ve Arap yanlısı siyasetlerini Sovyet çizgisinde sürdürmesi de gözden kaçmayan bir husus. Özetle, Türkiye-İsrail ilişkileri düzeldiğinde Yunanistan'ın yine ortada kalacağı görüşü ağır basıyor. Zira önümüzdeki dönemde yalnız kalacak olan İsrail’in ABD’nin de etkisiyle Türkiye’ye mecburen yakınlaşmak zorunda kalacağı biliniyor. Bu aşamada Yunanistan’ın durumu ilginç olacaktır. Ayrıca Türkiye-Yunanistan arasında son günlerde kurulmaya çalışılan dostluk köprülerini zedelemek değil güçlendirmek gerek.

 

 

zp8497586rq

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.